Life&style 21871 prikaza 12. kolovoza 2019.

A zašto zapravo vjenčani prsten nosimo na četvrtom prstu i to baš lijeve ruke?

Shutterstock.

  • Ako vidiš nekoga tko nosi prsten na desnom kažiprstu - možeš se kladiti da nije u braku. Ili je iz Poljske
  • Nekad su vjenčani prsten nosile samo žene, muškarci su ga počeli nositi tek za Drugog svjetskog rata iz sentimentalnog razloga
  • Zašto baš lijevi prstenjak? Postoji izravna veza sa srcem... 

Čini se da je to sasvim slučajno, ali zapravo postoje povijesni razlozi zbog kojeg je takozvani četvrti prst postao poznat kao "prstenjak" te zašto najveća većina ljudi nosi vjenčani prsten na lijevoj ruci.

Tradicija nošenja vjenčanog prstena potječe još iz drevnog Egipta, jer su arheolozi u hijeroglifima pronašli dokaze da mladenke nose prsten, prenosi BBC. Egipćani - koji su prvi počeli nositi vjenčane „trake“ kao simbol vječnosti - vjerovali su da postoji "osjetljiv živac" koji se proteže od četvrtog prsta sve do srca. Naravno, kasnija zapadnjačka kultura priznaje srce samo kao organ za pumpanje krvi, ali tada se smatralo da je to centar naših emocija. I nisu Egipćani jedini u tom uvjerenju. 

via GIPHY

Međutim, Egipćani nisu jedini „razmjenjivali“ prstenje. Stari Grci i Rimljani također su iz sličnog razloga stavljali prstenje na lijevi prstenjak. Vjerovali su da „vena amoris“ - latinski za "venu ljubavi" - iz tog prsta ide ravno u srce. 

Možda vas zanima... Vrijeme je za šoping! Osvoji poklon bon od 500 kuna i napuni vrećice! Rubrika Life&style Life&style

I Kinezi imaju jednu jako zanimljivu te romantičnu priču koju možeš isprobati i sama - te se uvjeriti kako tajna i snažna veza između partnera itekako postoji. Naime, prema kineskom drevnom učenju svaki prst na ruci simbolizira jedan dio tebe:

• Palac - tvoji roditelji

• Kažiprst - tvoji braća i sestre

• Srednji prst - ti sama

• Prstenjak - tvoj suprug ili supruga

• Mali prst - vaša djeca

E sada pokušaj sljedeće: spoji jagodice prstiju obje ruke, a srednje prste savij prema unutra te ih spoji cijelim srednjim djelom i dobit ćeš položaj koji će ti otkriti simboliku. Ako pokušaš odvojiti palce, uspjet ćeš. Razlog je taj što ćeš se i ti jednom odvojiti od svojih roditelja i započeti svoj samostalni život. Ako pokušaš odvojiti kažiprste, uspjet ćeš. Razlog tome je što će se i tvoji braća i sestre odvojiti i zasnovati svoju obitelj. Pokušaš li odvojiti male prste, uspjet ćeš. Razlog je taj što će tvoja djeca odrasti te će i oni otići i započeti samostalan život. Pokušaš li odvojiti prstenjake, e, to ti neće uspjeti! Ili će ići mnogo teže. Razlog je taj što je muškarcu i ženi suđeno da cijeli život ostanu zajedno i da ih ništa ne može razdvojiti! Doista zanimljiva i nadasve romantična simbolika, zar ne?

via GIPHY

Premda spomenuta vena i živac ne postoje, zapadne zemlje nastavile su drevnu tradiciju nošenja vjenčanog prstena na prstenjaku. U nekim zemljama poput Danske, Poljske i Kube, vjenčani prsten nosi se na desnoj ruci. I zanimljivost za kraj: nekada su jedino žene nosile vjenčani prsten. Muškarci su im se se pridružili tek za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su željeli nešto što bi ih podsjetilo na njihove žene i djecu.

Komentari 0