Life&style

Baviš se sportom zimi? Izbjegni ovih 5 pogrešaka

Svejedno ideš li van na trčanje, na fitness u dvoranu ili u teretanu – kad je hladno, moraš paziti na neke stvari kako na bi naškodila zdravlju

U prvim hladnim jesenskim danima usporava nam se metabolizam te lagano počinje „skladištiti“ namirnice kako bi stvorio zalihe za zimu. Dodamo li tome današnji stresan život, nezdravu prehranu pa i premalo kretanja, u našem se tijelu dodatno skladište i razni toksini. Postajemo tromi, lijeni, potom nas „lupi“ zimski depresivni blues, pa na kraju može doći i do raznih bolesti zbog pada imuniteta.  

Jedan od najlakših načina da se toga riješimo je tjelesna aktivnost. Nis znanstvenih istraživanja potvrdilo je kako tjelovježba pozitivno pridonosi općem psihofizičkom stanju. Već i lagana šetnja od pola sata učinit će ti puno dobra! Za vrijeme tjelesne aktivnosti dolazi do lučenja hormona endorfina, takozvanog „hormona sreće“ koji ima analgetička svojstva, podiže imunitet te popravlja raspoloženje. Dakle, vrijeme je da se digneš s kauča i pokreneš se. Prije toga prouči savjete koje donosimo – na što moraš pripaziti u hladne dane prije, za vrijeme i nakon bavljenja sportom. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

1. Ne zaboravi dobro se zagrijati 

Kad su hladni dani osobito je važno dobro se zagrijati. Nikako nemoj to zaboraviti, jer to je jako loše za tetive. zagrijavanje treba trajati najmanje tri do pet minuta. Nakon zagrijavanja polako kreni sa sportom, a ne odmah gas do daske! 

Možda vas zanima Pitaš se kako se, pobogu, motiviram na vježbanje doma? Rubrika Life&style Life&style

2. Nemoj se previše toplo odjenuti 

Zimi ja jako važna sportska odjeća i obuća. Čak i ako je vani debeli ispod nule, ne preporučuje se nositi previše slojeva odjeće – ne treba ti biti toplo kad iziđeš na zrak, nego je dobro da ti je malo hladno. I tako ćeš se oznojiti… Stoga je dobro nositi sportsku odjeću koja upija znoj i propušta je prema van. Također je važno nositi kapu i tanke rukavice, jer preko ekstremiteta gubimo puno topline. 

 | Autor: adidas climaheat adidas climaheat

3. Ne diši kroz usta

Kad se „zadišemo“, često hvatamo zrak dišući na usta, jer tako brže dolazi više zraka u pluća. Zbog hladnog i suhog zraka možemo osjetiti bol u dišnim putevima. Kako se to ne bi dogodilo, važno je disati isključivo kroz nos. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

4. Nemoj zaboraviti piti puno tekućine

Zimi nismo toliko žedni kao ljeti, ali zimski zrak je jako suh pa brzo isušuje sluznicu te povećava mogućnost upale, a kad smo u zatvorenom zrak dodatno isušuje grijanje. Zbog toga i u hladne dane trebaš paziti na unos tekućine. 

Možda vas zanima Top 5 treninga koji u sat vremena troše najviše kalorija Rubrika Life&style Life&style

5. Nakon sporta nemoj ostati dugo na hladnoći 

Nakon treninga nemoj ostati stajati znojna na hladnoći i čavrljati s frendicom s kojom si trčala, pa se još lagano istezati petnaestak minuta… To je ljeti OK, ali zimi se tako povećava mogućnost ozbiljne prehlade. Zbog toga je najbolje odmah pobjeći sa hladnoće te se presvući. 

Photo: Getty Images

Komentari 0