Life&style

Arheolog tvrdi da je pronašao grob najslavnijih ljubavnika u povijesti

Priča o Kleopatri i Marku Antoniju već stoljećima potpiruje maštu i nadahnjuje umjetnike, a sada jedan od najpoznatijih svjetskih egiptologa tvrdi da je pronašao njihov grob

Priče o liku Kleopatre, tajanstvene kraljice Egipta koja je živjela u razdoblju od 69. do 30. godine prije Krista već stoljećima raspiruju maštu ljudi diljem svijeta, a legende o njenoj ljepoti i ritualima te fatalnoj privlačnosti prenose se u pričama, bajkama, operama te fantastičnim filmskim i kazališnim ostvarenjima. Je li zaista bila toliko lijepa? Je li zaista zavela Julija Cezara i Marka Antonija? Je li oči zaista ocrtavala ugljenom i kupala se u mlijeku? Toliko je pitanja, a premalo odgovora. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by wonderland (@alfie.douglas) on

Mnogi se pitaju kako je moguće da je grob velike kraljice netragom nestao. Ipak, njen tragičan kraj i rimska invazija čimbenici su koji su na to neminovno utjecali. Prvu priču o Kleopatrinoj smrti u Rim su donijeli generali koji su svjedočili kraju njena života. Naime, Kleopatra i njena zadnja ljubav, Marko Antonije, izgubili su bitku protiv Oktavijama i cijeli je Egipat pao pod rimsku vlast, a Oktavijan je njihovu djecu odveo u roblje. Legende kažu da se, zbog lažne vijesti o Kleopatrinoj smrti, prvi ubio Marko Antonije, a onda se, zbog ljubavi, ugrizom zmije ubila i posljednja kraljica Egipta. Dok su neki tvrdili da su im Rimljani uzeli trupla, drugi, pak, kažu da su ih vjerni podanici pokopali zajedno nedaleko od mjesta Kleopatrina suicida. Veo tajne s ove priče, kaže znanost, mogao bi uskoro biti skinut. 

Zahi Hawass, jedan je od najboljih svjetskih svjetskih egiptologa koji je život posvetio rješavanju velikih misterija starog Egipta, ovih dana najavio je da je na pragu arheološkog otkrića stoljeća. On vjeruje da je konačno pronašao Kleopatrin grob. Na velikom skupu Sveučilišta u Palermu prije dva dana službeno je potvrdio: ''Jako sam blizu. Mislim da sam je uistinu locirao, na pravom sam putu, nadam se da ću je uskoro pronaći.'' Iako nije otkrio točnu lokaciju groba, poznato je da vjeruje da se grob kraljice nalazi među ruševinama hrama Taposiris Magna posvećenog božici Izidi, tridesetak kilometara od stare Aleksandrije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arcadia associazione culturale (@arcadiaassociazioneculturale) on

''Na spomenutom mjesto pronašli smo mnogo elemenata koji su nedvojbeno vezani za povjesnu figuru Kleopatre. Znamo gdje trebamo kopati.'' - izjavio je arheolog na skupu. Naime, u izvedbi arheološkog podhvata stoljeća ekipu čekaju ozbiljne prepreke. Područje na kojem bi se trebao nalaziti grob, zbog obližnjeg jezera, često je poplavljeno pa ga je prvo potrebno isušiti. S obzirom da je otkriće podignulo veliku prašinu, arheolog očekuje da će mnogi biti spremni investirati u istraživanje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ArcheoHistoryLitterature (@artlettfiloarcheo) on

Naravno, svi prisutni odmah su zatražili i konkretne odgovore. Zašto se vjeruje da je grob upravo njen. Egiptolog je naveo kako se vodi natpisima na hijeroglifskom pismu na kojima se, zbog veoma partikularne grafije, imena kraljeva ili članova kraljevske obitelji pišu usred prstenastog kruga. ''U tim spisima postoje reference na Kleopatru.'' - tvrdi arheolog koji za istragu koristi najmodernije tehnologije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Time Travel Rome (@timetravelrome) on

S obzirom na to da legende pričaju kako je kraljica pokopana sa svojim posljednjim ljubavnikom, rimskim državnikom Markom Antonijem, zbog kojeg je njena kraljevina i pala u ruke Rima, arheolog je iznio i nadu da će, osim Kleopatre, pronaći i mumiju Marka Antonija. Duboko je uvjeren da je fatalni ljubavni par pokopan zajedno te tvrdi da već pronašao gdje je Kleopatra, a osnovano sumnja da u blizini počiva i njena posljednja ljubav.  Zahi Hawass vjeruje da su kraljičine sluge ostale odane do samog kraja te da su Kleopatru i Marka Antonija pokopali na posebno, sigurno i sveto mjesto koje su potom posvetili ljubavi i smrti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Movies&MakeUp (@moviesmakeup) on

''Znamo da se nalazimo na važnom počivalištu, jako važnom kraljevskom počivalištu, a elementi su povezani s Kleopatrom. Nema šanse da je ovo mjesto na kojem su se pokapali obični ljudi'' - tvrdi istraživač koji je život posvetio ovom zadatku. On traga i za grobom Aleksandra Velikog, ali još uvijek nema toliko uvjerljive dokaze koliko u slučaju Kleopatre. 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0