Life&style 18. travnja 2016.

Akne zbog jastučnice? Tri stvari koje morate raditi za lijepu kožu

Guliver Image/Getty Images.

Stalno čitamo i slušamo o konzumaciji vode, promjeni prehrane, različitim preparatima, a i na mnogo toga i pazimo kako bi nam ten izgledao ljepše. Međutim, stanje lica nam se ne mijenja. Koje su to svakodnevne stvari koje radimo, a koje bi mogle biti ključni problemi za kožu?

Redovno mijenjajte posteljinu

Ako patite od akni na licu, onda jastučnica može biti jedan od faktora koji doprinose pojavi ovog problema. Na njoj se zadržavaju masnoće, izumrle stanice kože, bakterije i ostaci noćne kreme, pa tijekom noći vi zapravo prenosite sve to u pore. Savjet dermatologa: Mijenjajte jastučnice jednom tjedno (idealno bi bilo i dvaput!).

Spavajte dovoljno

Kroničan nedostatak sna uzrokuje negativne lančane reakcije, koje smanjuju produkciju kolagena, usporavaju obnovu stanica i zaštitne barijere kože. Koža je tada suša i matirana, a bore se brže stvaraju. Savjet dermatologa: Tuširanje ili topla kupka podižu tjelesnu temperaturu. Kad ona počne ponovno opadati, započinje oslobađanje melatonina, što izaziva umor. Zadržite se u vodi desetak minuta. No, budući da toplina može i isušiti kožu, obavezno nakon kupanja ili tuširanja utrljajte u nju losion.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Promijenite pilulu

Oralna kontracepcija može narušiti ravnotežu kože jer hormoni u piluli povećavaju osjetljivost pigmentiranih stanica na djelovanje sunca, što uzrokuje pojavu smeđih mrlja. Savjet dermatologa: Konzultirajte se s ginekologom o promjeni pilule. Odaberite onu koja sadrži manjudozu estrogena ili onu koja ga uopće ne sadrži. Ukoliko ste primijetili pojačanu pojavu pjega tijekom uzimanja pilule, onda ćete to isto iskusiti i u trudnoći. U oba slučaja uzrokje povišena razina hormona.

Komentari 0