Life&style

6 stvari koje otkrivaju da ti je frendica emocionalni vampir

Odnosi koji nam više štete nego koriste nisu rijetkost, a evo kako ćeš prepoznati spada li i tvoje prijateljstvo u tu skupinu

Naše društveno okruženje ima velik utjecaj na naše zdravlje. Dakle, idealni prijatelji trebale bi biti osobe koje će obogatiti naš život, a da im i mi onda uzvraćamo lojalnošću, ljubavlju i poštovanjem. Doduše, prečesto upadamo u odnose ili prijateljstva koji koče naš razvoj i jednostavno nam ne čine ništa dobro, već nam samo crpe energiju. Tada je potrebno biti iskren te pronaći snage da se – zbog vlastitog zdravlja – distanciramo od takvih ljudi. 

6 stvari koje ukazuju na to da se trebaš odmaknuti što prije: 

1. Stres. 

Primjećuješ da prisutnost određene osobe izaziva u tebi veliki stres. Nakon susreta osjećaš se isprazno te imaš osjećaj da ti taj susret ne donosi ništa pozitivno. 

2. Jednostrana konverzacija 

Imaš osjećaj kako uvijek govori i govori i govori samo on/ona. Važna je odlika slušati nekoga – i to u pravom prijateljstvu nikako ne smije izostati. Međutim, ako tvoj sugovornik/ca ne pokazuje apsolutno nikakvo zanimanje za tvoj život, a konstantno trkelja o svom, to je vjerojatno najgora moguća prepreka normalnom, iskrenom prijateljstvu. 

3. Negativnost. 

Tvoj prijatelj/ica uvijek zrači negativnom energijom – a ti to itekako osjećaš. Čak te natjera da stvari – na koje si nekad pozitivno gledala – sada promatraš u negativnom kontekstu. Drugim riječima: vuče te na „negativnu stranu“.

4. Površnost. 

Uvijek se dobro zabavljaš s nekom osobom, ali kad dođu ozbiljni, teški trenuci, ne možeš se osloniti na nju/njega. Kad je/ga trebaš, kad su loša vremena, nestane - i pojavi se tek kad prođe bura. 

5. Promjena. 

Ti si se za vrijeme prijateljstva promijenila, odnosno razvila i napredovala, ali imaš osjećaj da se to kod njega/nje nije dogodilo – pa te koči u razvoju. Pri tome je vrlo važno da ne dopustiš da te drugi ljudi ograničavaju, pa čak i kad je riječ o dugogodišnjem prijateljstvu – na kraju krajeva, to je tvoj život! 

6. Podle provokacije. 

Rado te provocira i podcjenjuje. Kritizira prečesto tvoje ponašanje ili prigovara tvom izgledu ili karakteru. Takvo ponašanje popraćeno je riječima: „Nemoj to ozbiljno shvaćati“ ili „Ma samo se šalim“. Naravno da je važno u vezi ili prijateljstvu biti iskren te reći (drugome/joj) kad nešto nije u redu, a i povremene međusobne napetosti i prepucavanja također su sasvim normalne. Ali, ako se radi te druge osobe stalno osjećaš loše, to nije dobar znak.

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0