Life&style

7 razloga zašto vrećice sa silika-gelom ne trebaš baciti u smeće

Često je imamo u rukama i gotovo da nikada ne obraćamo pažnju na to: malu vrećicu s granulatom za isušivanje - koju nađemo u pakiranju s cipelama ili nekim električnim aparatom – na kojoj uglavnom piše „silica-gel“ te „molimo baciti u smeće“

Međutim, ovo drugo ne bismo trebale napraviti – jer to sredstvo u vrećici je jako praktično. Unutra je amorfni silicijev dioksid – zvan silika-gel – koji (premda to većina ljudi misli) nije otrovan i može primiti nevjerojatno puno vlage. To mu je svojstvo vrlo korisno…

Najbolji trikovi sa silika-vrećicama 

Spašavanje mobitela 

Na Internetu postoje videosnimke koje pokazuju kako silika-vrećice mogu spasiti mobitele i druge tehničke naprave nakon što padnu u vodu. Za to je potrebno staviti nekoliko silika-vrećica i mokri uređaj u zatvorenu posudu pa čekati da vrećice preuzmu vlagu. S malo sreće moći ćeš opet uključiti mobitel. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zaštićeni dokumenti 

Razni vrijedni dokumenti, a osobito fotografije ili filmovi, ne podnose dobro vlagu. Stavi nekoliko silika-vrećica s njima u kutiju i dokumenti će ostati suhi. 

Spremanje u podrumu 

U mnogim podrumima ima puno vlage. To je loše za sve što tamo spremamo – svejedno radi li se o odjeći, registratorima ili knjigama. Ako rasporediš puno silika-vrećica po kutijama, neće biti vlage, mirisa ustajalosti pa čak ni gljivica. 

Sušenje cipela 

Oprao te pljusak i omiljene cipele su ti potpuno mokre? Jednostavno stavi nekoliko silika-vrećica u njih – izvući će svu vlagu iz njih. 

Čuvanje srebrnine 

Ako se želiš poštedjeti redovitog poliranja srebrnine, trebala bi staviti nekoliko silika-vrećica uz srebrni pribor ili nakit. Tako će sve fino ostati suho te će kemijske reakcije na metalu biti puno sporije. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sušenje sportske torbe 

Torba za fitness ti je uvijek „znojna“? Naravno, zbog znojne odjeće će torba preuzeti vlagu i mirise odjeće te ih „pohraniti“. Naravno, i tu mogu pomoći silika-vrećice. Osim što će izvući vlagu, izvući će i neugodne mirise. 

Sprječava klijanje

Ako se netko iz hobija bavi vrtlarstvom, onda zna sljedeće: sakupljeno sjeme ne smije prerano klijati. Kako se to ne bi dogodilo, treba staviti sjeme zajedno sa silika-vrećicom u staklenku. Tako vlaga nema šanse, a bez vlage nam ni klijanja. 

Česta pitanja u svezi silika-vrećica: 

Je li silika otrovna? 

Ne, kuglice nisu otrovne. Međutim, to ne znači da ih smijemo progutati. Na pakiranju piše „da ih trebamo baciti“ zato da se kuglice ne pomiješaju sa solju, šećerom ili drugim začinima. 

Međutim, ima silika-vrećica kojima se dodaju otrovne tvari. „Orange-silika“, na primjer, koji ima dodanu boju da se vidi može li još primati vlage ili ne. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Imaju li silika-vrećice određeni kapacitet?

Da, u nekom trenutku granulat preuzme toliko tekućine da je „pun“. Ali, onda ga ne morate baciti. Stavi vrećice na 80 stupnjeva u pećnicu da se posuše. Nikako ne toplije, da se ne ošteti pakiranje. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0