Life&style
1/8

Avantura u susjedstvu: Na lijepom, zelenom Dunavu

Slovenski Best Press Story poveo je slovenske i hrvatske novinare na fantastičnu avanturu Dunavom

Zaboravite sve što se čuli o lijepom plavom Dunavu, zapravo je skroz zelen i veličanstven, a na našem proputovanju tom impozantnom rijekom, njezinim srpskim dijelom, upoznali smo prekrasne lokacije duž kojim teče. Putovanje je počelo u Beogradu, i to okrjepom u restoranu Manufaktura, u samom centru srpske metropole pokraj Knez Mihailove. Trenutačno jedno od beogradskih IT mjesta, u kojem nastaju prekrasne Instagram fotke poznatih blogera, podsjetilo nas je na zagrebačku Bistroteku ili Dežman. Meze i sitni zalogaji, odlični deserti, zanimljivo dizajniran interijer. A ako u restoran zaluta pokoji golub, nemojte se čuditi, na podu su slama i kamenčići, pa ne preporučamo visoke pete.

 | Autor:

Kalorije je trebalo potrošiti pa smo se uputili u šetnju Kalemegdanom. Najveći beogradski park domaćin je mnogim šetačima, turistima, ondje se održavaju razni koncerti i festivali (Amy Winehouse je posljednji put nastupala upravo tamo), društvena događanja. Idiličnu sliku parka, treba i to reći, pomalo kvari četnička ikonografija, koja se može kupiti na štandovima na ulazu u park.

 | Autor:

No slika ponovno postaje i više nego idilična dok u zalazak sunca šećemo Zemunom, gradićem 11 kilometara od Beograda. U njemu se vide utjecaji austrougarske arhitekture, nalikuje nam na Samobor. Duž šetnice uz Dunav restoran do restorana. I sve je puno i živo, fantazija. Živa glazba, odlična hrana i još bolja atmosfera (mi smo večerali u restoranu Reka), a poslije 22 sata nema šanse da nađete slobodan stol. Moglo bi se ostati zaista dugo, no čekao nas je dan sa zgusnutim rasporedom. Rano ujutro kreće se prema Smederevu, obilazimo Srebrno jezero, ima nešto slično sa zagrebačkim Jarunom, no s puno manjom ugostiteljskom ponudom.

 | Autor:

Slijedi tvrđava Golubac, također smještena na tom jezeru. Izgleda impozantno, pomalo kao kulisa za “Igru prijestolja”, no trenutačno se temeljito renovira, pa je nije moguće doživjeti u punom sjaju. Vožnja do Donjeg Milanovca (ne možemo ne primijetiti kafić Poreč, smješten na “rivi”), gdje se ukrcavamo na brod Aqua Star i plovidba počinje.

 | Autor:

Atmosfera na brodu je fantastična, glazba pogođena, ručak super, a turska kava koju rade za svaku preporuku. Uz sve je to priroda koja vas okružuje još ljepša. Cijelo se vrijeme zelenilo Dunava stapa s prekrasnom prirodom, Srbija s jedne, Rumunjska s druge strane. Osjećali smo se kao onaj smajlić koji ima srca u očima :)

 | Autor:

Za kraj plovidbe, kao točka na “i”, tu je prolaz kroz đerdapsku hidroelektranu. Budući da je Dunav s jedne strane 24 metara niži, sustavom brana to se premošćuje, a sam doživljaj ulaska u nešto nalik na gigantsku “kadu” je wow. Onda stvar preuzima “vodeni lift” i nakon sat i nešto nađete se na drugoj strani. Kada se sa svime time poklopi i zalazak sunca... Ma, fantazija.

Iskrcavanje u Kladovu, malenom mjestu u istočnoj Srbiji, koji nažalost ima tu nesreću da gleda ravno na rumunjsko brodogradilište. Idući dan put se nastavlja prema Rajačkim Pimnicama (pimnice, ne pivnice, lokalci su jako osjetljivi na to!), arhitektonskom kompleksu od tristotinjak vinarija u blizini Negotina.

 | Autor:

Mjesto je pod zaštitom UNESCO-a, vinski su im podrumi ukopani u zemlju kako bi se zadržala konstanta u temperaturi vina. Mjestašce je šarmantno, na prilaznim se putevima treba još malo poraditi i sigurno smo kako će biti još bolje posjećeno jer je potencijal zaista ogroman. Nakon Pimnica put nas odnosi prema rimskom nalazištu Felix Romuliana.

 | Autor:

Duša i srce nalazišta je direktor Bora Dimitrijević i, kada ga slušate kako sa strašću priča o ovom nalazištu, imate osjećaj da ste usred Rima, a ne u blizini Zaječara. Dobrodošlica koju nam je priredio, vruće krafne, rakiju od divlje kruške te pjesma Vice Vukova “Vužgi ga Blaž” gesta je koja se ne zaboravlja tek tako, a samo je nalazište, obogaćeno hologramskim prikazima izvornika, zaista u trendu i za svaku preporuku.

 | Autor:

Na povratku prema Zagrebu obvezno valja zastati u prirodnom rezervatu Zasavica, 12 kilometara južno od Sremske Mitrovice. Osim više od 600 biljnih vrsta, 25 riba i 65 vrsta sisavaca, vožnja brodom će vas oduševiti, isto kao i njihov prefini gulaš. Pazite na gužvu i jako sunce :) 

Photo: None

Komentari 0