Life&style 21. lipnja 2022.

6 najboljih HBO-ovih serija ove godine, od brutalnih krimića do uvrnutih komedija

Serija Our flag menas death
  • Svi se slažemo da je nemoguće pratiti svaku TV seriju za koju se kaže da je jednostavno moramo pogledati
  • Međutim, postoje neke koje su previše dobre da bismo ih propustili - ovih 6 spada u tu kategoriju
  • Najbolje su što je HBO 2022. godine izbacio. Zasad, jer je tek prva polovica godine za nama

Nova streaming platforma HBO Max u Hrvatskoj je dostupna od 8. ožujka, kada je zamijenila HBO GO platformu. Po prvi puta su na jednom mjestu sadržaji HBO, Warner Bros., DC, Cartoon Network i Max Originals produkcije, uz još mnogo toga. Nagrađivane i kultne serije svakako su segment koji nas itekako zanima. Ovih šest naše su omiljene TV i streaming serije iz prve polovice godine.

Barry

Od svoje prve scene, komedija Barry uglavnom počiva na neskladnom šoku brutalnih ubojstava koje je počinio njezin naslovni lik (sukreator, pisac i čest redatelj Bill Hader), ubojica čiji je život inače krajnje banalan. Treća sezona serije duboko je zaronila u ono o čemu je gledatelj možda pokušavao ne razmišljati: olupine koje su Barryjeva ubojstva ostavila za sobom. Sada su Barryjevi napori da pronađe smisao kao glumac obustavljeni, jer se on i njegova nekadašnja djevojka Sally (Sarah Goldberg) suočavaju s većim pitanjem: Zaslužuju li svi drugu priliku? 

Hacks

Prva sezona Hacksa prikazala je brojne sukobe svojih heroina: dob, komičarski senzibilitet, politiku identiteta, klasni sloj... U drugoj sezoni, ova komedija sa zlobnom crtom o Deborah Vance (Jean Smart) i Avi Daniels (Hannah Einbinder) i dalje prikazuje sukobe, ali značajno ih ublažava te prelazi ka, doduše neugodnom, ali ipak međusobnom poštovanju.  Velike teme - mizoginija u komediji, trnoviti ženski savezi, taština slave, rane koje zakopavamo zbog svoje umjetnosti - lako bi mogle skrenuti u pojednostavljen osjećaj sestrinstva. Ipak, šale i dalje ubijaju, a da Hacks ne žrtvuje ljudskost ili složenost. 

Our Flag Means Death

Entuzijastična energija koja stoji iza vesele piratske komedije HBO Maxa svjedoči o snazi ovog čudnog dijela revizionističke povijesti. U suštini je to komedija koja se događa na otvorenom moru, a ansambl uključuje izvanredne prateće uloge pridošlica kao što su Vico Ortiz i Nathan Foad. Spora romansa između izbirljivog gospodina pirata Rhysa Darbyja, Stedea Bonneta, i crnobradog Taika Waititija odjevenog u kožu, nedavno je dobila  drugu sezonu, punu ubojstava i kaosa, prožetih raznoraznom glupostima zbog koje piratstvo izgleda puno zabavnije nego što je vjerojatno bilo u stvarnom životu. 

The Righteous Gemstones

Druga sezona slatke lude kreacije Dannyja McBridea dublja je i rezonantnija od prve, a ima i cool ninja ubojice na motociklima. Obiteljska disfunkcija na razini zaustavljenog razvoja ili homoerotski kult bodybuildinga tek su neke stvari koje obrađuje serija, ali uz ekran ćeš ostati radi suptilnijih stvari, poput slasnog scenarija, ali i empatije Johna Goodmana u ulozi patrijarha Elija i briljantne Edi Patterson kao kćeri Judy. 

Rothaniel

Od svog NBC-jevog sitcoma The Carmichael Show do HBO-ovog dokumentarca Home Videos, Jerrod Carmichael je odavno dokazao sposobnost da istražuje opterećene, dalekovidne teme kroz komičnu prizmu. Njegov najnoviji HBO specijal, Rothaniel, možda i poboljšava ovakvu sirovu, osobnu ispovjedaonicu. Sjedeći pred publikom uživo u Blue Note Jazz Clubu, te snimljen u prekrasnim krupnim planovima redatelja Bo Burnhama, Carmichael zamršeno slaže niz anegdota kako bi sastavio memoare o obiteljskim tajnama te vrlo javno istupio kao gay. Sam trud je vrijedan slavlja; Rothaniel posjeduje urnebesnu dirljivost i to ga čini novim stand-up klasikom. 

The Staircase

Antonio Campos potpisuje scenarij ove fascinantne serije prema isitnitom događaju. Na površini, The Staircase je misterij o nečijoj smrti, primjereno tužnoj, jezivoj i izluđujućoj. To je samo jedan sloj serije, obrađen senzibilno, ali i s reporterskim štihom. The Staircase također govori o snimanju dokumentarca, koji ispituje kako se narativ oblikuje promatranjem. A obitelji pokojnika se duboko razmatra: Campos prati njihove živote godinama nakon incidenta, postupno gradeći seriju u prilično veliki portret gubitka i sumnje. 

Komentari 0