Life&style 25. travnja 2020.

Anita Cvetić Oreščanin: Biti žena u IT-ju je sjajno jer tu je bitno da znaš, a ne kojeg si spola, boje, opredjeljenja

Powered by:
  • 20 BY MISS7: Predstavljamo 20 najinspirativnijih žena u Hrvatskoj čija djela mogu biti uzor, a njihova životna priča vodilja i motivacija. Odabrali smo ih jer su svojim utjecajem već promijenile društvo. Anita Cvetić Oreščanin je jedna od njih...   
  • Anita samopouzdano plovi "muškim" vodama IT-a na čelu međunarodno uspješne tvrtke koju vodi sa suprugom i prijateljicom
  • Ova poslovna žena jedna je od onih koje mijenjaju sliku Hrvatske, razbijaju predrasude o ženama u biznisu, ali i poimanje kako bi civilizirana tvrtka trebala razmišljati i funkcionirati - na zadovoljstvo zaposlenika

Anita Cvetić Oreščanin (uz supruga Dražena i prijateljicu Lidiju Karagu) na čelu je vrlo uspješne ICT tvrtke. Poslovna inteligencija ne samo da uz zagrebački ima urede u svim glavnim gradovima regije već i u Beču i Londonu, zapošljava više od 120 ljudi te uspješno plovi međunarodnim vodama konzaltinga u domeni ICT-a (analiza velikih podataka, za nas neupućene), s klijentima diljem globusa. Na ove podatke svaki bi poslovni čovjek (a i laik) morao skinuti kapu. Ipak, često nam se čini kako u ovim turbulentnim vremenima i našoj kaubojskoj državici nije samo teško izgraditi ozbiljan biznis; još je teže izgraditi tvrtku po mjeri čovjeka. A ovdje je upravo tako. I ne govorimo samo o visokim plaćama, govorimo o neprestanom ulaganju u zaposlenike, njihovu edukaciju, izvrsnost, podjednak broj zaposlenih žena i muškaraca, standard MomForce koji je implementiran u tvrtku, proslavi Dana žena u firmi, ali i Dana muškaraca koji se slavi od ove se godine, pokrivenim troškovima bolovanja.... A naodmet nije ni ona soba sa stolnim nogometom i besplatna kava...

 | Autor: Pixsell/Luka Stanzl Pixsell/Luka Stanzl

Osim toga, Anita je velika je podržavateljica djevojčica i žena za koje vjeruje da mogu postići sve što požele, a Poslovna inteligencija jedna od rijetkih IT tvrtki koja ciljano njeguje ravnopravnost spolova te zapošljava 50 posto žena, dok su u tročlanoj upravi dvije. Također, kao jednu od 50 žena iz cijelog svijeta američka ju je vlada prošle godine odabrala za International Visitor Leadership Programu (IVLP) pod nazivom „Empowering Women Leaders in STEM“. Još jedna zanimljivost: ako pogledate njezin Facebook - pun je slika pasa koje pomaže udomiti.

Žene mogu biti prepreka same sebi, ako njeguju predrasude

Upitali smo je je li joj već dosta pitanja o tome kako biti uspješna žena u IT sektoru, ali jednostavno se nameće...

"Biti žena u IT sektoru je sjajno i broj žena kontinuirano raste. U tvrtkama našeg tipa nema diskriminacije. U IT-ju je bitno da znaš, da želiš i tada više nije bitno kojeg si spola, koje si boje i jesi li ovakvog ili onakvog opredjeljenja. Tu je mnogo manje predrasuda u odnosu na neke druge sektore. Tu žena može jedino biti sama sebi prepreka i to u njegovanju predrasuda tip "mogu li ja to?'" i "jesam li dovoljno dobra?". Kad se odluči ići naprijed, doista može napredovati do kud ona želi."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

50 posto žena u ICT tvrtki

"Kod nas u firmi je oko 50 posto žena, jednako i među onima koji rade na projektima, koji su konzultanti, programeri. Prvo smo birali one koji su se pokazali najbolji na selekcijskim procesima, a kasnije smo promišljali i vidjeli prednosti rodno balansiranih timova. Imaju bolje rezultate od čisto ženskih ili čisto muških timova. Kolega iz IT firme mi je prije nekoliko godina, kad je zaposlio prvu ženu rekao: "Ne možeš vjerovati, prestali smo dolaziti u trenirkama na posao. Već ovdje vidimo razliku."

