Life&style

"All The Single Ladies" - sretan vam Single Day (iz perspektive zauzete cure)!

  • 11. studenog obilježava se Dan samaca
  • Zašto je dobro biti solo te kako i zašto slaviti?
  • Što se zapravo krije iza ovog dana?

Danas je najbolji dan na svijetu za biti solo! Zašto - pitaš se? Jer je Dan samaca. Tako je, ti single lady, danas je tvoj dan. Ako ga imaju zaljubljeni, sasvim je u redu da ga imaju i svi oni koji nisu i/ili ne žele biti u vezi. 

Ako se pitaš što uopće ima za slaviti u tome što si solo - donosim ti listu stvari na kojima ti sve zauzete cure (ja) sigurno zavide. Kako bi rekla naša solo kraljica Samantha - "Zašto bi se svi trebali ženiti? To je takav klišej."

via GIPHY

1. Osjećaj neovisnosti

Ne kažemo, naravno, da ako si u vezi nisi samostalna, ali činjenica je da se u vezi ponekad oslanjamo na drugu osobu za različite stvari. I koliko god je to lijepo, nije ljepše od osjećaja ponosa kada sama složiš namještaj za spavaću sobu. 

Složila sam IKEINU stolicu i moram reci da ovakav ponos nije izazvao zavrsetak ni jednog faksa.

Objavljuje Lara KapovićSubota, 1. veljače 2020.

2. Party je onda kada ti želiš da bude

Koliko puta si odustala od izlazaka jer "njemu baš i nije drago da ideš bez njega"? Ako si ikada bila u takvoj vezi, onda ti ne treba puno ni objašnjavati zašto je bolje biti solo. Ali čak i kad imaš super tipa koji ti totalno vjeruje i doći će po tebe u 4 ujutro kada ga zoveš pijana, izlasci jednostavno nisu isti kada si u vezi i kada si solo. Ako ne vjeruješ, samo pogledaj zauzetu frendicu koja je nekada bila party animal, a sada se ne skida s mobitela kada izađete, i pokupi se doma prije nego je uopće došla. Osjećaj uzbuđenja koji donosi izlazak za koji ne znaš kada ni kako će završiti je what it's all about.

via GIPHY

3. Jedeš ono što želiš jesti

Dok nisam počela živjeti s dečkom, hrana je uvijek bila pozitivna stvar u odnosu jer je podrazumijevala odlaske na večeru ili romantično kuhanje jedno drugome. Nitko me nije upozorio na to da jednom kad kreneš živjeti s nekim, pola razgovora će se svoditi na to tko će i kada u nabavku, što treba kupiti, što i kada sutra jedete, te tko će kuhat. Da ne pričam o 7 kg koje dobiješ u godinu dana jer on misli da su palačinke za doručak i pizza za večeru normalna prehrana, a ti si preslaba da to odbiješ.

4. Svoje slobodno vrijeme provodiš onako kako želiš

Znam, znam, kada si u vezi važnije ti je provoditi vrijeme s njim od toga kako ćeš provoditi vrijeme i ostale lijepe ljubavne priče. Međutim, dan ima samo 24 sata, a ti više od pola potrošiš na spavanje i posao. Ono što ostane provedeš s njim jer ipak ga voliš i to te čini sretnom. Međutim, nakon nekog vremena shvatiš da si neke stvari koje si voljela raditi solo i koje su bile dio tvoje dnevne rutine jednostavno zapostavila. Kada si solo možeš uživati samo u stvarima koje ti želiš raditi, bez kompromisa.

5. Solo ljudi su zdraviji

Postoje neki dokazi da samci više vježbaju od onih koji su u braku. Prema studiji objavljenoj u Journal of Marriage and Family, razvedene osobe vježbaju više od oženjenih, no najaktivniji su oni koji su oduvijek bili slobodni. Sedam. Kila. U. Godini. Dana. 

6. Otvorenija si za nove prilike i iskustva

Kada si u vezi ne razmišljaš samo o sebi, već i o drugoj osobi, a to znači da ćeš teže prihvatiti novi posao koji će te možda odvesti u neki drugi grad i otvoriti nove prilike. Ako radiš od doma, nemaš jednaku slobodu kao kada si solo, spakirati kofere i raditi odakle god želiš. Generalno, pri svakoj odluci i novoj potencijalnoj prilici, moraš razmišljati kako je uskladiti ne samo sa svojim životom već i njegovim, to jest vašim zajedničkim. Kada si solo -tvoj život je samo tvoj. 

I zato je danas pravi dan da to proslaviš!

A kako je uopće nastao Singles Day i što se još iza njega krije osim čistog slavlja bivanja solo?

Da doista uđeš u duh Dana samaca, moraš razumjeti kako je počeo. Dan je nastao u Kini, točnije u studentskim domovima sveučilišta Nanjing od strane četiri nezauzeta studneta koji su poželjeli svoje Valentinovo i tako došli na ideju Dana samaca. Nije li sasvim logično da ako postoji dan koji slavi ljubav prema drugoj osobi, postoji i dan kada slaviš ljubav prema sebi samome?

A kako bi Dan samaca bio što ravnopravniji Danu zaljubljenih, morao je i od njega netko profitirati. 

"Vidjela sam da je #SinglesDay u trendu i pomislila da je to samo dan za slavlje mene i svih ostalih slobodnih dama. Očito je to praznik shoppinga u Kini, poput Crnog petka, ali za samce koji kupuju sebi i ponose se time što su slobodni. Obožavam ovaj Treat Yo Self praznik!"

Unatoč tome što je dan posvećen samcima diljem svijeta, s vremenom je postao praznik masovnog konzumerizma, zbog čega danas dobivaš hrpu mailova s popustima. 11.11. najveći je svjetski online shopping event, a zanimljiva je činjenica da po prodaji premašuje  Black Friday i Cyber Monday zajedno. Prošlogodišnji popusti na Singles Day privukli su čak 800 milijuna (!) kupaca diljem svijeta. Radi sve većeg uspjeha ovog praznika, Alibaba je prošle godine proširila shopping festival na 11 dana, počevši s 1. studenim te zaključno s 11-im.

Bila solo ili u vezi - danas je dan samo za tebe. Počasti se! 

via GIPHY

 

Photo: shutterstock

Komentari 0