Life&style

7 namirnica koje tope masne naslage

Za neke od njih si sigurno već čula, ali znaš kako kažu: ponavljanje je majka znanja. Ovo je 7 namirnica koje su nam uvijek dostupne, a pomažu u borbi protiv masnog tkiva!

Nije ni nama najdraže svaki dan vježbati, priznajemo, krive smo! Srećom, hvala nebesima na superfood namirnicama koja pomažu organizmu da topi masne naslage. A zamisli kako bi sve dobro išlo da uz ovu hranu još i vježbaš. No, nećemo pretjerivati. Ovo su namirnice koje u isto vrijeme ubrzavaju rad štitnjače te pomažu u detoksikaciji organizma.

Avokado

Ovo je namirnica koja ima doista malo kalorija, ali i jako puno vitamina. Jednostavne nezasićene masnoće iz avokada pomažu organizmu da ostane u optimalnom stanju. Šećeri se prilikom konzumacije avokada sporo otpuštaju pa je u danu dovoljno uzeti već polovicu avokada kako bi se osjećala i do 40% veća sitost u odnosu na dane kada ga ne konzumiraš.

Zeleni čaj

O blagodatima ovog napitka sigurno već sve znaš, no zašto ne bismo podsjetili da je dobro piti zeleni čaj? Bogat je antioksidansima, ima malu količinu kofeina, zbog čega je konzumacija zelenog čaja u poslijepodnevnim satima bolji izbor od, recimo, kave s mlijekom. Također, zeleni čaj smanjuje slobodne radikale u organizmu, a samim time smanjuje i rizik od raka. Trebalo bi ipak pripaziti, 4 šalice zelenog čaja na dan su maksimum.

 

A post shared by BT Lifestyle (@btlifestyle) on

Jaja

To je namirnica oko koje se lome koplja. Prema zadnjim informacijama: jaja su DOBRA namirnica. Hrana je to bogata omega 3 masnim kiselinama koje pomažu u sagorijevanju masnoće. Također, jaja sadrže dobar protein, devet aminokiselina, i nezasićene masnoće. Bilo bi dobro u prehrani koristiti domaća jaja, jer osim što su zdravija, u isto vrijeme znaš da niti prema jednoj životinji u proizvodnom procesu jaja se nije loše postupalo.

Ghee

I mi smo se s domaćim gheejem upoznali nedavno, pri posjetu Malom pikniku u Zagrebu - pod strogom kontrolom lokalnih proizvođača, nastaje ova superfood namirnica, pročišćeni oblik maslaca. Za razliku od običnog maslaca, ima manje mliječnih proteina, a više dobrih masnoća. Zabluda je da kada sagorijevamo masnoće u organizmu, ne smijemo jesti ništa masno. Ova vrsta masnoće iz gheeja je i više nego poželjna. Ghee sadrži Omega 6 masne kiseline koja pomaže u brzom sagorijevanju masnoća koje se u isto vrijeme unose u organizam.

Grejp

Idealna namirnica za "cheat day". Imaš li one dane u mjesecu kada bi ubila za jedan hamburger? Ako popiješ čašu svježe cijeđenog soka od grejpa koji usporava metabolizam i podiže razinu inzulina u krvi, lakše ćeš se oduprijeti tom porivu da smažeš hamburgerčinu. Isto vrijedi i za dane kada znaš da ćeš pojesti previše, poput sada aktualnih poziva na svadbe. Samo jedan grejp i želja za hranom je barem 30% manja, izračunali su, pogotovo za nečim slatkim.

 

A post shared by Miss Marzipan (@missmarzipancom) on

Klice

Odlične i hranjive klice bundeve, lana, ječma, kukuruza, heljde, leće, pšenice... prava su vitaminska bomba. Klice sadrže vitamine A, B, C i E, kalcij, kalij i željezo. Dvije tipične vrste su klice mungo graha i klice soje. Klice mungo graha su izvor B vitamina, i najbolje se kombiniraju s juhama, dok se klice soje dobro slažu sa salatama i ubrzavaju probavu.

 

A post shared by @chillidiva on

Slatki krumpir

Namirnica koja je poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Sadrži složene vitamine B6 i C, te betakaroten. Zašto je slatki krumpir ili batat dobra namirnica za svakodnevnu konzumaciju? Jer za razliku od običnog krumpira sadrži višestruko složene ugljikohidrate, te se može pripremiti na stotinu načina.

Photo: Stock Food

Komentari 0