Life&style

9 namirnica od kojih ćeš biti još gladnija

Tko bi to pomislio: postoje neke namirnice od kojih si - i nakon što ih pojedeš – gladnija nego prije!

Kad tvoje tijelo treba hranjive tvari, želudac šalje signale i javlja se osjećaj gladi. Ako želimo na brzinu nešto pojesti, često zgrabimo prve grickalice koje nam se nađu pri ruci kako bismo prekinuli iritantno kruljenje i brzo se zasitili. Međutim, nakon što pojedemo neke namirnice, bit ćemo još gladnije. 

1. Slane grickalice

Čips i ostale slane grickalice potiču u mozgu želju za slatkim. Naime, sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata koji se brzo probavljaju u želucu. Pojedeš li i cijeli paket čipsa, poželjet ćeš još, i još… 

2. Bijeli kruh 

Sastoji se od balastnih tvari i jednostavnih ugljikohidrata koji naglo povisuju šećer u krvi – koji onda jednako naglo padne. To rezultira porastom razine inzulina u krvi, pa brzo nastupi glad. Mnogo bolja alternativa je integralni kruh. 

3. Light – pića 

Umjetno sladilo u pićima bez šećera povećava razinu inzulina u krvi pa raste i želja za šećerom. Redovita konzumacija napitaka s umjetnim sladilima mogu također negativno djelovati na kontrolni centar za glad u mozgu: naše tijelo će misliti – zbog osjećaja slatkoće u ustima -  da unosimo šećer. 

4. Tjestenina

I tjestenina je bogata jednostavnim ugljikohidratima koji se brzo probave pa kratko zasićuju. Osim toga, gotovi umaci za tjesteninu sadrže puno šećera, što još pojačava taj efekt. Bolja je alternativa, pogađaš, integralna tjestenina. 

5. Voćni sokovi 

Zbog velike količine voćnog šećera raste razina šećera u krvi, ali na kratko vrijeme. Potom naglo pada – a to uzrokuje snažan osjećaj gladi. 

6. Pahuljice za doručak

Da, razne žitarice pripremljene (najčešće) za jutarnji obrok sastoje se od kratkih ugljikohidrata. Ako započneš dan s nestabilnim šećerom u krvi, brže će se pojaviti žudnja za hranom. 

7. Alkohol 

Konzumacija alkoholnih pića uzrokuje pad šećera u krvi, dehidraciju te povećava proizvodnju želučane kiseline. Sve to vodi to toga da naš mozak signalizira tijelu da nam je potrebna hrana. 

8. Voće 

Zdravo je i blagotvorno djeluje na naš organizam, međutim, nije učinkovito protiv osjećaja gladi. Sadrži fruktozu i glukozu koji djeluju na razinu inzulina u krvi pa smo brzo ponovno gladni. 

9. Jogurt  

Jogurt je dobar za naše tijelo – sadrži kalcij, bjelančevine i dobre bakterije koje potiču probavu. Međutim, neki jogurti sadrže dosta šećera zbog kojih naraste razina inzulina u krvi. Ako se želite zasititi, najbolje je konzumirati nezašećereni prirodni jogurt. 

 

Photo: Instagram

Komentari 0