Life&style

'Bajadera' ponovno igra u HNK

Balet Bajadera kreirao je legendarni Marius Petipa 1877. za sanktpeterburško Marijinsko kazalište na glazbu svojega čestog suradnika Ludwiga Minkusa, a od 6. lipnja ga ponovno možete pogledati u zagrebačkom HNK.

Djelo je u proteklih sto trideset godina doživjelo mnoge izvedbe i prerade te se sačuvalo na repertoarima svih svjetskih baletnih ansambala čija brojnost, tehnička razina te izvedbena perfekcija omogućuju njegovu izvedbu, jer se radi o jednome od najzahtjevnijih baleta klasičnog repertoara.

 | Autor: Mara Bratoš Mara Bratoš

Priča je to o ljubavi vojnika i plesačice (bajadere) nasilno prekinuta ljubomorom, smještena u atraktivan ambijent egzotične Indije, koja u sebi prepliće zbilju i maštu. Plemeniti ratnik Solor potajno je zaljubljen u bajaderu Nikiju, kojoj se zakleo na vječnu ljubav, iako mu je Radža namijenio svoju kćer Gamzati. Veliki svećenik Brahman koji je također zaljubljen u plesačicu da bi se riješio suparnika, odaje Radži tajne ljubavnike u nadi kako će on kazniti Solora.

 | Autor: Mara Bratoš Mara Bratoš

Na veliko Brahmanovo iznenađenje Radža zbog neposluha odluči kazniti Nikiju, a ne Solora. Zajednički joj pripremaju smrt na zaručničkoj svečanosti, na kojoj Nikija mora nastupiti. U košaru s cvijećem stave zmiju otrovnicu koja usmrti Nikiju odmah nakon plesa. Iako joj Brahman nudi protuotrov, ona ga odbije jer ne želi gledati voljenoga s drugom. Njezin duh i poslije smrti progoni očajnog Solora, a zlatni Bog ljut zbog Radžina postupka, usred ceremonije vjenčanja razori hram, usmrtivši sve uzvanike.

 | Autor: Mara Bratoš Mara Bratoš

Iako zemaljska ljubav mladih zaljubljenika završava tragično, oni se ponovno nalaze u svijetu sjena, i tako ispunjavaju zavjet o vječnoj ljubavi. Treći čin, poznat kao čin sjena, do danas se kao svojevrsna muzealna dragocjenost sačuvao u svojem koreografskom izvorniku u mnogim suvremenim izvedbama.

Više saznajte ovdje.

Photo: Mara Bratoš

Komentari 0