Life&style

Ako u nedjelju napraviš ovih 6 stvari, tjedan pred tobom će ti biti lakši

  • Taman smo započele uživati u vikendu, a ponedjeljak je već zakucao na vrata!
  • Kažu da je dobra priprema pola obavljenog posla pa ti donosimo šest jednostavnih stvari koje možeš napraviti kako bi si poboljšala nadolazeći tjedan
  • Nedjeljom se nastoji nakratko posvetiti sebi, sastavi planove, organiziraj liste i pospremi životni prostor, ali pritom ne zaboravit ugoditi sebi

Vikend nikada ne traje dovoljno dugo. Taman kad smo u njemu krenuli uživati shvatimo da se tome bliži kraj jer su ponedjeljak i novi radni tjedan već pred vratima. Zato ti donosimo šest stvari koje trebaš učiniti u nedjelju kako bi ti tjedan bio lakši!

 

1. Prouči rokovnik 

Ne postoji ništa gore od spoznaje da imaš tri sastanaka zaredom ili da si zaboravila na dogovor s prijateljima u srijedu navečer. U nedjelju stoga pogledaj kalendar obaveza sljedećih nekoliko dana kako bi znala treba li nešto dodati, otkazati ili prilagoditi. Pregledom onoga što je već zapisano na tvom rasporedu za nadolazeći tjedan ćeš se osjećati spremnijom to podnijeti.
Također, zapamti da je važno odvojiti vrijeme za zabavne i opuštajuće stvari pa tako ostavit u rasporedu mjesta za večernji izlazak, čašu vina s najboljom prijateljicom, odlazak u kino ili šetnju prirodom.

2. Sastavi listu prioriteta 

Odmah po završetku vikenda dočekaju nas nepročitani mailovi, započeti projekti i odgođene obaveze. Izrada brzog popisa ili plana za ponedjeljak ujutro pomoći će ti u određivanju prioriteta i omogućiti učinkovitiji početak tjedna. Olakšaj si tjedan sastavljanjem liste prioriteta! Tako ćete znati što moraš napraviti već danas, a što možeš ostaviti za sutra.


3. Pospremi životni prostor 

Za one koji vole čistiti svoj životni prostor preko vikenda to je fantastično vrijeme za druženje s usisavačem i krpom - ali ako ti je to trenutačno previše, osobito nakon subotnje zabave, jednostavno se uhvati u koštac s neredom 20 minuta. Očisti kuhinjski pult, obriši ogledalo u kupaonici, preklopi pokrivače na kauču, riješi se računa koje izlaze iz torbice...
Vjeruj nam, grozno je ustati iz kreveta u ponedjeljak ujutro i odmah ugleda košaru neispeglane robe koja će te (ukoliko baš ne zatreba) pet dana gledati u lice i nabijati grižnju svijest.

4. Isplaniraj tjedni jelovnik 

Priprema tjednih obroka ne znači nužno da cijeli vikend moraš provesti kuhajući i zamrzavajući hranu za cijeli tjedan. U nedjelju možeš sastaviti plan obroka za cijeli tjedan na temelju vlastitog ukusa, sezonskih namirnica ili onoga što je u hladnjaku ili smočnici. Ovakav plan ne pomaže ti samo jesti zdravo tijekom tjedna, već uklanja gnjavažu oko toga što jesti nakon dugog dana te potrebu zaustavljanja u dućanu usred tjedna radi nestašice mlijeka.

5. Ne zaboravi se opustiti 

Lako je to reći, ali često teško i učiniti! Ali nedjelja popodne je uistinu pravo vrijeme da se posvetiš sebi i odagnaš misli da je ponedjeljak pred vratima. Odvoji vrijeme za sebe i svoje interese; popij kavu/čaj, pojačaj glazbu i zapleši u sobi, čitaj knjigu, igraj igricu, napravi toplu kupku ili iskušaj masku za lice. Mnoštvo je mogućnosti, a ono važno je da barem 15 min provedeš posvećena sebi, makar sjedila i zurila u plafon!

 

6. Otiđi ranije u krevet 

Raniji odlazak u krevet omogućit će ti da se dobro naspavaš i odmorna započneš novi radni tjedan. Doći u ponedjeljak odmorna u školu ili na posao nije mala stvar već pravi zgoditak ukoliko se samo prisjetimo onih ponedjeljaka koji su bili totalno gubljenje vremena jer smo zbog neispavanosti bile čangrizave i nezadovoljne.
Znamo, sigurno prije spavanja moraš još jednom prelistati Instagram i društvene mreže, ali ove nedjelje spusti mobitel, ugasi zaslon i uplovi u carstvo snova.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0