Life&style

7 zdravih namirnica koje su zapravo samo naoko zdrave, a ne moraju to biti

  • Više manje svi znamo što su zdrave, a što nezdrave namirnice
  • Ipak, i tzv. zdrava hrana može u sebi kriti neke opasnosti, najčešće zbog dodanih sastojaka
  • Izbor na dućanskim policama je velik pa treba pročitati sastav proizvoda koji kupujemo

Pitanje je osvještenosti o vlastitom zdravlju što jedemo i koliko obraćamo pozornosti na kvalitetu namirnica koje konzumiramo. Posljednih godina sve više ljudi trudi se jesti zdravo, ne samo u smislu vrste namirnica već i njihova porijekla. Osvjestili smo koliko je voće i povrće važno konzumirati u većim količinama, kako meso i životinjske masnoće nije dobro imati u svakom obroku, da je prirodna ili bio hrana bolja od industrijske... No industrija hrane nam koji puta otežava da izaberemo ispravno. A koji puta nas i navodi na mišljenje da je zdravo nešto što zapravo nije. Koja hrana može biti loša za zdravlje, unatoč tvrdnji da je zdrava?

Možda vas zanima Evo zašto prije i poslije posla ne bi trebala odgovarati na mailove Rubrika Life&style Life&style

1. Maslinovo ulje

Maslinovo je jedno od najzdravijih ulja. No, na žalost ljudi najčešće zaboravljaju da se većina njegovih dobrobiti nalazi samo u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Ostala mogu sadržavati precesirana ulja s manje nutrijenata, ali i kemikalija. Zdravo je pojesti tri žlice maslinovog ulja dnevno, ali samo onog ekstra djevičanskog. 

2. Losos

Losos je sjajan izvor zdravih masnoća i omega-3 masnih kiselina. Na žalost, losos iz uzgoja također sadrži i pesticide koji nisu poželjni. Iako su neke zemlje postrožile kontrolu hrane i pesticida, povećana potražnja za "zdravim" lososom dovela je do sve većeg broja lososa u uzgajalištima što pak stvara idealne uvjete za život morskih ušiju, nametnika na ribama. Kako bi ih se uništilo, u ribogojilištima pak koriste sve više kemikalija. Ako se ne želiš odreći finog komada lososa trebala bi provjeriti njegovo porijeklo (možemo li to uopće?) i kupovati samo onaj divlji. Hmmm.

3. Tuna

Španjolske vlasti su preporučile da djeca ispod 10 godina starosti ne jedu meso tune ni u kojem obliku - zbog visokih koncentracija žive u tunjevini. Da podsjetimo, živa je toksični metal koji može biti povezan s neurološkim, probavnim i bolestima imuno sistema. Ograniči konzumaciju tune. Konzumiraj više ribe iz lokalnih i provjereno čistih voda. 

4. Granola 

Ovisno o receptu, granola (hrskavi muesli) može biti zdrava ili manje zdrava, ponajprije zbog visokog sadržaja šećera. Najčešće joj je dodano i suho voće što nije nezdravo, dapače, ali znači još šećera. Također med koji koriste komercijalni brendovi može biti visokoprocesiran odnosno skrivati zaslađivače ili čak  kukuruzni sirup (napravljen od kukuruznog škroba i različitih količina maltoze i oligosaharida). Najbolje je napraviti granolu kod kuće, bez šećera i s kvalitetnim medom. Ako je kupuješ, provjeri sastav proizvoda. A na veličinu porcije pripazi, bez obzira jesu li muesli domaći ili iz trgovine. 

5. Kruh od integralnog brašna  

Kruh ima podosta kalorija i malo vitamina, čak i vlakana. Bijeli kruh zna po jednoj kriški sadržavati 3 grama šećera, ali onaj načinjen od punozrnatog brašna čak i više - šećer se zna dodavati da se prikrije gorkasti okus integralnog brašna. Kruh je zdrava namirnica i potreban u prehrani, no ne treba ga jesti u velikim količinama i ne onaj kojem je dodan šećer. Provjeri sastav, posebno industrijskih kruhova pakiranih u vrećice i narezanih na šnite. 

Možda vas zanima Koliko loše hrane dnevno zapravo nije uopće tako loše pojesti? Ili tako nekako... Rubrika Life&style Life&style

6. Voćni sokovi

Voćni sokovi već se desetljećima propagiraju kao jednako zdrava zamjena za konzumaciju voća. No većina kupovnih sokova ima mali udio voća i dosta dodanog šećera po čemu mogu doći i u rang gaziranih pića. Dakle, više praznih kalorija i manje vitamina. Čak i kad je sok napravljen od 100% voća što je svakako zdravije, stvar nije ista kako kad jedemo voće. Nedostaju tako vlakna, a koncentracija šećera, makar prirodnih, je viša nego kad jedemo voće.

7. Mlijeko

Mlijeko sadrži korisne nutrijente kalcij i vitamin D, no ako ga piješ u većim količinama, možda prekoračuješ dnevno preporučeni unos kalorija. Još ako jedeš i znatne količine mesa i jaja, takva prehrana nije idealna za zdravlje. Zadrži se na nekoj razumnoj količini mlijeka koje konzumiraš svaki dan, a ima i drugih izvora proteina, vitamina D i kalcija.   

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0