Life&style

9 stvari koje redovito usisavamo, a pokvarit će nam usisavač u trenu

  • Izgleda da usisavač nije savršen uređaj za čišćenje, ne možemo usisati baš sve što leži na podu...
  • I pri tom ne mislimo na muževe čarape i dječje pikule već stvari koje smo do sad njime čistili
  • Prosipano brašno, blato, krhotine stakla, čak i kosa mogu pokvariti uređaj, izazvati kratki spoj...

Što bi drugo s prljavštinom i sitnim smećem nego ga usisali? Još je bolje ako uključimo našeg "robota", bežični usisavač pa ni nije na nama da razmišljamo hoćemo li usisati papirić, kovanicu ili nešto treće ili se ipak sagnuti i pokupiti to rukom? Glavno da je pod čist! Ipak, s vremenom iz usisavača se može počet širiti neugodan miris, snaga mu može oslabjeti ili će jednostavno prestati raditi - iz nepoznatog razloga. Najčešće se to događa jer smo usisali nešto što nismo trebali.

1. Mljevena kava i kakao

Prosipala ti se mljevena kava ili kakao u prahu? Efikasnije je to usisati nego pomesti, zar ne, ali ovaj fini prah može zapuniti filter, čak ući i u motor i pokvariti ga. Još je veća greška usisati talog od kave, čak i kad je suh jer će se zalijepiti za unutarnje dijelove usisavača i nemoguće ga je tada očistiti.

via GIPHY

2. Blato, zemlja i suhi dijelovi sobnih biljaka

Djeca su zatackala s blatnim cipelama hodnik, zemlja iz tegle se prosula po tepihu... Ako je zemlja vlažna (blato jest) još ćeš ju više utrljati u tepih ako koristiš usisavač. Također, blato i vlažna zemlja mogu načiniti štetu na raznim diljeovima aparata. Suho lišće i cvjetovi mogu zakrčiti savitljivu cijev usisavača i filter.

3. Dlake

Nemoguće je ne usisati nijednu dlaku jer ih uvijek ima na podu, ali treba paziti da u usisavač ne uđe velika količina kose ili životinjske dlake jer će vrlo brzo začepiti cijev i vrećicu za prašinu. Jednom kad se u uređaju nakupi previše dlaka usisna snaga će opasti, a to se može dogoditi već i za jednog čišćenja. Neki bežični usisači imaju rotirajuće četke koje tako brzo oko sebe namotaju dlake da ih moramo onda ručno čistiti, vaditi, čak i rastaviti uređaj.

via GIPHY

4. Kozmetika

Puderi, highlighteri, rumenila i drugi kozmetički proizvodi koji naoko djeluju suho su zapravo puni ulja koje će se pod utjecajem toplog zraka rastopiti - zato kozmetiku smatramo jednim od najgorih neprijatelja usisavača! Filter je gotovo nemoguće očistiti kad se to dogodi. Trebat će ga vrlo vjerojatno zamijeniti novim.

5. Papirići i konfeti

Konfeti brzo začepe usisavač tako da se on počne pregrijavati i napokon prestane raditi. Od papirnatih još su opasniji konfeti od folije. Omekšaju i rastope se od vrućeg zraka, zaglave na nepristupačnim mjestima i usisavač prestane raditi.

6. Električni kablovi

Kablove pune prašine je praktično čistiti usisavačem, ali on može oštetiti izolaciju na kablovima i žicama. Mala oštećenja nećemo ni primjetiti dok ne izazovu kratki spoj i strujni udar.

via GIPHY

7. Mokri pod

Jasno nam je da voda može izazvati kratki spoj ili strujni udar i nećemo ići usisavati lokvu, ali čak i blago vlažni pod je opasan. Možda nećemo ništa izvana ni primjetiti, ali kad se navlaži, prašina će se zalijepiti za četku, cijev itd. Usisavač će slabije raditi, a i neugodno će mirisati, a tu prljavštinu će iz njega biti jako teško očistiti.

8. Komadići stakla

Komadići stakla mogu ozbiljno oštetiti uređaj, no i dalje nam je najdraže usisati razbijenu čašu. Nakon nekoliko ovakvih avantura morat ćeš zamijeniti savitljiv dio cijevi, filter, vrećicu za prašinu, čak i onu platnenu. Možda ne primijetiš odmah što se dogodilo, ali prašina neće ostajati u usisavaču već će se natrag raspršivati po očišćenom stanu.

9. Brašno

Možeš usisačem očistiti prosipano brašno, ali samo ako ga je malo. Ako si prosipala pola kilograma, radije uzmi metlu. Brašno će ne samo zapuniti filter nego se može uvući i u motor i pokvariti ga.

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.
 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0