Life&style

9 stvari koje donose nesreću i nikada ih ne bi trebala držati kod kuće

  • Nije ovdje riječ samo o praznovjericama. Prema feng shuiju i drugim kulturnim tradicijama, ovo su predmeti za uređenje doma koji bi tvoj dom mogli izložiti nesreći
  • Pogledaj o kojim se to predmetima radi i imaš li koji kod kuće…
  • Jer izgledaju tako nevino: predmeti, boje, biljke - svatko ima nešto od toga u domu

Legende iz cijelog svijeta stoljećima su nas upozoravale na lošu sreću. Za one koji se osjećaju osobito praznovjernima, postoji pregršt kućanskih predmeta koji mogu unijeti negativnu energiju u dom. Premda su neki od ovih predmeta praktični samo za čuvanje izvan kuće, od nekih priča iza tih predmeta naježit ćeš se. 

1. Stolica za ljuljanje

Čekaj... je li se ta stolica upravo pomaknula?! Ne, to je bio samo vjetar... zar ne? Samo zamišljanje škripave stare stolice za ljuljanje kako se polako kreće naprijed-natrag u mračnoj, pustoj sobi, vjerojatno je dovoljno da shvatiš zašto praznovjerni ljudi vole stolce koji čvrsto stoje na podu. Prema irskoj legendi, prazna stolica za ljuljanje otvoren je poziv zlim duhovima da sjednu. Ako se stolica pomiče samostalno, to je siguran znak da se bauk već nastanio na njoj. Pripazi na ove znakove, jer bi tvoja kuća mogla biti ukleta, tvrde stručnjaci za paranormalne znanosti.

2. ŠTO??? Zelena boja

Ovo praznovjerje zapravo ima čvrstu osnovu u povijesnim činjenicama, jer su nekada zelene boje mogle biti smrtonosne. U 18. stoljeću su se sintetičke zelene boje izrađivale s novootkrivenim spojem nazvanim bakarni vodikov arsen. Da, taj arsen. Zidovi obojeni tom bojom mogli bi ispuštati otrovne plinove kad su vlažni, a neki su tvornički radnici u to vrijeme oboljeli i umrli od izloženosti bojama. Premda je objavljivanje recepta za arsen 1822. napokon upozorilo javnost na njegove opasnosti, neki praznovjerni vlasnici kuća i danas zelene zidove smatraju lošim znakom. 

3. Pokvareni ili zaustavljeni satovi

Feng shui tradicija upozorava na slomljene predmete ne treba držati u domu - ili ih popravi ili ih se riješi točka; predstavljaju i unutarnji i vanjski nered kojem nije mjesto u tvom životu. Pokvaren sat može biti osobito loš znak. Feng shui nalaže da sprave za pokazivanje vremena moraju uvijek biti u ispravnom stanju, inače riskiraš da zaglaviš u kolotečini i prestaneš se kretati naprijed u svom životu. Ako se oglasi zvuk pokvarenog sata, to znači da bi tvoje kućanstvo uskoro mogla zadesiti smrt! 

4. Kaktusi

Loše vijesti za ljubitelje bodljikavih biljaka: feng shui principi tvrde da su biljke s bodljikavim ili trnovitom vanjštinom magneti za loše vibracije. Bodljikave površine kaktusa ili drugih, sličnih bodljikavih biljaka poput agave, mogu unijeti napetost u tvoj dom i vezu. Iznimka? Ruže, čije trnovite stabljike očito nisu dovoljne za poništavanje pozitivne energije ovih elegantnih cvjetova. 

5. Nespremljeni krevet

Možda je to izmišljeno od strane frustriranih roditelja, ali praznovjerje upozorava da te odlazak u krevet - ili čak prekidanje dok ga spremaš - može osuditi na neprospavanu noć. Pokušaj neometano pospremiti krevet; to će ionako biti bezbolnije.

6. Otvoreni kišobran

Zvuči ti poznato? Mjere predostrožnosti protiv otvaranja kišobrana (i njegovih starijih inačica) u zatvorenom prostoru datiraju i dublje u prošlost nego što bi to mogla pomisliti - još u drevni Egipat. U davnim vremenima donošenje bilo kojeg predmeta, koji te je trebao zaštititi od vremenskih neprilika, nije bilo poštivanje duhova čuvara koji su bdjeli nad tvojim prebivalištem. Sugerirala si da zaštita skrbnika nije bila dovoljno dobra… 

7. Mrtve ili suhe biljke

Ako želiš živahni dom ispunjen pozitivnom energijom, nemoj dopustiti da posušene, beživotne biljke ostanu izložene u njemu. Ako imaš mrtve stvari u svom domu, kaže se da donose mrtvu energiju, kvareći pozitivan duh stana. Smežurano lišće i obješene stabljike vjerojatno neće učiniti tvoj dom ljepšim ili privlačnijim. 

8. Preparirane životinje

Ako se vjeruje da mrtve biljke donose negativnu energiju u prebivalište, možeš se kladiti da su mrtve životinje apsolutni bauk. Doista želiš da ona beživotna glava jelena pozdravlja tvoje goste? I možeš li zaista biti sigurna da te ošamućene oči prepariranog orla ne prate?! Čak i manje praznovjerni vlasnici domova možda bi trebali dobro razmisliti prije nego što u svojim domovima izlože trup životinja, jer taksidermija može odbiti potencijalne kupce kuća. Slično tome, možda se želiš kloniti umjetničkih djela koja prikazuju scene uništenja, poput olupine broda ili bitke. 

Stari kalendar

Držanje starog kalendara izloženog u svom domu navodno potiče nesreću na isti način kao i slomljeni satovi. Feng shui upozorava na nepravilno korištenje uređaja za mjerenje vremena, tvrdeći da bi to moglo donijeti nesreću, smanjiti prosperitet, pa čak i skratiti život. Ako bi radije bila na sigurnoj strani, pobrini se da tvoj kućni kalendar ne zaostaje za vremenom. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0