Life&style

Akne, rozacea, psorijaza... Ove neretuširane fotografije slave ljepotu svake kože

Fotografkinja Sophie Harris-Taylor fotografirala je dvanaest žena, od kojih neke nikad nisu napustile kuću prije nego što su se debelo našminkale

Usprkos obećavajućem napretku pokreta „body positivty“ (pokret koji je postao poznat zahvaljujući društvenim mrežama – u slobodnom prijevodu: „pozitivan odnos prema tijelu“) posljednjih godina, ostaje još jedno područje koje mnogi još uvijek smatraju tabuom: koža.

Međutim, jedna fotografkinja je u misiji razbijanja stigme oko stanja kože kao što su akne, psorijaza i rosacea – sa serijom fotografija koje odbacuju kulturu „savršenih“ slika.
Inspiriran vlastitim iskustvom mlade žene s brojnim aknama, fotografkinja iz Londona Sophie Harris-Taylor pokrenula je novi projekt pod nazivom Epidermis. Za seriju fotografija snimila je i intervjuirala žene bez make-upa kako bi istaknula, slavila i normalizirala raznolikost kože.

„Kao netko tko se borio da se osjeća samopouzdano u svom tijelu, prilično sam angažirana u 'body positivity' pokretu općenito", rekla je Harris-Taylor u jednom intervjuu. „Imala sam strašne akne tijekom tinejdžerskih godina i ranih dvadesetih. To me natjeralo da se osjećam kao da sam drugačija od drugih i to u tim neugodnim godinama kada sam se očajnički pokušavala uklopiti. Kao mlada djevojka, slike, filmovi i časopisi koje sam gledala i čitala pokazivali su nerealističnu sliku ljepote. Ako si bila daleko od tih ideja o ljepoti, kakvu nadu si imala? 

U nastojanju da uhvati nešto iskreno i istinito, Harris-Taylor fotografirala je dvanaest žena, od kojih neke nikad nisu napustile kuću prije nego što su se debelo našminkale. 
Izvanredne slike pokazuju niz žena s različitim kožnim stanjima koja, usprkos tome što su snimljeni u stilu „beauty editorijala“, ostaju neretuširani. 

 

@sarahjoybrittain for Epidermis in @i_d

A post shared by Sophie Harris-Taylor (@sophieharristaylor) on

Harris-Taylor se nada da će serija fotografija pomoći da ljudska percepcija ljepote bude manje homogenizirana i da će žene koje pate od takvih kožnih stanja osjećati manje pritiska te da se neće sakrivati. 

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0