Life&style

Bez plastike u kupaonici

Još se često u kupaonici može pronaći: plastika. A zapravo uopće nije teško odreći je se. Mnogi se proizvodi već mogu zamijeniti „zelenim“ alternativama

U svijetu se godišnje u prosjeku proizvede 400 milijuna tona plastičnog otpada. Od toga oko pet milijuna tona završi u morima. Četkica za zube, boca šampona ili tuba za kremu – posebice se u kupaonici može pronaći niz plastičnih ambalaža i proizvoda. Ako želite malim koracima smanjiti svoj plastični otpad, u dm-u ćete pronaći alternative bez plastike. 

Kruta sredstva za njegu kose i tijela

Ona su održivi pandan tekućim proizvodima za njegu kose koji dolaze u plastičnim bocama: kruti šamponi i regeneratori, zapakirani u sklopivom kartonu od recikliranih materijala. Kruti su proizvodi i zbog svoje konzistencije odličan izbor, pogotovo na putovanjima, jer proizvod ne može istjecati, a čak se mogu prenositi i u ručnoj prtljazi pri putovanju zrakoplovom. U asortimanu alverde PRIRODNE KOZMETIKE svatko može pronaći svojeg mirisnog favorita, primjerice alverde kruti šampon – kokos, 60 g ili alverde kruti šampon –  mandarina i bosiljak, 60 g. Za drugi korak i time bogatu njegu tu je i alverde kruti regenerator –  badem, 60 g.

Veliki povratak krutog sapuna

Kruti su proizvodi opet u trendu pa tako i dobri, stari komad sapuna doživljava svoj veliki povratak. Dok su mnogo godina bili traženi prije svega dozatori tekućeg sapuna, sada su kruti sapuni u sklopivom kartonu opet traženi. Posebno je nježan prema koži bogati sapun za ruke s prirodnim biljnim uljima –  bioverbena marke alverde. Proizvod koji se može koristiti ne samo za ruke, nego i ostatak tijela jest kruti sapun za tuširanje – metvica i bergamot dm marke alverde. On umjesto gela za tuširanje intenzivno njeguje shea maslacem i kokosovim uljem. Poslije tuširanja tu je alverde kruti maslac za tijelo s mirisom kokosa, 40 g, koji će koži pružiti dodatnu hidrataciju.

Drvo i papir umjesto plastike

Možda bismo pomislili da nekoliko vatnih štapića s plastičnom drškom ne prave veliku razliku. Ali samo hrabro –  jer promjena kreće s malim stvarima. Stabilna drška ebelin nature bio štapića od pamuka u potpunosti je napravljena od papira te je dobar početak za smanjenje plastike u kupaonici. Isto vrijedi i za alverde drvenu četkicu za zube koja zube jednako temeljito čisti kao i uobičajena četkica za zube od plastike. Njezine se čekinje sastoje od 100 posto bioloških i obnovljivih sirovina na bazi ricinusova ulja. Drvo od kojeg je napravljena drška potječe od FSC certificiranog drva iz održivo privređivanih šuma u Švicarskoj. Čak je i ambalaža od recikliranog kartona uzorno održiva.

Uradi sama: kremasti dezodorans

I dezodoransi često dolaze u plastičnoj ambalaži ili u aluminijskim spremnicima za prskanje. Te se ambalaže ubuduće možete odreći tako što ćete jednostavno sami napraviti kremasti dezodorans. Za to vam je potrebno samo nekoliko sastojaka koje često već imate kod kuće.

Potrebno je:

  • 3 žličice dmBio djevičanskog ulja kokosa, 300 ml
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 žličice krumpirova škroba (ili kukuruznog škroba)
  • cca 10 kapi čistog prirodnog eteričnog ulja - limunska trava, 10 ml.

Ovako se radi:

Sve sastojke na sobnoj temperaturi pomiješajte u jednoj zdjeli i zatim prebacite u spremnik s poklopcem. Kremasti dezodorans koji sami napravite zbog sode bikarbone i krumpirova škroba ima isto djelovanje kao i uobičajeni dezodoransi te se poput kreme nanosi prstima.

Photo: dm.hr