Life&style

Ako patiš od nedostatka prostora, ovo je 8 stvari u tvom spremištu kojih bi se svakako trebala riješiti

  • Spremište ili ostava prvo je mjesto gdje odlažemo stvari s kojima ne znamo gdje bismo
  • S vremenom, to se može nakupiti i taj je prostor zakrčen stvarima koje uopće ne koristimo
  • Kako bi lakše započela čišćenje, mi ti predlažemo od kojih stvari da kreneš

Nemoj dopustiti da tvoja ostava, garaža ili podrum služi kao skladište za sve stvari koje ne znaš gdje staviti. Postigni bolju organizaciju svojeg prostora doniranjem stvari koje više ne trebaš ili jednostavno bacanjem u smeće predmeta koji više nisu za uporabu.

Ostava je zgodno mjesto u koje možeš smjestiti mnogo stvari koje ti nestanu u glavnim prostorijama u tvojem domu. No, ponekad, takve prostorije znaju postati prava odlagališta za sve stvari koje nemaju svoje mjesto i nisi sigurna gdje da ih staviš.

Ostavu ili sličnu prostoriju vrlo je lako zakrčiti raznim stvarima poput alata, sportske opreme, ostataka materijala i kutijama stvarčica koje se nakupe tijekom godina.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ako si spremna raščistiti ovaj prostor, vrijeme je za projekt čišćenja ostave! Ovaj zadatak organizacije možda se čini zahtjevan kad se sjetiš što se sve nalazi u tvojoj ostavi, ali pokušaj si prvo olakšati doniranjem ili bacanjem u smeće stvari koje više ne koristiš ili ne trebaš.

Mi ti donosimo osam prijedloga stvari koje vjerojatno imaš, a ne trebaju ti kako bi što lakše počela s čišćenjem i organizacijom svog prostora.

1.    Stara sportska ili fitness oprema

Sportska i fitness oprema, koja je ostala od neke tvoje prošle sportske aktivnosti ili dječjih hobija, najčešće je ono što zauzima prostor koji bi mogla pametnije iskoristiti.

Ako se ta oprema trenutno jedino koristi za sakupljanje prašine, vrijeme je da se riješiš starih palica, lopti, bicikala, reketa i druge atletske opreme.

Stvari koje su u dobrom stanju možeš donirati lokalnom sportskom centru ili dobrotvornoj organizaciji koja prihvaća takve donacije. Za opremu koja je oštećena, iznošena ili prestara za korištenje prvo se raspitaj gdje i kako ju je najbolje odložiti u otpad.

2.    Stari alat

Ovo ti je znak da se riješiš tog crijeva za vrt koje propušta, stare lopate i pokvarene kosilice. Čuvanje starih alata i uređaja koji su oštećeni ili prestari za korištenje, nema smisla.

Prvo odvoji onaj alat koji ti je potreban i dobar je za korištenje, a s druge strane stavi ono što je spremno za smeće. Korisno pravilo kojim se možeš voditi: Ako si već zamijenila alat s nečim novim, vrijeme je da se riješiš starog.

Kao i kod sportske opreme, alat koji ti nije potreban, a može se koristiti, također možeš donirati. Za one alate koji se ne mogu popraviti, raspitaj se kako ga najbolje baciti.

3.    Napuštene dječje igračke

Svejedno jesu li ti djeca već odrasla ili su jednostavno izgubila interes, igračke koje su ostavili nepotrebno zauzimaju mjesto u tvojem spremištu. Pregledaj igračke i razvrstaj ih po tome koje se mogu donirati, koje prodati ili pokloniti nekome u obitelji.

Nažalost, većinu igračaka je poprilično teško reciklirati jer su često građene od različitih materijala koji se teško razdvajaju, no kod nekih je recikliranje ipak moguće.

Možda vas zanima Koliko dugo čuvate stvari – jeste li i vi u onoj kategoriji „čovjek-hrčak“? Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

4.    Nefunkcionalni i pokvareni blagdanski ukrasi

Spremište ili ostava svakako je pogodno mjesto za čuvanje blagdanskih dekoracija i ukrasa koje vadiš i koristiš samo nekoliko mjeseci u godini. Ono što ti ne treba je čuvanje lampica koje ne rade ili napuhanaca koje ne koristiš već godinama.

Donacija je većinom najbolja opcija da se riješiš ukrasa koji su u funkcionalnom stanju, ali ti više ne trebaju. Za ostale dekoracije provjeri mogu li se reciklirati prije nego što ih baciš u smeće.

5.    Djelomično potrošene boje i kemikalije

Čuvanje stare boje, sredstava za čistoću ili pesticida unutar tvojeg spremišta ne zakrčuje samo taj prostor. Može predstavljati i opasnost od požara ili zdravstveni rizik za tvoju obitelj ako nisu ispravno pospremljene.

Bilo koje boje i kemikalije kojima je istekao rok trajanja ili su izgubile svoja svojstva trebala bi odmah baciti. No, budući da se takve stvari smatraju opasnim otpadom, ne smiješ ih jednostavno baciti u smeće. Prvo bi se trebala raspitati kako pravilno odložiti ovakvih sredstava i kemikalija.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

6.    Namještaj koji se ne koristi

Kako svoj prostor preuređuješ novim namještajem, tako u drugim prostorijama tražiš mjesto gdje bi smjestila stari. Umjesto da ti stolac ili ormar koji ne koristiš samo zauzima prostor, pokušaj ga donirati ili prodati.

Ako je namještaj obiteljsko nasljeđe od kojeg se ne možeš rastati, pokušaj mu pronaći mjesto kod drugog člana obitelji dok ti ne oslobodiš mjesta.

7.    Ostaci građevinskog materijala

Kupovina veće količine građevinskog materijala većinom je dobra kako bi se popravci ili ispravljanje pogrešaka moglo nesmetano obavljati kasnije. No, ako još uvijek čuvaš ostatke materijala, razmisli bi li mogla svoj spremišni prostor iskoristiti na malo bolji način.

Pronađi kreativne načine da prenamijeniš ostatke iverice, pločica ili kamenja za popločavanje kroz neki drugi projekt ili također probaj materijale donirati.

8.    Stvari koje čekaju da ih doniraš

Ostava ili spremište logično je mjesto za odlaganje raznoraznih stvari za koje u ostatku doma nemaš prostora. Ako ti u spremištu još uvijek stoje kutije koje si još prilikom prošlog pospremanja pripremila za doniranje, sad je vrijeme!

Oslobodit ćeš prostor koji ti je sigurno potreban i napraviti bolju organizaciju.

Čišćenje i spremanje stana Možda vas zanima Često pospremanje stana uštedjeti će ti novac - na ova tri načina Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0