Life&style

72 tjedna na top listi New York Timesa, knjiga Zelena svjetla glumca Matthewa McConaugheyja sad je prevedena i kod nas

  • Zelena svjetla prva je knjiga Matthewa McConaugheyja u kojoj popularni glumac s čitateljima dijeli lekcije koje je naučio kroz život
  • Književni prvijenac, autobiografija Matthewa McConaugheyja, već je 72 tjedna na listi bestselera New York Timesa
  • Knjigu možeš nabaviti u prednarudžbi u web shopu i svim knjižarama Školske knjige po sniženoj cijeni od 116 kuna

Glumca Matthewa McConaugheya volimo već nekoliko desetljeća i jednako ga rado gledamo, kako u romantičnim komedijama, tako i u ozbiljnijim filmovima kao što su Dobri dileri iz Dallasa za kojeg je osvojio i Oscara za najboljeg glavnog glumca, Interstellar te HBO-ovoj seriji Pravi detektiv. Poznat po tome što se u potpunosti posvećuje svakoj ulozi, glumac je nekada gubio i nekoliko desetaka kilograma kako bi što vjerodostojnije prikazao lik kojeg glumi.

Popularni američki glumac i producent sada se okušao i kao pisac, a reakcije na njegov književni prvijenac potvrđuju kako je talent u svemu čega se uhvati. Proglašena jednom od najboljih knjiga godine prema izboru Guardiana, autobiografija poznatoga glumca Zelena svjetla inspirirala je milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i lekcijama o životu punom zadovoljstva. 

 | Autor: Citat iz knjige Zelena svjetla

„Riječ je o ljubavnom pismu Životu. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena”, objasnio je McConaughey u uvodu svjetskog bestselera koji zrači optimizmom.

"Ovaj život živim već pedeset godina, njegovu zagonetku pokušavam riješiti četrdeset dvije godine, a dnevnike o mogućim rješenjima te zagonetke vodim posljednjih trideset pet godina. Bilješke o uspjesima i neuspjesima, radostima i žalostima, o stvarima kojima se čudim i onome zbog čega se naglas smijem. Kako biti pravedan. Kako ublažiti stres. Kako se zabaviti. Kako manje nanositi bol drugima. Kako da drugi manje nanose bol meni. Kako biti dobar čovjek. Kako naći smisao u životu. Kako biti vjerodostojniji samome sebi. U posljednje sam vrijeme skupio hrabrost otvoriti te dnevnike. Pronašao sam priče kojima sam svjedočio i koje sam doživio, lekcije koje sam naučio i zaboravio, pjesme, molitve, vjerovanja o tome što je bitno i mnoštvo naljepnica za automobile. Pronašao sam dosljednost u načinima kojima sam pristupao životu i koji su mi pružali više zadovoljstva i u to vrijeme i danas”, riječi su kojima Matthew McConaughey započinje Zelena svjetla. 

 | Autor: Citat iz knjige Zelena svjetla

Teško odrastanje oscarovca i popularnog glumca

Iako danas glumac A liste Hollywooda, Matthew McConaughey je imao prilično teško odrastanje o kojemu iskreno progovara i u autobiografiji koja govori o životu dječačića iz radničke obitelji odgojene u katoličkom duhu, njegovom kompleksnom odnosu s roditeljima i zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi. 

Matthew McConaughey rođen je u studenom 1969. u Teksasu. Još kao student bio je popularan, pa je čak dobio nagradu pod nazivom "Najzgodniji student" (jesi li uopće iznenađena?). Međutim, mladom glumcu život kod kuće nije bio med i mlijeko. Kasnije je otkrio da je kao dijete svjedočio nasilnim incidentima, ali nikada nije mislio da su njegovi roditelji nasilni iako je priznao da bi drugi vjerojatno tako doživljavali njihove postupke. Rekao je: "U tom trenutku bio sam uplašen, ali čak ni tada i odmah nakon toga, nikad nisam dovodio u pitanje ljubav koju su mama i tata imali ili ljubav koju su nam pružili."

 | Autor: Fotografija mladog Matthewa McConaugheyja

Kao svaki dobar južnjački dječak, pripovijest o vlastitu životu započinje s majkom, „ženom koja kaže 'hoću' prije nego što može, 'htjela bih' prije nego što smije i 'doći ću' prije nego što je pozovu”. Nastavlja je s nasilnim, ali voljenim ocem koji je svojim rukama mogao „ozljeđivati, ali i ozdravljivati” i koji je umro od srčanog udara dok je vodio ljubav s Matthewovom majkom – ženom s kojom se tri puta vjenčao i dva puta razveo. 

U svojim memoarima istaknuo je činjenicu da mu je bilo teško nakon srednje škole kada se odlučio upisati u program razmjene koji ga je odveo u Australiju. Stvari nisu bile baš onakve kakve je očekivao i morao je pronaći način da prebrodi tešku godinu. "Bio sam s vrlo neobičnom obitelji usred ničega u Australiji, tako da moje vizije plaža i Elle McPherson nikada nisu ostvarene, dopustite mi da to tako kažem", objasnio je McConaughey.

Dodao je da mu se život u osnovi zaustavio tijekom boravka u Australiji. Nije imao prijatelje niti stalno plaćen posao. Nije imao čak ni telefon da stupi u kontakt sa svojim najdražima i morao je smisliti način da ovisi o sebi. No, kaže: "Ne bih bio tu gdje sam danas sa životom koji sam imao da nisam imao tu godinu, tu vrlo tešku godinu koju sam imao u Australiji."

Ovih i još mnogih životnih izazova McConaughey se dotiče u svojim memoarima Zelena svjetla, a glavna poruka koju njome želi poslati je da se i ona žuta i crvena svjetla koja nam život donosi s vremenom mogu pretvoriti u zelena. Glumac je danas u braku s brazilskom manekenkom i dizajnericom Camilom Alves McConaughey s kojom ima troje djece. 

 | Autor: Matthew McConaughey sa suprugom Camilom

Knjiga izlazi 1. srpnja u izdanju Školske knjige i u prijevodu Vedrana Pavlića. McConaugheyjeva autobiografija može se nabaviti u prednarudžbi u web shopu i svim knjižarama Školske knjige po sniženoj cijeni od 116 kuna.  

 

 

Photo: Školska knjiga

Komentari 0