Donosimo vam tri odlična recepta za slana i slatka jela s bademima kojima nećete moći odoljeti...
Teško je reći je li lijek ili hrana, ali premda ukusan sam po sebi te mnoga jela čini još boljima i posebnijima, toliko je svestran da se od njega rade maslac, ulje, brašno i mlijeko. Dobar savjet je znati kako ih brzo očistiti. Opnu uklonite tako da ih stavite u vruću vodu i ostavite nekoliko minuta. Ocijedite, ostavite u vodi punoj leda i ogulite opnu.
Pisanica s bademima
Sastojci: 20 g šampinjona, 2 žlice listića badema, 1 žlica mljevenih badema, 4 kriške pancete, 1 svinjska pisanica (oko 400 g), glavica brokule, 1 dl kiselog vrhnja, prstohvat crvene paprike, sol, papar, 1 dl suhoga bijelog vina
Priprema: Meso posolite i popaprite te omotajte ploškama slanine. Zagrijte u tavi malo ulja i na njemu popržite pisanicu sa svih strana. Kad se lijepo zapeče sa svih strana, izvadite pisanicu i odložite na toplo. U tavu u kojoj se peklo meso stavite četvrtine šampinjona. Kad ispari višak vode, dodajte žlicu mljevenih badema te podlijte vrhnjem i vinom. Narežite meso na ploške debele oko centimetra i pol te vratite u umak i kratko prokuhajte. Poslužite uz kuhanu brokulu i prije posluživanja pospite listićima badema.
Ploške od badema
Sastojci: 150 g maslaca, 110 g šećera, 2 žličice limunove korice, 3 jaja, 185 g badema, 35 g brašna, 40 g bademovih listića, 1 žlica limunova soka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem i pospite brašnom lim za pečenje. Mikserom miješajte maslac, šećer i limunovu koru dok ne postane pjenasto i lagano. Dodajte jaja, jedno po jedno, te miješajte dok se sve lijepo ne poveže. Primiješajte mljevene bademe i brašno te dobro promiješajte. Ulijte smjesu u lim za pečenje i zagladite gornju stranu. Po površini namrvite listiće badema. Pecite 25 minuta, dok oštrica noža koju zabodete u sredinu kolača ne izađe suha. Izvadite i nakapajte limunovim sokom. Kad se posve ohladi, narežite na ploške i poslužite.
Kolač s jabukama i bademima
Sastojci: 3 jaja, 100 g maslaca, 1/4 šalice javorova sirupa, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1 šalica bademova mlijeka, 140 g brašna, 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice cimeta, 1 žlica kakaa, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 200 g jabuka, 50 g bademovih listića
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°Ca. Premažite maslacem ili obložite masnim papirom kalup za kolač. Miješajte električnim mikserom jaja, maslac, javorov sirup i ekstrakt vanilije dok ne postane sasvim glatko. Dodajte bademovo mlijeko, kakao, brašno, cimet, oraščić, prašak za pecivo i sol. Dobro izmiješajte i na kraju primiješajte naribane jabuke te ostavite pola jabuke za ukras. Ulijte tijesto u kalup i po površini rasporedite ploške pola jabuke i pospite bademovim listićima. Pecite 40-42 minute, dok čačkalica ne izađe čista iz tijesta. Izvadite kolač i neka se ohladi prije posluživanja.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.