Porebna je i muška i ženska energija

"Često su muška i ženska energija različite, ali obje su potrebne. Ono što izuzetno cijenim kod kolegica je da su vrlo uporne, da će istjerati stvari do kraja, do zadnjeg detalja, vrlo precizne, pedantne što je vrlo važno u našem poslu. Izražavaju sposobnost prisutnog slušanja što je opet važno jer radimo s klijentima čije potrebe treba ispitati, razumijeti ga, poslušati i na temelju toga raditi projekt."

U sklopu programa IVLP., pod nazivom Hidden No More, američko Ministarstvo vanjskih poslova osnažuje žene u STEM-u iz cijelog svijeta. Za program se ne može prijaviti već vas oni odaberu - jedna od 50 prošle je godine bila Anita. Priča kakvo je iskustvo bilo provesti tri tjedna u SAD-u u takvom okruženju, s pametnim ženama iz najrazličitijih kultura...

 | Autor:

Kako je upoznati direktoricu svemira...

"Posjetile smo najbolja svjetska sveučilišta, MIT, Harvard, Caltech (nije bilo Sheldona!), bile u vrhunskim korporacijama u Bostonu gdje se akademska zajednica, privreda, talenti, vladine investicije susreću bolje nego igdje na svijetu. Bile smo u Smithsonianu, NASA-inom institutu, upoznali ženu čija je titula Director of Universe i odgovorna je za sva istraživanja svemira unutar NASA-e, upoznali ministricu znanosti, posjetili Disneyeve studije i vidjeli kako se najnaprednija tehnologija koristi u industriji zabave..."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Izviđačice - sustav koji boosta djevojčice

"Izuzetno me se dojmio posjet Charlstonu u Južnoj Carolini na koji sam isprva odmahnula rukom. Tamo smo vidjeli kako funkcioniraju Girls Scout, sjajna organizacija kojoj je glavna svrha od najranije dobi ohrabrivati djevojčice da mogu biti što god žele. Od četvrte godine savladavaju osnovne prodajne vještine, prvi puta se s računom dobiti i gubitka susretnu sa sedam godina, prodajom kolačića od vrata do vrata. To je biznis težak milijardu dolara, a tim se novcem financiraju obrazovanje djevojčica. Sve žene u američkoj administraciji, senatorice, ministrice bivše su izviđačice. Nevjerojatno efikasan sustav da se boosta znanje i sampopuzdanje djevojčica da postanu sve što požele."

Kad čuješ priču kolegice iz Pakistana, i pitaš se zašto mi kukamo?

Upoznala je i žene iz sličnih struka iz cijelog svijeta čije priče o supjehu su katkada dijametralno različite. S ponosom govori kako su joj danas više od kolegica i na WhatsApp grupi koju su napravile se i dalje dopisuju.

"Izuzetne žene, sretna sam što dio njih danas mogu zvati prijateljicama. Kad čujete priču kolegice iz Pakistana, rođene u selu pod Talibanima koja nije imala pravo na obrazovanje nego se zahvaljujući starijem bratu i ocu školovala kod kuće i oni su je doslovno u jednom trenutku prokrijumčarili iz sela u grad gdje je nastavila školovanje. Za njom je izdana fetva jer se školovala u školi u koju idu i dječaci i djevojčice, ne može se vratiti u svoje selo.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Doktorirala je, kemičarka je odgovorna za otvaranje krvnih laboratorija u Pakistanu kako bi se zdravstvena skrb približila stanovništvu. Udala za kolegu s fakulteta koji ju je kasnije ostavio jer radi s muškarcima. Njezini su sinovi kod oca i viđa ih samo povremeno - to je cijena njezine karijere. Slušajući njihove životne puteve pomislila sam, što ja radim ovdje? Zašto mi kukamo da nam je teško? Ili pak primjer kolegica s Bliskog Istoka čiji su očevi ili muževi trebali potpisati dopuštenje da smiju putovati u inozemstvo."

