Life&style

6 mjeseci zatvora i 3 godine je ne smije viđati: presuda 49-godišnjaku koji je spavao s djevojčicom od 14 pa je odveo na abortus

  • 49-godišnjak se upustio u seksualnu vezu s djetetom, 14-godišnjom školarkom, napravio joj dijete pa je odveo na abortus - u fazi trudnoće kad ni zakon to više ne dopušta
  • Sud je utvrdio da je seksualni odnos bio dobrovoljan premda je prema Kaznenom zakonu svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina kazneno djelo i smatra se da tek s 15 godina dijete može razumno odlučiti želi li ući u spolni odnos i koje posljedice on može imati
  • Izrečena presuda vrlo je blaga prema počinitelju. 22 mjeseca zatvora, od kojih odslužiti mora samo šest jer prema izrečenoj uvjetnoj kazni ostatak je uvjet: sa svojom žrtvom se ne smije viđati tri godine. I da, mora platiti 2000 kuna sudskih troškova.
  • Ovom "obiteljskom čovjeku", kako stoji u optužnici, priznate su i olakotne okolnosti. Jedna od njih je i što je malenu odveo na pobačaj

Moja kći ima 15 godina. Teško da mogu zamisliti užasniju priču od te da ju je seksualno iskorištavao odrastao muškarac, 35(!) godina stariji od nje, napravio joj dijete, odveo je na pobačaj u fazi trudnoće kad pobačaj više nije dozvoljen. To se dogodilo, kako znamo jednoj drugoj djevojčici, još i godinu dana mlađoj od nje. I dogodilo se to njezinoj obitelji.

Jedina, jedina svijetla točka, ako se tako uopće može reći, jest bila činjenica da je slučaj završio na sudu i probudila se nada da će pravda biti koliko toliko zadovoljena. 49-godišnji muškarac s istoka Hrvatske završio je na optuženičkoj klupi zbog seksualnog odnosa s djevojčicom od 14 godina. Ta nada je ugasla s upravo donesenom presudom: sudac Županijskog suda nepravomoćno ga je osudio na 22 mjeseca zatvora. Za spolni odnošaj s djetetom mlađim od 15 godina, točnije zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta!

Uvjetna kazna s rokom kušnje

U kojem svemiru to može biti pravda? Čak ni to vrijeme ne mora provesti u zatvoru već samo šest mjeseci jer prema izrečenoj uvjetnoj kazni ostatak kazne je uvjet, s trogodišnjim rokom kušnje - sa svojom žrtvom se ne smije viđati ti godine. Još jedna priča o tome kako pravo i pravda nemaju nužno veze jedno s drugim. U našem svemiru.

Dobrovoljan spolni odnos?

Tužiteljstvo je utvrdilo da je spolni odnos bio dobrovoljan. O Bože, što se sve može napričati djetetu od 14 godina, u što ga se sve uvjeriti! Što mu se može prodati pod krinkom, ne znam, ljubavi, sreće, boljeg života? Nisam psiholog, nisam stučnjak za pravo, samo mama. I znam da 14-godišnjakinja teško može donijeti zrelu odluku da je gotovo 50-godišnji muškarac ljubav njezina života s kojom želi spolni odnos. I donijeti je potpuno neovisno i samostalno. Zato djecu te dobi i zakon kategorizira kao - djecu.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Svi koji su roditelji znaju kako je klince u toj dobi lako nagovoriti na glupost. Pa čak i tako maestralnu. Tako da teško gutam ovo "dobrovoljan". Zvuči kao nešto potpuno suprotno silovanju. U slučaju spolnog odnosa s djetetom ta je linija mnogo tanja.

Odnos s djetetom mlađim od 15 je kazneno djelo

Prema Kaznenom zakonu, svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina je kazneno djelo, jer se smatra da tek s 15 godina dijete može razumno odlučiti želi li ući u spolni odnos i koje posljedice on može imati. "Kad sam ju upoznao, nisam znao koliko točno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a njezinu dob sam doznao kad je zatrudnjela - pravdao se na sudu 49-godišnjak. Ni u jednom trenu, ni dok ju je svlačio nije pomislio da to ipak treba provjeriti?

Pokazao je skrb za djevojčicu?!

Optuženik, a sada i osuđenik na sudu je priznao krivnju što mu se uračunalo u olakotne okolnosti. Kao i kajanje, neosuđivanost i činjenica da je pokazao skrb za djevojčicu: nakon potvrđene trudnoće s njom i njezinom majkom otišao je liječniku i financijski ju zbrinuo. Mislim da je jednaku, možda i veću skrb pokazao za vlastio d**e, izvlačeći se iz situacije u kojoj se našao. 

Uvjetnoj kazni djelomično su pridonijele i optuženikove životne prilike - skrbnik je supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, živi i sa starom majkom, a budući da mu je sin jedinac na odsluženju kazne, jedini prehranjuje obitelj. Ostaje dojam kako se, kao i često u presudama poput ove, vezanim uz seksualno nasilje, išlo na ruku prvenstveno zlostavljaču, a ne žrtvi. 

 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0