Life&style
Ana Marinović stvara neodoljive apstraktne slike koje krase mnoge domove, priprema i prvu samostalnu izložbu!

Ana Marinović stvara neodoljive apstraktne slike koje krase mnoge domove i upravo ima prvu samostalnu izložbu

  • Ana Marinović mlada je umjetnica koja je svoje snove pretvorila u stvarnost i danas živi isključivo od onog što najviše voli - slikanja
  • Zahvaljujući svom poduzetnom duhu i obilju kreativnosti njeni radovi danas krase domove brojnih klijenata, a pripremila je i prvu samostalnu izložbu 
  • Slike s njezinim potpisom uvijek su pomalo apstraktnog karaktera, a najviše je inspirira razgovor s ljudima, more i priroda

Mlada umjetnica Ana Marinović stvara jedinstvene i unikatne slike, a njezin talent svakog dana prepoznaje sve više ljudi. Kako je krenuo njezin umjetnički put, otkriva nam u nastavku.

Još od ranog djetinjstva, slikarstvo i glazba bili su Anini glavni interes i okupacija: "Već sam tada shvaćala kako je umjetnost nešto što me najviše ispunjava", kaže. Vrlo često je proučavala razne tehnike slikarstva te samostalno eksperimentirala, priča Ana o tome kako je počela slikati. Pri završetku fakulteta nastali su njeni prvi ozbiljni slikarski radovi. 

 | Autor: Instagram@splashart1 Instagram@splashart1

"Splash Art je nastao pojavom društvenih mreža, spontano i bez velikih očekivanja. Otvarajući Instagram profil, nisam se ni najmanje nadala da će hobi i moja ljubav prema slikarstvu, vrlo brzo prerasti u ozbiljan posao kojeg svakim danom, sve više i više cijenim", prisjetila se.  

A da je posao postao ozbiljan potvrđuje i prva samostalna izložba ovog ljeta. "Od 29. srpnja na adresi Borelli ul. 8 imam prvu samostalnu izložbu koja će trajati cijeli kolovoz pa ako se netko nađe u Zadru, bilo bi mi izuzetno drago", kaže Ana. Ulaz je slobodan pa svakako svrati ako te put nanese u Zadar.

Odrasla je uz dominantne roditelje različitih zanimanja. "Tata je poduzetnik, a mama pjevačica. S obzirom da su oboje imali snažan utjecaj na mene svojim primjerom i načinom života, učila sam kako spojiti ta dva naizgled suprotstavljena svijeta", priča. Tako je postala diplomirana ekonomistica s otvorenim obrtom, koja živi od umjetnosti, tj. slikarstva. 

 | Autor: Instagram@splashart1 Instagram@splashart1

"Što se tiče stvaralaštva, mama je definitivno imala veliku ulogu u mom životu", kaže nam. Njene pjevačke probe često su se održavale u njihovom domu pa je iz prvog reda gledala kako nastaje novi stih, kako se nižu akordi, kako nastaje sama pjesma. Umjetnici koje je imala priliku upoznati za nju su posjedovali nadnaravni stvaralački talent kojem se divila. U takvoj okolini bilo je očekivano da će i ona krenuti istim ili sličnim putem. Pitali smo Anu da nam otkrije odakle crpi najviše ideja za slike. "Svoje ideje za slike pronalazim u razgovoru s ljudima, pjesmi, moru ili prirodi, tj. u svemu što me okružuje", odgovara.

Priča nam kako, s obzirom na količinu posla, mora svakodnevno biti inspirirana i raspoložena za slikanje. Samim time dogodi se da ima manjak motivacije i umjetničku blokadu. "U tom slučaju obavljam manje kreativne, a više tehničke dijelove posla, poput impregnacije platna, nanošenja prvih slojeva boje te pripreme smjese za teksturu."

"Stvaranje ne možete odrađivati i forsirati. Najbolji savjet kojeg mogu dati sebi, a i drugima koji se nalaze u situacijama kad jednostavno ne mogu stvoriti neku novu ideju ili izvući ono najbolje iz sebe jest taj, da naprave odmak. Odmak gledam kao uzimanje predaha, tj. odmor za mozak. On ne mora biti dug, ali je važan. Tek onda možemo biti u mogućnosti ponovo stvarati i nadilaziti vlastite granice. Kroz iskustvo sam naučila što pozitivno djeluje na moju inspiraciju i odmor, a to su glazba, šetnja i druženje s ljudima", objašnjava umjetnica.

Otkrivamo gdje na zidu objesiti sliku Možda vas zanima Prevelika, premala ili taman: kako izračunati koliko velika slika će na zidu izgledati savršeno Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram@splashart1 Instagram@splashart1

A kad ne slika, premda je to rijetko, najčešće voli provoditi vrijeme u društvu prijatelja, prirodi ili svirajući gitaru i klavir. Često se dogodi da otputuje i izvan države. Uživa otkrivati nova mjesta i učiti nove stvari.     

Vrlo je društvena osoba i voli biti okružena ljudima pa je tako došla i ideja o slikama po želji, nastala je iz čiste znatiželje o načinu kako kupci razmišljaju te koje su njihove potrebe. 

"Kroz razgovor s ljudima o njihovim željama i viđenjima samog umjetničkog djela, osobno probijam vlastite granice ugode i samim time napredujem. Primorana sam slušati i učiti što drugi smatraju lijepim i što njih inspirira. Na taj se način sa svojim klijentima zbližavam na dubljoj razini, što smatram vrlo dragocjenim dijelom svog posla", kaže mlada umjetnica.

 | Autor: Instagram@splashart1 Instagram@splashart1

Nakon što je do sad napravila već preko 70 umjetničkih slika, ne može reći da se određena ideja izraženo ponavlja, ali jako pozitivne reakcije dobiva na morske i religiozne slike koje su uvijek pomalo apstraktnog karaktera. Uživo najčešće dobije oduševljenje na teksture, odnosno reljefne dijelove na slikama.  

Možda vas zanima Paint & Wine, prvi studio u Zagrebu koji spaja slikanje i čašu finog vina, zbog popularnosti preselio u veći prostor Rubrika Life&style Life&style

Odluku o tome da živi isključivo od slikanja nije donijela lako, ali svakako smatra da nije pogriješila. Dodaje kako često radi više slika odjednom pa ne može točno odrediti samo vrijeme izrade. "Dogodi se da jednu sliku napravim u 3 dana, a drugu u 3 tjedna, a ponekad su mi potrebni i mjeseci. Ne želim predati sliku s kojom nisam zadovoljna pa se izrada i sama isporuka znaju odužiti", kaže nam. No, kada se to i dogodi do sad je dobivala isključivo razumijevanje i podršku klijenata, na čemu je jako zahvalna, zaključila je Ana.

 | Autor: Instagram@splashart1 Instagram@splashart1

Photo: Instagram@splashart1

Komentari 0