Life&style

Bezvremenska ljubav Josipe Lisac i Karla Metikoša: "Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta"

  • U mjesecu zaljubljenih sve je u znaku emocija, a cijeli niz emocija prikupili smo u jedinstvom specijalu prepunom ljubavi i sada ga prenosimo tebi
  • miss7 ti predstavlja 77 najljepših ljubavnih priča koje će te dirnuti direktno u srce
  • U posebnom serijalu tekstova otkrivamo ti najljepše ljubavne priče iz Hrvatske, svijeta, glazbe, filma, povijesti...
  • Priča Josipe Lisac i pokojnog pjevača i skladatelja Karla Metikoša bila je ljubav na prvi pogled i jedna od najljepših ljubavnih priča s ovih prostora.

Prošla je 31 godina od smrti velikog skladatelja i pjevača Karla Metikoša, a Josipa Lisac i dalje svake godine održava koncert njemu u čast. Bila je to velika ljubav, između mlade i talentirane pjevačice i velike nade, 20-godišnje Josipe Lisac, i tada već svjetski poznatog umjetnika i jednog od najtalentiranijih i najkarizmatičnijih pjevača rocka s ovih prostora.

Matt Collins, ime pod kojim je Karlo bio poznat u zapadnim zemljama, rođen je u Zagrebu 1940. godine gdje je započeo i ostvario prve uspjehe u svojoj pjevačkoj karijerri. Ipak, Zagreb je za Metikoša, koji je odrastao na pločama Elvisa Presleya, Billa Haleya i Little Richarda, te koji je oduvijek bio fasciniran zvukom zapada, bio premali i preograničavajući. "On je želio pjevati rock and roll, a svi oko njega su pjevali O Sole Mio. Kada je vidio da će tu trebati proći još neko vrijeme dok se neke stvari razumiju, on je naprosto odlučio promijeniti sredinu', rekla je jednom prilikom o njegovom odlasku iz Zagreba upravo Josipa Lisac.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

U Parizu je na početku živio 'kao klošar' te je spavao ispod mostova, po kolodvorskim čekaonicama, haustorima ili u parku na klupi i snalazio se s nekoliko franaka izgurati mjesec. Počeo je prodavati svoje cipele, čarape, košulje i kravate da bi se dočepao bar nešto novca. No, uskoro njegova karijera kreće uzlaznom putanjom i Karlo Metikoš postaje sve popularniji u Francuskoj, a i svijetu,te mijenja ime u Matt Collins. Sljedećih nekoliko godina u Parizu nastupa u najelitnijim klubovima u kojima se okupljala krema francuskog društva i neke od najljepših i najpoznatijih žena tog vremena. Na putovanjima koja su ga vodila od Italije i Francuske, preko Irana, Sovjetskog Saveza, do Kenije, Danske, Turske, Maroka... Metikoša su pratile brojne ljepotice- "Ne sjećam se točno, ali sam imao negdje oko dvadesetak zaručnica. Pravih zaručnica, od kojih je jedna bila grofica, a druge manekenke, princeze, konobarice, kćerke generala, studentice, stjuardese," rekao je Karlo u velikom intervjuu s Petrom Lukovićem u knjizi "Bolja prošlost". Sve do Josipe, Karlo je bio na glasu kao veliki zavodnik koji je lomio srca brojnih žena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

Davne 1971. godine, tada već međunarodna rock zvijezda, Matt Collins vraćao se iz Pariza u Petrinju, a sa sobom je nosio novi val muzike koji je tada u Zagrebu i okolici bio neznan. Josipa Lisac je imala 21 godinu i već je tada odskakala od svoje sredine i među drugim umjetnicima, zapanjujućim glasom, nevjerojatnim glazbenim interpretacijama i jedinstvenim i osebujnim stilom.

Josipa i Karlo prvi put su se službeno upoznali na jednom zajedničkom nastupu u Petrinji 1971. godine. Međutim, Josipa će reći kako je ona njega upoznala još kada joj je bilo 14 godina jer je tada kupila njegovu prvu singlicu. "Na omotu je bio on, šarmantan, vrhunski dotjeran - u bordo majici preko koje je nosio 'hozntregere'. Bila sam luda za njegovim pjesmama i za njim" pričala je Josipa u mnogim intervjuima.

Prvi puta su se uživo sreli potkraj 1970. u Skopju na nekom zajedničkom nastupu. Josipa mu je tom prilikom prišla i rekla 'Joj, vi prekrasno svirate!', međutim, on na nju tada nije obraćao previše pažnje, kaže Josipa. Idući susret dogodio se godinu dana kasnije, 6. veljače 1971. u Petrinji. Jedna od naših najpoznatijih pjevačica svih vremena njihov tadašnji sudbonosni susret komentira ovako: "Ušla sam u garderobu prepunu izvođača i prvo vidjela njega. Sreli su nam se pogledi i to je bilo to".

I Karlo je u jednome intervjuu komentirao ovaj susret, rekavši: "Pa što ja tu uopće tražim, pitao sam se kad sam je prvi put čuo... Onda sam se do ušiju zaljubio i tak'...osjetio sam da postoji netko izvanserijski, tko zaslužuje moju pažnju, kad sam shvatio da sam već malo star i umoran od rock'n'rolla..."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

Odmah su započeli vezu koja je trajala sljedećih 20-ak godina i zapamćena je kao jedna od najvećih i najljepših ljubavnih priča s ovih prostora. Karlo je odlučio svoju pjevačku karijeru zamijeniti skladateljskom i sve je pjesme pisao i skladao isključivo za Josipu Lisac, svoju najveću muzu i životnu odabranicu. Upravo on je, uz Ivicu Krajača, bio autor svih pjesama na Josipinom prvom albumu  "Dnevnik jedne ljubavi", koji do danas slovi za jadno od najboljih rock ostvarenja domaće diskografije, a zajedno su tijekom karijere snimili čak 13 LP-ova. Osim što su radili na našim prostorima, putovali su čitavim svijetom, a živjeli su i u SAD-u i SSSR-u. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

Ljubavnu vezu Josipe Lisac i Karla Metikoša prekinuo je njegov prerani odlazak, 10. prosinca 1991. godine. Međutim Josipa nije dopustila da se njegovom smrću prekine i njihova ljubav. "Ne volim riječ “sjećanje”, jer ja sve naše zajedničke trenutke, slike i stanja nosim u sebi stalno. I ne samo što su oni u meni, ja ih prenosim dalje. A naša ljubav još je tu i njena prisutnost stalno me oplemenjuje!", kazala je glazbena diva godinama nakon smrti svoje jedine ljubavi. Karlo je zauvijek ostao jedini muškarac u životu i srcu neponovljive glazbene dive, koja njemu u spomen svake godine održava koncert na kojem pjeva pjesme s njihovih albuma.

 | Autor: Pixell/PIXELL Pixell/PIXELL Koncert Josipe Lisac u čast Karli Metikošu

"O znam samo jedno, prvi put sam sretna ja. I sve je tako stvarno, on je tajna ta. Otkad se deslilo čudo, živjet želim srcem svim. Mijenja me to osjećanje ludo, srela sam se s njim" - iz pjesme Srela sam se s njim.

 

 

Photo: Instagram / Josipa Lisac

Komentari 0