- Quiche je jelo koje rijetko tko ne voli, posebice zato jer ga se može puniti različitim sastojcima i prilagoditi svačijem ukusu
- Međutim, ovaj francuski specijalitet izbjegavaju čak i neki kuhari jer ga smatraju zeznutim za napraviti
- Na stranici Marthe Stewart našli smo savjete uz koje bi trebala bez problema usavršiti ovo jelo, a donosimo i ukusan recept renomirane Julie Child!
Quiche je u Francuskoj klasična poslastica koja je osvojila i ostatak svijeta. Svilenkasta krema od jaja sadrži slani nadjev koji može sadržavati stvarno svašta, od slanine do poriluka, brokule, jaja, svježeg sira, ili u vege varijanti, dimljenog lososa. Sve s puno maslaca, kako to francuska kuhinja (i Julia Child također) nalažu. Njam! Može se jesti za marendu, ručak ili večeru. No, dok u njemu uživaju mnogi, također ga mnogi i izbjegavaju raditi jer smatraju kako je riječ o jelu koje se lako može zeznuti. Na stranici Marthe Stewart, gdje rado zavirimo po kulinarske savjete, našli smo 7 savjeta za savršen quiche nakon kojih se nećeš bojati upustiti u avanturu pripreme ove poslastice.
Osiguraj da tijesto bude čvrsto
Najveći neuspjeh s quicheom je kada ti krema procuri kroz tijesto. Kako bi to spriječila, koristi čvršće tijesto za quiche, a koristi se prhko tijesto. No ako je kora previše hrskava i drobi se, stvorit će se sitne rupe što će dovesti do curenja.
Sir je opcionalan
U svojoj domovini (sjeveroistočna Francuska), quiche se obično ne radi sa sirom niti je nužno potreban, iako ga mnogi koriste u svojim receptima. Sir će samo previše opteretiti nadjev, dok bez njega on ostaje nježan i svilenkast.
Nadjev
Baza za nadjev je smjesa od izmućenih jaja, mlijeka ili vrhnja. Bez obzira odlučiš li se za sir ili ne, nemoj pretjerivati s njim. Potreban je dobar omjer tijesta i nadjeva. A najbolji način za dodavanje ostalih sastojaka (slanina, povrće) je da ih staviš na tijesto, a zatim zaliješ smjesom od jaja. Druga je opcija nakratko u pećnici (5 minuta) peći tijesto sa smjesom jaja, milijeka/vrhnja, uzvaditi i onda druge sastojke posipati povrh nje.
Pažljivo izaberi tavu
Kalup za pitu tradicionalni je izbor za quiche, ali korištenje klasičnog okruglog kalupa za tortu, s oprugom jer će ti dati više mjesta za nadjev tako da on može biti mnogo obilniji. Najsigurnija je opcija isprobati oboje i vidjeti koja ti najbolje odgovara.
Tijesto pripremi ranije
Quiche je najbolje poslužiti topao ili na sobnoj temperaturi, ali tijesto možeš napraviti i do tri dana ranije, a ispeći ga dan unaprijed. Na ovaj način ćeš u završnici imati manje posla oko quichea i super je sistem ako imaš goste jer je dovoljno da koji sat ranije samo napuniš quiche i ostaviš ga malo da miruje.
Carbonara, ali na francuski način - svi vole ovo jelo prema receptu Marthe Stewart
Pečenje i hlađenje
Stavi kalup za quiche na lim iz pećnice prije nego što ga staviš peći. To će pomoći da se toplina bolje rasporedi i quiche ravnomjerno peče, a eliminira se i mogućnost da nadjev iscuri po pećnici. Također, nikada nemoj rezati quiche dok je još vruć iz pećnice. Ostavi oko sat vremena da se ohladi; tada će još biti topao i spreman za posluživanje.
Quiche možeš podgrijati
Iako ne bismo preporučili da quiche napraviš prije i da ga ponovno zagrijavaš za posluživanje, quiche možeš podgrijati ako ti ostane. Krema će se dobro držati, no korica će s vremenom postati sve vlažnija. Međutim, toliko je dobrog okusa da ti to sigurno neće smetati!
Quiche Lorraine po receptu Julie Child
Julijinu verziju quiche Lorraine svakako moraš imati u svojoj bilježnici s receptima, a jednom kad ga savladaš moći ćeš se igrati sa sastojcima.
Sastojci:
Za koru:
270 g brašna
1/4 žličice soli
1 prstohvat šećera
110 g maslaca
35 g margarina
1 jaje
Za punjenje:
170 g slanine
2 jaja
360 ml vrhnja za kuhanje
1/2 žličice soli
Mljeveni muškatni oraščić
Mljeveni papar
Priprema:
1. Najprije pripremi tijesto. U posudi pomiješaj brašno, sol i šećer te dodaj maslac i margarin nasjeckan na kockice. Rukama umiješaj kockice u brašno tako da dobiješ mrvičasto tijesto te zatim dodaj nekoliko žlica hladne vode kako bi mrvice povezala u tijesto.
2. Tijesto prebaci na glatku pobrašnjenu površinu i nekoliko puta premijesi. Oblikuj ga u kuglicu i umotaj u plastičnu foliju te stavi u hladnjak na dva sata.
3. Nakon dva sata tijesto izvadi iz hladnjaka, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi u krug promjera 35 cm te ga prebaci u kalup za pite. Višak tijesta koje visi na rubovima ukloni kako ne bi zagorjelo, a na dnu pite vilicom izbodi rupice. Quiche prekrij aluminijskom folijom te na nju dodaj utege ili suhi grah kako bi dno ostalo ravno. Pitu tako peci 20-ak minuta.
4. Nakon 20 minuta tijesto izvadi iz pećnice te ukloni aluminijsku foliju i utege ili grah. Koru premaži izrađenim jajetom i peci još dvije do pet minuta.
5. Za punjenje najprije nasjeckaj slaninu na kockice i prebaci u lonac. Špek prelij hladnom vodom i zakuhaj do vrenja te kuhaj oko pet minuta, zatim ga procijedi i vrati u lonac bez vode i peci dok ne bude hrskav. Hrskavi špek rasporedi po kori.
6. U posebnoj posudi izradi jaja, vrhnje za kuhanje i sol te dodaj malo muškatnog oraščića i papra po želji. Smjesu izlij u koru preko špeka i sve zajedno peci 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva. Pitu posluži toplu ili na sobnoj temperaturi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.