Life&style
Bologna, Italija

6 skrivenih bisera u Italiji bez turističkih gužvi: gdje su alternative Veneciji, Capriju i Lago di Gardi?

  • Italija je omiljeno turističko odredište za mnoge putnike i ne prestaje oduševljavati ljepotom, raznolikošću, kulturnim i povijesnim znamenitostima, gastro ponudom… 
  • Nažalost, Italija je također poznata i po gužvama i pretjeranom broju turista, posebno tijekom ljetnih mjeseci 
  • Kako ove godine Italiju očekuje rekordna navala turista, dobro je potražiti mjesta koja nisu toliko razvikana i ne vrve turistima, ali ih se itekako isplati posjetiti

Italija je prelijepa zemlja bogata turističkim Mekama poput Rima, Venecije, Toskane, brojnih planina, mora, plaža, jezera, fine hrane i pića, la dolce vite na svakom koraku… Naravno, ako nas ne pregaze horde turista koji svakodnevno hrle u mondene talijanske turističke centre. 

Međutim, Italija je također prepuna takozvanih skrivenih bisera, mjesta koja nude čak i više nego svjetski razvikane destinacije. Dovoljno je malo istražiti i bukirati smještaj u nekima od njih, a mi ti predlažemo ovih šest destinacija u kojima ćeš u potpunosti moći uživati u svim ljepotama koje ti nudi ova predivna zemlja – bez velike gužve!  

Možda vas zanima Austrijski Willy Wonka nudi najčarobnije čokoladno iskustvo na samo dva sata od Zagreba Rubrika Life&style Life&style

1. Ischia

Ovog ljeta zaboravi na Amalfi i otoke Capri ili Procida. Otok Ischia puno je veći, što automatski znači manje gužve, a i pristupačniji je cjenovno od 'popularnijih' otoka.

 | Autor: Unsplash/Samuel C. Unsplash/Samuel C. Foto: Unsplash/Samuel C., Ishia

Premda je Ischia dobro poznato ljetno odredište za Talijane, još nije toliko zaživio među međunarodnim turistima. Ovaj je otok udaljen otprilike sat vremena vožnje trajektom od Napulja, a njegove znamenitosti uključuju Castello Aragonese, drevni dvorac na malom otoku, brojna termalna lječilišta i fenomenalne plaže.

 | Autor: Unsplash/Antonio Vivace Unsplash/Antonio Vivace Foto: Unsplash/Antonio Vivace; Castello Aragonese

2. Umbrija

Regija Umbria izvrsna je alternativa Toskani ako ovog ljeta tražiš smiraj te okuse i mirise talijanskog sela.

Premda se Umbria nalazi pokraj Toskane, manje je posjećena jer ima manje vlakova i autocesta. Ova središnja regija Italije poznata je po prekrasnim srednjovjekovnim brdskim gradovima i lokalnoj kuhinji, posebice tartufima i vinu. Nemoj propustiti posjetiti grad Perugiju, šarmantnu prijestolnicu Umbrije.

 | Autor: Unsplash/sterlinglanier Lanier Unsplash/sterlinglanier Lanier

3. Treviso

Venecija je jedno od najpoznatijih odredišta u Italiji , a sa svojih 117 malih otoka, 177 kanala i 391 mostom, to je grad doista kao nijedan drugi. Međutim, Venecija također pati od valjda najgoreg masovnog turizma u Italiji, a ljeto može biti vruće i neugodno vrijeme za posjet.

 | Autor: Unsplash/Robert V. Ruggiero Unsplash/Robert V. Ruggiero Foto: Robert V. Ruggiero, Treviso

Umjesto toga razmisli o Trevisu, kojeg zovu 'Mala Venecija'. Smješten u regiji Veneto u Italiji, manje od 40 minuta vožnje vlakom od Venecije, ovaj povijesni grad također ima predivnu arhitekturu i brojne kanale - bez gužve.

 | Autor: Unsplash/Anatolii Bazarov Unsplash/Anatolii Bazarov Foto: Unsplash/Anatolii Bazarov, Treviso

4. Bergamo

Još jedno podcijenjeno talijansko odredište koje možeš dodati na svoj popis za putovanje je Bergamo. Smješten sjeveroistočno od Milana u regiji Lombardija, Bergamo je jedan od najljepših i najromantičnijih gradova u Italiji.

 | Autor: Unsplash/Tom Podmore Unsplash/Tom Podmore

Međutim, ovaj grad je jako podcijenjen i ostaje izvan radara za mnoge turiste koji hrle u Italiju. Dok si u Bergamu, ne smiješ propustiti razgledati Città Altu, povijesni grad okružen drevnim zidinama do kojeg možeš doći uspinjačom.

 | Autor: Unsplash/Tom Podmore Unsplash/Tom Podmore Foto: Unsplash/Tom Podmore, Citta Alta

5. Jezero Orta

Sjeverna Italija ima brojna poznata jezera, uključujući jezero Como, glamurozno odmaralište za bogate i slavne, te jezero Garda, popularno odredište za ljetni odmor.

Ali, manje jezero Orta, smješteno sjeverozapadno od Milana, jedna je destinacija koja ne dobiva toliko hvalospjeva. Ušuškano je uz puno veće jezero Maggiore, ali jezero Orta je skriveni dragulj koji se ne smije propustiti. To je jedno od najljepših jezera u Italiji, okruženo šarmantnim i slikovitim gradovima. Osobito ne smiješ propustiti izlet na Isola San Giulio, maleni i lijepi otok u središtu jezera.

 | Autor: Unsplash/Luca Florio Unsplash/Luca Florio Foto: Unsplash/Luca Florio, jezero Orta

6. Bologna

Bolognu vrijedi posjetiti zbog manje gužve i autentičnijeg iskustva. Glavni grad regije Emilia-Romagna, Bologna, općenito se smatra jednim od najboljih gastro središta u Italiji i vrhunska je destinacija za ljubitelje jela od tjestenine, mesa i sireva. Također je, između ostaloga, prijestolnica najpoznatijeg umaka na svijetu, bolognese umaka. 

Također je vrlo živahan grad zahvaljujući velikom broju studenata koji tamo pohađaju fakultete, a ne nedostaje mu ni povijesti ni šarma. Bologna je udaljena manje od 40 minuta vožnje vlakom od Firence, pa ni izleta neće nedostajati. 

 | Autor: Unsplash/Petr Slováček Unsplash/Petr Slováček

Možda vas zanima Vjerojatno najljepša knjižnica na svijetu udaljena je svega par sati vožnje od Zagreba, i izgleda nestvarno Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Daniel Seßler
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super lokacije