Inače, Poslovna inteligencija ima i certifikat MomForce standarda; kladili bismo se da ga nema mnogo tvrtki u Hrvatskoj... On je znak kvalitete koji poslodavcima potvrđuje kompetencije u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima. Drugim riječima, nizom odgovornih politika i benefita zaposlenima olakšavaju usklađenje privatnih i poslovnih obaveza i osiguravaju uvjete za nesmetani razvoj karijere bez obzira na roditeljstvo i rod.

Mom Force i Dad Force

"Mi bismo i prije, recimo, dali tri slobodna dana zaposleniku čija je supruga rodila, pitao bi i dobio bi to. No onda me Dijana Kobas Dešković koja stoji iza Mom Force standarda uvjerila da stvari pogledam iz druge perspektive: zašto ljudi ne bi već znali što dobivaju radeći ovdje. Što su stvari transparentnije to su dostupnije, bolje je unutarnje razumijevanje. U prvoj smo godini dobili certifikat, no bitno je da smo sami sebe pomakli u balansu privatnog i poslovnog. Nekad nismo razmišljali hoćemo li ili nećemo sazivati sastanke u 3 ili 4 popodne, danas nakon certifikacije o tome razmišljamo. Zašto nekome raditi grč u želucu, hoće li stići na vrijeme po dijete u vrtić. Radije obavimo sastanak u 2. Zaposlenici također znaju da mogu dobiti slobodne dane za rođenje djeteta, za prilagodbu na vrtić. U firmi obavezno slavimo dan žena, smatram to jako bitnim, to je praznik kad su žene konačno priznali kao ljudska bića, ako to smijem tako grubo reći. Od ove godine slavit ćemo i Dan muškaraca, i oni su jednako bitni.

Možda vas zanima... Nećeš vjerovati što žene smatraju najružnijim na svome tijelu! Rubrika Beauty Beauty

Izbalansirati privatno i poslovno vjerojatno je i Aniti bio izazov. No izgleda da je jednako uspješno rješavala životne izazove mame s uspješnom karijerom...

Prije kćeri posao mi je bio 90 posto života

"Imam sreću da su naši roditelji bili spremni čuvati naše dijete. Moj se muž zna zezati da iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova punica. Što je u ovom slučaju točno. Definirala sam si što mi je u kojoj fazi života bitno. Kad nismo imali Andreju, meni je 90 posto života bio posao, no kad smo postali roditelji bilo mi je jako stalo biti što više sa kćeri. Bilo je i mom mužu, ali nismo mogli oboje biti kod kuće. On je zato više išao na službene puteve, a ja više bila u uredu i kod kuće. Kako je Andreja rasla to se mijenjalo. Sad dolazimo do tog balansa da je naša kći već velika, ima 17 godina i oslobađa se vrijeme da se posvetimo i nekim drugim stvarima, hobijima, sebi. Naravno, pekla me povremeno savjest. Jesam li ja dovoljno dobra mama, zašto ne dolazim po dijete u vrtić u 5 nego to čine moji mama i tata... Ali mislim da je dobro i za moju kćer da gleda mamu koja radi, koja ima karijeru, koja ima prijateljice koje imaju karijeru. Na neki način djeci pomaže kad oba roditelja rade."

Normalan građanski život...

Danas kad je više vremena, jesu li se doista vratili neki zaboravljeni hobiji, rodili se novi - Anita Cvetić Oreščanin priča što je opušta kad ne radi...

"Puno čitam, na mom noćnom ormariću uvijek su po tri knjige, nešto vezano uz posao, neka beletristika da otpustim misli i nešto od lijepe književnosti. Knjige su mi velika strast, ispunjavaju me. Volim ići u prirodu, puno hodati. Imam dva psa koji su veliko veselje, puno šećemo. Andreja volontira u Dumovcu pa i ja sudjelujem kad imaju neke akcije. Volim se družiti s prijateljima... To je jedan jedan normalan građanski život, bez ikakvih ekstravagancija. Ponosna sam što su mi prijatelji i prijateljice iz djetinjstva i danas prijatelji i prijateljice. Mislim da je u današnjem svijetu jako važno ostati normalan, da vas ne ponesu neke stvari. Ja nisam moja firma. Nisam moja pozicija. Ja sam, eto, Anita."

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 



 

 

Komentari 0