Life&style

9 mračnih misli koje svatko ima dok uhodi na Facebooku

Vrlo je jednostavno na društvenim mrežama saznati sve i svašta o raznim ljudima. I to potpuno anonimno i bez rizika – hm, barem tako mislimo

Njuškamo li po Facebook profilima onih koje smatramo superslatkima, superseksi ili supercool, a želimo ih promatrati iz sigurne udaljenosti, osjećamo se gotovo uvijek kao da se švercamo u busu. Odvažno. Drsko. Living life on the edge. To je pogrešno, ali često ne ide drugačije jer nam je to slatko iskušenje jednostavno previše primamljivo. Ali, čak i kad se nalaze u sigurnosti vlastite sobe ispred ekrana, osjećaju se sigurnima i nedodirljivima, mnogim stalkerima prolaze kroz glavu razne mračne misli: što ako slučajno kliknem „like“ ili pošaljem zahtjev za prijateljstvom nekome kome ne želim ni u ludilu biti prijatelj? Hm, nije baš zgodno, zar ne? Pogledaj 9 misli koje svakome kod stalkanja vrludaju glavom – iz najtamnijih ponora ljudske duše.

1. „SRA*E, jesam li slučajno stisnula LIKE ili SHARE?!“

Hm, zamisli: špijuniraš šefa ili zgodnog kolegu s posla na Fejsu, te ni u kom slučaju ne želiš da se to sazna. OK, osobito šef – to bi bio stvarno neugodnjak, jer tko zna što bi si lik pomislio i kakve mračne misli bi se njemu mogle izroditi u glavi. I onda klikneš „lajk“ na njegovu profilnu fotku! Ili slučajno podijeliš rođendansku čestitku preplanulog komada iz ureda pored – koju je poslao svojoj curi… Što će misliti o tebi? Pa, mi ne želimo ni pomisliti! 

2. „Uhhh. Nadam se da nema neka nova funkcija na Facebooku koja će pokazati tko pregledava stranicu.

Kratko i jasno: to bi bio kraj! Sigurno su se mnogi već dosjetili takve gluposti, i gotovo sigurno već postoji niz programa koji to omogućuju – ali dragi gospodin Zuckerberg dovoljno je inteligentan da zna kako bi time najvjerojatnije zabio velik čavao u lijes Facebooka. Pa ih drži u ladici daleko od svojih admina. Ruku na srce – nije li (još uvijek golema) anonimost glavna čar fejsa?

3. „Poslala sam zahtjev za prijateljstvo??? NEEEEEE!!!“

Jedino strašnije od slučajnog zahtjeva za prijateljstvom jest da ga povučeš! BEZ OBZIRA NA TO – VIDI SE!!! Otkrivena si i pomiri se s time. Nemoj paničariti, nemoj gristi nokte – što je tu je: jednostavno ostani cool – i nadaj se da će se nešto dobro izroditi iz toga – ili barem da se neće dogoditi ništa loše!

4. „Tko je ta zgodna mala koja je na svakoj njegovoj slici s tuluma…?“

Da, sigurno se nadaš da je to njegova mlađa sestra? Možda njegova prijateljica? UH, PA VALJDA NIJE CURA?! Hm, definitivno  nije mama ili punica (jer nije u braku, valjda bi to pisalo u statusu)… Možda taji da je bezobrazno bogat pa mu je to poslovna tajnica? Ma, zapravo nije uopće zgodna...  

5. „Opet je lajkao fotku ove cure… grrr...“

Hm, već ti opako ide na živce to što lajka ama baš svaku fotku neke cure? Lajkao je i njenog psa, fotku šalice kave, ručka, šetnje, dobro da nema neke fotografije gdje sjedi na zahodskoj školjki i se**. Sigurno bi i to lajkao! Ako te to previše nervira, postala si dvostruki stalker - sad špijaš i njegovu „frendicu“. Dobro razmisli - nije li vrijeme da staneš na loptu i provodiš manje vremena na Internetu? Ili barem na njegovom profilu?

6. „Hahaha, moram napraviti screenshot postova i poslati ih frendicama! Prije toga moram deset puta provjeriti šaljem li u pravu grupu…“

Zamisli koliko štete može napraviti slanje pogrešne poruke pogrešnoj osobi. I to osobi koju u tom trenutku ogovaraš ili ismijavaš (bez obzira je li zaslužila ili ne). To je trešnja na vrhu hrpe neugodnjaka sa šlagom. I nemoj misliti da ti se takvo što ne može dogoditi - itekako može.

7. „Shit, jesam li ga slučajno označila na fotki?“

DA, TO SE JAKO BRZO MOŽE DOGODITI! (I da, vidi se još brže…). To je nešto „blaža pogreška“ od slanja hejt poruke osobi koja je u glavnoj ulozi. Kako se ispričati? Nikako! I opet vrijedi zlatno pravilo: budi cool! I ništa ne komentiraj ili ne briši. Ako reagira, možeš se probati izvući isprikom da je on frend od neke tvoje prijateljice, pa si ga označila jer si mislila da je to on, a zapravo ne poznaš lika koji je na fotki, a njegov profil nisi dobro pogledala...

8. „Prokletstvo. Ostavila sam uključen Fejs i otišla od računala…

Na poslu si, kratko napustiš radni stol, a slučajno je ostao otvoren profil lika kojeg već duže vrijeme stalkaš (ne želimo uopće komentirati da se nisi držala prvog i najvažnijeg pravila surfanja po društvenim medijima: nikad, ali nikad ne ostavljaj aktivan profil na računalu bez nadzora!). Naravno, takve „nezgode“ nekom nevidljivom mračnom silom privlače nepoželjne znatiželjnike. I naravno da će svi „slučajno“ vidjeti… Super!

9. „Slatka fotka, odmah lajkam… KVRAGU, prastara je!“

Najvjerojatnije jedan od najjasnijih pokazatelja „stalking aktivnosti“ je lajkanje prastarih fotografija na nečijem profilu. Ne moramo posebno objašnjavati, jel' tako? Ili ako odmah lajkaš 4-5 profilnih fotki. Saberi se!

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

>

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0