Life&style

Bijeg u kolibu u prirodi sve više ljudi bira kao način opuštanja. Što sve uključuje rastući trend, cottagecore?

  • Cottagecore je pojam skovan još prije četiri godine na Tumblru i jedan od najvećih trendova posljednjih godina
  • Srž cottagecorea je slavljenje i obožavanje idealiziranog i mogli bismo reći romantiziranog prikaza života na selu i popratne estetike
  • Život na selu možda ne može biti naša svakodnevica, ali si zato barem s vremena na vrijeme možemo priuštiti idiličan ruralni izlet

Lišće je poprimilo najljepše vatrene nijanse, beru se jabuke, zrak miriše na pečeno kestenje, a na našim se tanjurima sve češće nalaze razni zalogaji s bundevom - jesen je u svom punom jeku, a baš kao što privlačno izgledaju maglovita jutra i pogledi s naših prozora na ulice prekrivene otpalim lišćem, privlačan je pogled i na naše feedove na društvenim mrežama koji su preplavljeni cottagecore sadržajima. Ovaj trend koji je ime dobio na Tumblru još 2018. godine, samo na TikToku broji više od 11,5 milijardi pregleda, a sa svakim je danom sve više sadržaja ove tematike s jesenskom temom.

Umjesto zelenih livada i eteričnih haljina zbog kojih je ovaj trend slavljenja usporenog života na selu toliko popularan u toplim ljetnim mjesecima, jesenska verzija cottagecorea inspirirana je planinama i brdima prekrivenima narančastim lišćem, svijećama koje gore iznad masažnih kada, velikim loncima punima polagano domaćih gulaša i otvorenim knjigama pažljivo ostavljenima pored debelih pletenih deka.

Drugim riječima, svim onim aktivnostima koje nam pomažu da se opustimo i uživamo u jednostavnijem načinu života nego što smo možda navikli tijekom užurbanog radnog tjedna, a mi smo se zapitali zašto ovaj sveprisutni trend ne iskoristiti kao inspiraciju za vikend bijeg i ostvarenje svih naših cottagecore fantazija. 

Ovakav odmor, makar trajao samo par dana, može nam pomoći da se opustimo, povežemo s prirodom i stupimo u dodir s ljepotom na otvorenom prije duge, mračne i hladne zime, a uz uživanje u malim stvarima i trenucima mira i tišine te mirisima i okusima prirode i njezinih plodova, izdvojili smo i ostale stvari koje će nam pomoći u stvaranju jesenske idile. 

Kuća za odmor u netaknutoj prirodi

Odabir mjesta za odmor okruženog divnim krajolicima i spektakularnim pogledom doista je u stanju usporiti vrijeme i omogućiti nam da se opustimo i odahnemo. Kuće za odmor smještene tik uz poljoprivredna imanja također nam mogu pomoći da se osjećamo  povezani s načinom života koji je više usmjeren na prirodu nego što je to naša svakodnevica te nam pružiti priliku da uživamo ​​u aktivnostima traženja hrane, dugih šetnji prirodom i planinarenja.

 | Autor: Divjake Log Home Divjake Log Home

Kraljica šume divna je kuća za odmmor u samom srcu Gorskog kotara, a jednako atraktivna kao i sama koliba je i njezina okućnica koja na jedoj od terasa nudi hidromasažni bazen iz kojeg puca pogled na fontanu koja potpuno opušta svojim zvukom, slikovitu kućicu, hotel za kukce, cvjetnjake i prekrasnu zimzelenu šumu, a tu je i finska BIO sauna.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Kuća za odmor Arupium smještena je u blizini Otočca uz samu rijeku Gacku uz koju su vlasnici smjestili vrtnu sjenicu, a osim nje te terase s toplom kupkom i roštiljem, gosti na raspolaganju imaju i kajak i bicikle uz koje mogu još bolje upoznati ovaj kraj.

 | Autor: Šume pjevaju Šume pjevaju

Šume pjevaju idilična je šumska kuća za odmor smještena između Mrkoplja i Begovog Razdolja, a do nje se automobilom može samo u ljetnim mjesecima, odnosno kada nema snijega i kada nisu pale velike kiše. Sama koliba svojim posjetiteljima pruža jedinstveno iskustvo povezivanja s prirodom - struja se dobiva solarnim panelima, za vodu za tuširanje skuplja se kišnica, a grijanje je na drva koja su također pripremljena.
 

Cottagecore je puno više od seta za savršene fotografije

Nakon što odaberemo gdje ćemo pobjeći, odlična je ideja istražiti sve aktivnosti koje se u blizini smještaja nude. Šetnje šumom u potrazi za gljivama, kulinarski tečajevi ili možda neke kreativne radionice uvijek su dobra ideja, a uvijek za savjet i preporuku možemo pitati i domaćine odnosno vlasnike smještaja koji će nas zasigurno uputiti na lokalne pčelare, jahanje, šetnje s raznim vodičima ili posjetu obližnjim obrtnicima.

Kod biranja odjeće, sve se svodi na udobnost

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Intersport, gojzerice Salomon (1514,36 kn); AboutYou, Barts kapa (235,00 kn); AboutYou, Vila pelerina (305,00 kn); ShoeBeDo, Fjällräven ruksak (949,00 kn)

Govorimo li o odlasku u prirodu, imperativ je topla i udobna odjeća - čarape od flisa, vunena kapa i najtopliji džemperi bez kojih je ovakav odmor nezamisliv. Najbolji će odabir biti prirodni materijali zahvaljujući kojima će nam uvijek biti udobno i toplo poput vune i kašmira i ovčjeg krzna.

Vrijeme samo za nas

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design SilkFactory, svilena maska za spavanje (159,00 kn); Lush, pjenušave kupke (65,00-75,00 kn); Emmezeta, Woodwick mirisna svijeća (259,99 kn); VBZ, Anders Royneberg, Zeleni dom – Radost življenja s biljkama (110,00 kn)

Čak i ako putujemo s prijateljima ili partnerom, trebali bismo barem pokušati pronaći malo slobodnog vremena da se potpuno isključimo i zgrabimo knjige koje smo namjeravali pročitati, glazbu u kojoj uživamo i dnevnike u kojima već dugo nikako da nešto napišemo... sve ono zbog čega ćemo se barem tih nekoliko sati ili dana osjećati kao da živimo svoj vlastiti cottagecore san.

Photo: Instagram @iddavanmunster

Komentari 0