Life&style

Samo alkohol ili jedite zrak? Ludi savjeti za mršavljenje kroz povijest

I dok će vas neki od ovih savjeta za mršavljenje dobro nasmijati, drugi će vas šokirati svojom popularnošću

Internet je prepun loših savjeta o prehrani, no to ste već i sami mogli znati. Ali jeste li znali da loše natuknice o mršavljenju sežu iz vremena kada još nije bilo interneta, pa čak i puno, puno, prije toga. Izdvojili smo 10 najgorih, koji će vas s jedne strane zabaviti, a s druge zaprepastiti i natjerati vas da razmislite dvaput prije nego isprobate neku novu dijetu.

1. Cigarete - dijeta (1929.)

Odsjek za medicinu na Sveučilištu Stanford posvetio je cijelu web stranicu istraživanju utjecaja propagiranja duhana, a slogan "Održava vas mršavim" bio je tema brojnih proizvođača tijekom prošlog stoljeća. S porukama poput: "Cigarete su kao žene. Najbolje su one mršave i bogate", vidi se da nisu ni pokušavali biti suptilni u svom naumu.

2. Sladoled dvaput dnevno! (1946.)

Kulinarski guru Marion White napisala je dijetalnu kuharicu u kojoj je preporučeni dnevni unos kalorija 1000, uključujući i dva obroka sa sladoledom. To je, po njoj, bio savršen način za gubljenje kilograma, a ako ste mislili da smo s godinama svi postali mudriji, onda ste se prevarili, jer je nova verzija iste knjige izdana 2002. godine.

3. Šećer za mršavljenje (1950-e)

Kako bi povećali prodaju šećera, u pedesetima su u časopisima objavljivali sulude članke o šećernoj dijeti, koja pomaže u održavanju linije, ali i 'punjenju baterija'.

 | Autor: Getty Images Getty Images

4. Tuna za doručak, ručak i večeru (1950-e)

U pedesetima je, očito, proizvođačima bila praksa svoje proizvode promovirati kao dijetalne, pa je tako trvtka Chicken of the Sea osmislila cijelu dijetu baziranu isključivo na tuni (koju su prodavali). Tako biste, prema njihovom planu prehrane, tunu trebali jesti svaki dan i to u svakom obroku, a linija iz snova onda vam je zagarantirana.

5. Nametnici kao prijatelji! (1950-e)

Operna pjevačica Marie Callas navodno je izgubila čak 30 kilograma jer je pojela pilulu puno trakavica. Iako namjerno unošenje nametnika u tijelo zvuči kao nešto najluđe što ste ikad čuli te je uz to i potpuno ilegalno, na ovakve slučajeve možete naletjeti i dan danas, a posljednji zabilježeni dogodio se 2012. u Iowi.

6. Molitva za liniju (1957.)

"Pray Your Weight Away" naziv je knjige objavljene 1957. godine koja je, vjerovali ili ne, svojevremeno bila best seller. Kao što joj ime govori, knjiga je bila puna savjeta o mršavljenju uz pomoć molitve u kojima se ljude potiče da se dovedu u formu koju im je Bog namjerio.

7. Alkoholna dijeta (1964.)

Čim smo vidjeli dijetu s cigaretama, nismo ni sumnjali da će se pojaviti i ova. Robert Cameron je 1964. godine izdao knjigu naziva "Drinking Man's Diet", čiji podnaslov glasi: Kako izgubiti kilograme uz minimalnu snagu volje. Misao vodilja autora je ta da destilirana alkoholna pića, poput gina, votke, ruma i whiskeya nemaju gotovo ni jednu kaloriju.

8. Prestanite jesti (1973.)

Logično, zar ne? Ako želite biti mršavi, onda jednostavno nemojte jesti. Nažalost, koliko god smiješno zvučala, ova ideja prisutna je i dan danas, a jedne od začetnica te ideje, Luciana Avedon i Jeanne Molli, u svojoj knjizi "The Beautiful People Diet Book" iz 1973. napisale su: "Za željene i brze rezultate, bez ikakvih tableta, isprobajte najstariji trik za borbu s pretilošću: potpuno izgladnjavanje."

 | Autor: Getty Images Getty Images

9. Paklena dijeta (1977.)

Dijetalna knjiga s kraja sedamdesetih godina naziva "Help Lord! The Devil Wants Me Fat", gora je no što zvuči. Osim što se ukazuje na to da vrag vreba iz svih visokokaloričnih obroka, knjiga nam savjetuje i da 10 dana ne konzumiramo ništa drugo osim vode.

10. Jedite zrak! (2010.)

Vjerovali ili ne, ova luda metoda mršavljenja nastala je prije samo šest godina, a objavljena je u časopisu Grazia. Dijeta se bazirala na oponašanju svih pokreta koje radite dok jedete, samo bez bez hrane.

Photo: Getty Images

Komentari 0