Life&style

7 trikova da nadmudriš alergiju, a ne ona tebe

Nema smisla da ti kihanje, šmrcanje, suzne i upaljene oči upropaste proljeće, pa jedva smo dočekali da dođe! Neke sasvim neočekivane stvari pomažu kod peludne alergije

Lijepo proljetno vrijeme ujedno je, nažalost, i vrijeme alergija, kad je zrak pun peludi koja mnogima od nas zadaje žive muke, i to svake godine sve gore, jer je razdoblje cvata, zahvaljujući klimatskim promjenama, sve dulje. Što možeš poduzeti da ti naporna alergija ne upropasti proljeće? Za početak, ima stvari koje moraš izbjegavati, a sedam savjeta koje donosimo pomoći će ti da ublažiš i lakše podneseš simptome alergije.

via GIPHY

1. Preskoči ono drugo (ili treće) piće

Ovo ti možda neće biti drago čuti, ali kad se pojave simptomi alergije, najpametnije je preskočiti večernje piće. Alkohol je vazodilatator, što znači da širi krvne žilice te tako pojačava dotok krvi i upalne proces u dijelovima tijela koji ionako već pate zbog alergije. Crno vino sadrži sulfite pa može i samo po sebi izazvati alergiju, ali čak i ako nisi alergična na sulfite, alkohol zna pojačati glavobolju i začepiti nos. I ne samo crno vino - isti učinak imaju sva alkoholna pića.

 | Autor: Instagram Instagram

2. Uzmi lijek prije

Lakše ćeš izići na kraj sa simptomima alergije ako antialergijska sredstva počneš uzimati prije nego što se alergija razmaše, kažu stručnjaci. Nije važno hoćeš li lijek piti ujutro ili uvečer, ali čini se da pravovremeni početak sprečava razvoj osjetljivosti na pelud. Time nećeš potpuno spriječiti alergiju, ali ćeš ipak ublažiti simptome.

3. Nemoj prezreti neti posudice

Možda izgledaju kao neka bezvezarija koju ozbiljno mogu shvatiti samo ostarjela djeca cvijeća, ali neti posudice (rog za ispiranje nosa je drugi naziv, a kupuju se u ljekarnama), ispravno upotrijebljene, zapravo vrlo uspješno čiste nosne kanale, uklanjaju sluz i smiruju upalne procese. Pazi samo da koristiš isključivo steriliziranu vodu i da posudicu dobro opereš nakon svake upotrebe.

4. Na trčanje idi navečer

Ako inače voliš na trčanje ili hodanje ići rano ujuto, u proljeće promijeni raspored jer se ujutro izlažeš najvećoj koncentraciji peludi u zraku. Bolje ti je vježbati u zatvorenom prostoru ili trčati navečer kad više nema toliko peludi.

5. Ne pretjeruj s kapima za nos

Kad ne možeš disati, a sinusi su ti tako začepljeni da misliš da će ti glava eksplodirati, naravno da ti ruka sama poseže za kapima za nos. Ali oprez: postoje dvije vrste kapi i sprejeva za nos. Sredstva koja sadrže kortikosteriode djeluju protuupalno te smanjuju nabreklost sluznice i liječe alergiju, ali treba im neko vrijeme da počnu djelovati. Takva sredstva mora propisati liječnik. 

via GIPHY

S druge strane, nazalni dekongestivi koje možeš kupiti bez recepta djeluju odmah, stežu arteriole i kapilare i trenutačno olakšavaju disanje, ali to je privremeno olakšanje, a nikako ne i trajno rješenje. Štoviše, ta sredstva mogu s vremenom dovesti do pogoršanja simptoma i onda ih rabiš sve više, u začaranom krugu koji je neka vrsta ovisnosti, pa se ne preporuča upotrebljavati ih dulje od dan ili dva. Zato pažljivo s kapima i sprejevima i nikad ne prekoračuj propisane doze.

6. Dobro odaberi filter za zrak

Znaš li razliku između ionizacijskog uređaja i HEPA filtera?

Ionizacijski pročistači otpuštaju ione u zrak da bi se povezali s česticama nečistoće, ali te čestice zatim samo padaju na pod i ostaju u u vašem prostoru. Još gore, takvi filteri stvaraju ozon koji je škodljiv za dišni sustav pa alergolozi ne preporučaju taj uređaj.

HEPA pročistači su druga priča. Uvlače zrak kroz filtere koji zadržavaju prašinu, grinje, prhut i pelud, a u prostoriju otpuštaju pročišćen zrak. Istraživanja su pokazala da takvi filter doista smanjuju količinu nadražujućih tvari pa će i alergija biti blaža.

Možda vas zanima Alergija na sport? Da, možeš biti alergična na kretanje Rubrika Life&style Life&style

7. Izbjegavaj mirisne svijeće (i omekšivače)

Možda uživaš u smirujućem djelovanju mirisnih svijeća, ali velik broj ljudi alergičan je na mirise, a to se ne odnosi samo na svijeće nego i na mnoge druge proizvode, kao što su deterdženti i omekšivači za rublje. Ako patiš od alergije, odaberi proizvode bez dodanih mirisa i boja. Čak i ako te miris ne iritira sam po sebi, kemikalije koje ga stvaraju mogu ti pogoršati alergiju.

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0