Za božićne slastice ove godine iskoristi njezine recepte - Mihaela Devescovi radi kolače i torte bez jaja, bez šećera, bez margarina, bez pečenja - ali svejedno su prefini!
Mihaela Brijak Devescovi mlada je poslovna žena iz Zagreba, po struci fotograf, a danas najpoznatiji raw chef u Hrvatskoj. Zbog ljubavi prema zdravoj hrani te želji da svojoj obitelji ponudi kvalitetne i hranjive obroke, krenula je isprobavati prve sirove recepte u vlastitoj kuhinji. Kad ih je ponudila svojoj obitelji i prijateljima, nastalo je toliko oduševljenje da su svi tražili recepte i savjete te su odmah poželjeli znati nešto više o sirovoj prehrani. Tako je nastao prvi portal u Hrvatskoj o konceptu sirove prehrane - sirovahrana.hr, kojeg Mihaela pokreće 2012. godine upravo s ciljem kako bi što više ljudi upoznala sa sirovom prehranom i njezinim dobrobitima za zdravlje.
"Proizvodnju sirovih slastica pokrenula sam upravo zbog velikog zanimanja ljudi i zbog stalnih pitanja „Možemo li mi to od tebe naručiti?“. Ljudima su se svidjeli nutritivno vrijedni kolači i torte bez jaja, bez šećera, bez margarina, bez pečenja. Iako se većina ljudi na prvu čudi i okreće s očima na sirove slastice, nakon probavanja svoje čuđenje zamijene oduševljenjem. Otkako sam krenula sa sirovom hranom i proizvodnjom sirovih slastica nailazim na ljude s mnogo pitanja o sirovoj prehrani. To mi samo potvrđuje da ljudi sve više razmišljaju o zdravlju i kvalitetnijoj prehrani. Hrana je naše „gorivo“ i kao takva vrlo je važna za očuvanje zdravlja. Po mojem iskustvu Hrvati zdravoj prehrani daju sve veći značaj."
Mihaela je do sada izdala i dvije "nekuharice", a posebnost je to što se namirnice za sve recepte iz knjiga Sirova hrana i Slatke strasti mogu nabaviti u Hrvatskoj. "Prije 10 godina, kad sam tek počela eksperimentirati sa sirovom hranom, bilo je dosta teško nabaviti namirnice poput agave sirupa, svježih datulja i slično. Međutim, danas većina trgovina ima police s takvom hranom, a u međuvremenu se otvorilo i mnogo trgovina zdrave hrane." Prva Mihaelina knjiga, Sirova hrana, izdana je 2015. godine, a nastala je kao rezultat osobnih iskustava, vlastitih istraživanja i na tisuće izrađenih i isprobanih sirovih jela. Godinu nakon, Mihaela objavljuje Slatke strasti, sa preko 150 recepata za pripremanje zdravih sirovih slastica. Obje knjige su već imale nekoliko izdanja, a prije mjesec dana knjiga Sirova hrana dobila je i svoje srpsko izdanje.
RawSweets by Mihaela proizvodi napravljeni su od kvalitetnih ekoloških sastojaka bez termičke obrade, bez margarina, bez brašna, bez šećera, bez jaja. "U ponudi imam razne vrste sirovih torti, sirovih kuglica, Mitellu (zdrava varijanta popularnih čokoladnih namaza) i najnoviji proizvod - 4 vrste sirovih čokolada."
Kad pričamo o slasticama, svi ćemo se složiti da su nam one čokoladne najdraže, a pronaći zdravu (i ukusnu!) varijantu torte ili keksa, ravno je dobitku na lotu. I sama Mihaela se složila s nama i otkrila da njeni kupci najviše naručuju upravo čokoladne torte i čokoladne kuglice. "Zbog toga sam nakon torti i kolača počela proizvoditi Mitellu (čokoladni namaz) i sirove čokolade. Uvijek osluškujem želje mojih kupaca!" Kad smo je pitali što bi nam prvo preporučila iz svoje RawSweets kuhinje, spremno je dogovorila - tortu od naranče i čokolade! Ali s obzirom na to da je teško pronaći osobu koja ne voli čoko namaze, Mihaela preporučuje i Mitellu jer "svi koji su je do sada probali ostali su oduševljeni, a oni koji nisu trebaju se uvjeriti kako čokoladni namaz može biti okusom fantastičan i bez šećera."
Mihaela je održala mnogobrojne radionice o pripremi sirovih obroka i prisutna je na većini sajmova u Hrvatskoj kojima se želi ljudima približiti zdravija hrana i potaknuti ih na promišljanje o zdravlju i zdravim navikama. Kaže kako situacija kod nas i nije tako crna kako mislimo, a vjeruje i kako će ljudi s vremenom sve više i više uvidjeti prednosti zdrave hrane. Uostalom, hrana je gorivo, a naše tijelo je jedina "mašina" koju nikada ne možemo zamijeniti, prema tome - zaslužuje samo najbolje!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.