Life&style
Faze na poslu koje otrkivaju da trebaš dati otkaz

7 faza ljubavi prema poslu: od 'sve je bajno' do 'dajem otkaz'

  • Stvari između tebe i tvog posla već neko vrijeme ne idu tako dobro?
  • Nije ni čudo ako ti je posao nije bajka/šef mrzak/plaća mala/ ili si jednostavno predugo na istom mjestu
  • Otkrit ćemo ti kako ćeš spoznati je li vrijeme za promjenu posla

Ako radiš na svom poslu više godina i više nisi zadovoljna, imamo važnu vijest za tebe: moraš promijeniti posao! Zašto? Jer vlastiti odnos prema poslu podijeljen je u sedam faza i nakon tri do sedam godina većina ljudi jednostavno izgubi dah. Prema znanosti, preostaje samo jedno: pobjeći. Nažalost, neće ići na bolje.

Faza 1 - entuzijazam Barneyja Stinsona

Kad počneš raditi na novom radnom mjestu, sve je uzbudljivo i novo. Prštiš energijom i uranjaš u novu materiju. Tvoj moto je (slobodno baziran na Barneyju Stinsonu iz serije "Kako sam upoznao vašu majku"): „Novo je uvijek bolje!“

Faza 2 – Oproštajne naočale u ružičastoj boji

Ups, novi posao je nekako iscrpljujući... a kolege su suzdržaniji nego što se u početku mislilo. Je li bila pogreška promijeniti posao? Nije! Sasvim je normalno da melankolija dođe nakon nekoliko tjedana. Ne brini, proći će.

 | Autor: Unsplash/Zachary Kadolph Unsplash/Zachary Kadolph

Faza 3 - faza 'da-da-da'

Gledaj, zapravo ide jako dobro. Nova prijateljstva, prvi uspjesi i lijep početak osjećaja zajedništva čine svakodnevni radni život ponovno doista lijepim. Ako ne, to je stvarno loš posao.

Možda vas zanima Sud je dodijelio 40.000 eura odštete čovjeku - jer mu je posao bio predosadan Rubrika Life&style Life&style

Faza 4 - Moj posao je moj dvorac faza 

Sve je OK, stvarno. U četvrtoj fazi osjećamo se potpuno ugodno sa svime i sve je na solidnoj razini. Za to ne dobivaš nikakvu nagradu, ali to ti je skroz u redu. Burnout? Što je to?

Faza 5 - Daj mi više faza

Sad ili nikad. U daj mi više fazi motor radi maksimalnom snagom. Ova faza traje nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina, ali najkasnije nakon pet godina čak i najtvrđi zaposlenik dođe do kraja svoje daj mi više faze. Većina najkasnije nakon godinu dana. Ova faza često uključuje napredovanje ili pregovore o plaći koji konačno prođu dobro.

 | Autor: Unsplash/Brooke Cagle Unsplash/Brooke Cagle

Faza 6 – Sve me živcira faza

To je bilo to. Tko nedjeljom navečer iznenada zastenje ili prijateljski dočeka laganu gripu, gotov je s poslom. To je u redu i samo je znak da je došlo vrijeme da se napravi korak naprijed. Stoga brzo počni tražiti posao dok si na bolovanju. Imaš još dovoljno energije da se dobro predstaviš.

Naš heroj: šefu je skresao da radi ispodprosječno jer je plaćen ispodprosječno

Faza 7 – Sad ili nikad faza 

Krajnje je vrijeme da se vikne: „Onda ću otići!“. Ako nisi koristila fazu 6, sada imaš još malo vremena za spasiti se. Tko god zapne u ovoj fazi prije ili kasnije će se razboljeti ili se posvađati sa šefom. Sad ili nikad! Život je prekratak da bi ostala u stabilnoj nesreći.

Photo: shutterstock

Komentari 0