Life&style

6 znakova da si ovisna o mobitelu. Usudi se provjeriti

Pomisao da moraš biti bez mobitela intuitivno ti tjera hladan znoj na čelo? Dobrodošla u klub! To, kao i još neki znakovi, jasan su pokazatelj da boluješ od nomofobije – akutne ovisnosti o mobitelu

Žene između 18 i 25 godina (76 posto od ukupnog broja) najčešće su pogođene psihološkom bolesti nomofobijom. Strah da će ostati bez signala, da će im se isprazniti baterija ili neće imati interneta kad im zatreba, tek su sitnice prema stvarnim problemima ovisnika o mobitelima. Naime, neke dobiju napadaje straha i panike kad su prisiljene biti bez pametnog telefona čak i kraće vrijeme. Ime za ovu bolesnu ovisnost o pametnim telefonima dolazi iz engleskog jezika, odnosno kratica je za „no-mobile-phone-phobia“.  
A ovo su znakovi koji otkrivaju patiš li od te fobije: 

1. Potpuno si zaboravila da možeš samostalno o nečemu promisliti: sjetiti se kako se zove onaj glumac iz filma koji si gledala prošli tjedan, koja je adresa tvoje prijateljice, koji bus vozi do..., kako se zove ona žena u računovodstvu tvoje firme? Jer... čemu? U tri sekunde možeš otkriti sve što želiš – dovoljno je na mobitelu prosurfati internetom. Čemu naprezati mozak? Ili ga upotrebljavati, rekli bi cinici.

via GIPHY

2. Kad ideš van nosiš sa sobom rezervni kabel za punjenje, kao i dvije prijenosne baterije. Nikad se ne zna… I/ili imaš još jedan punjač koji uvijek stoji u torbici / na poslu / u autu. Nikad ne bi otišla na duže vrijeme (duže nego što traje baterija) negdje u prirodu, na vrh brda, na nenaseljeni otočić i sl. gdje nema struje.

3. OK, katkad se i tebi dogodilo da si izjurila iz kuće bez mobitela (ne znaš što ti je bilo!) i nikako, nikako se nisi stigla vratiti po njega. Jedan od tvojih lošijih dana. Bez mobitela nadohvat ruke osjećaš se kao da nemaš ruku – neugodno, tjeskobno, loše. Poptuno promašeno.

via GIPHY

4. Svake minute provjeravaš ima li što novo na društvenim medijima i odmah odgovaraš na glupe i nevažne vijesti – bez obzira imaš li pune ruke posla, sjediš li na zahodskoj školjki ili voziš auto. Ili si u društvu, s dečkom na večeri, na poslovnom sastanku - uglavnom negdje gdje se očekuje da si fokusirana, sudjeluješ u razgovoru, uvažavaš sugovornika.

via GIPHY

5. Stalno osjećaš kako ti mobitel vibrira u džepu. A kad ga izvadiš da provjeriš, vidiš da uopće nije vibrirao. 

via GIPHY

6. Otkad imaš mobitel, razgovor s drugima obavljaš isključivo preko zvučnika ili slušalica. Ne želiš propustiti što ima novo na Facebooku ili Instagramu. 

Hm, jesi li se pronašla u nekoj od točaka? Ako jesi, preporučamo ti da se svjesno odrekneš mobitela na jedan dan. Čak i ako ti početak teško padne – ubrzo ćeš primijetiti kako svijet bez pametnog telefona ima puno toga za ponuditi. 

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0