Life&style

7 razloga zašto ti je lice ujutro natečeno

Premda je razlog obično bezazlen, podbulo lice nakon buđenja može biti signal tijela – koje vam govori da nešto nije u redu

Doista, probudiš se ujutro, a kad ono: veliki podočnjaci, natečeni obrazi i očni kapci… A jučer nisi popila ni kap alkohola, išla si spavati u 22 sata. Moraš li se zabrinuti? Pa, najvjerojatnije ne previše. Otkrit ćemo ti najčešće razloge natečenosti lica…

1. Pila si previše alkohola

Da, najčešći razlog natečenih očiju ujutro je povećana konzumacija alkohola dan ranije. Naime, tijelo cijele noći „ima posla“ s razgradnjom alkohola u organizmu, pa dolazi do limfnog zastoja – a to se najviše vidi na licu. Alkohol također dehidrira, ali i širi krvne žile što također potpomaže natečenost. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Prekasno si popila puno vode 

Konzumacija tekućine je korisna za zdravlje, ali ako popiješ litru vode prije spavanja, probudit ćeš se s nateklim licem. Naime, u ležećem položaju se lošije „transportira“ tekućina po tijelu. Dakle, radije pij cijeli dan po malo vode, a navečer prije spavanja zatvori pipu. 

3. Konzumiraš previše soli

Loša vijest za ljubiteljice pomfrita: sol veže na sebe tekućinu te je odgovorna i za mrsko nakupljanje vode u tijelu. Ako često imaš natekle oči ili noge, moraš znatno smanjiti konzumaciju soli. Tijelo će ti biti zahvalno na tome! 

4. Jedeš gotova jela prije spavanja 

U ranim gotovim jelima, juhama i sl., nalazi se pojačivač okusa glutamat koji često uzrokuje limfni zastoj te nakupljanje vode u organizmu. Navečer radije pojedi lagano povrtno jelo i ribu. 

5. Dobit ćeš mjesečnicu 

U danima prije onih dana u mjesecu dolazi do hormonalnih promjena koje su često zaslužne za nakupljanje vode u organizmu. To primijetimo ujutro na natečenim očima, a navečer na nogama. 

6. Imaš intoleranciju na laktozu 

Nakupljanje vode i limfni zastoj mogu biti simptomi intolerancije na laktozu. Pazi hoće li ti sljedeći puta ujutro biti natečeno lice, a večer prije si pila mlijeko ili jela neke kremaste umake na mliječnoj bazi. 

7. Ne baviš se sportom 

Sport potiče izmjenu tvari u organizmu. Usporena izmjena tvari može dovesti do nakupljanja vode u cijelom tijelu – i na licu! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0