Life&style
Uređenje balkona

5 stvari koje će svaki balkon učiniti oazom savršenom za opuštanje

  • Ako si jedna od onih sretnica koja ima balkon ili terasu onda vjerujemo kako si velikom radošću iščekuješ dugo, toplo ljeto pred nama
  • Kako bi svoj balkon pretvorila u pravu malu zen oazu, donosimo ti pet stvari koje će od njega učiniti savršeno mjesto za opuštanje
  • Jedna od njih zasigurno je i Franck Beestro, posuda koja ne samo da će oplemeniti izgled tvog balkona, vrta pa čak i tvog prozora,već će pomoći i da se nahrane pčelice

Ljeto samo što nije zakucalo na vrata! Premda trenutačno muku mučimo s kišnim proljećem posebno nas raduju prognoze prema kojima će godišnje doba pred nama biti upravo onakvo o kakvom sanjamo - dugo i toplo. Sunčani dani mame da sve više vremena provodimo na otvorenom, a mnogima omiljeno mjesto u njihovom stanu postane balkon ili terasa. 

Kada govorimo o uređenju terase, stol i stolice više nisu dostatne! Balkoni su postali prave male zen oaze, a kako da i ti pretvoriš svoj u jednu takvu možeš saznati u nastavku. Ondje te čeka pet stvari koje će svaki balkon učiniti oazom savršenom za opuštanje.

Uređenje balkona | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija uređenja balkona

1. Dekorativni jastuci

Kažu kako je moć u detaljima pa ne čudi što smo našu listu započeli s dekorativnim jastucima. Naime, ponekad je i jedna sitnica dovoljna da cijelom prostoru da sasvim novi izgled. A upravo to na balkonu ili terasi možeš postići uz pomoć dekorativnih jastuka i jastučnica.

Uz njih ćeš lako "osvježiti prostor" bez probijanja kućnog budžeta. Od cvjetnih, preko geometrijskih motiva pa sve do onih izvedenih od umjetnog krzna, ponuda je dosita raznovrsna te vjerujemo kako ćeš bez problema unijeti dašak svježine puno dodatnih izdataka.

Uređenje balkona | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija uređenja balkona

2. Rasvjeta

Pri postizanju opuštene atmosfere veliku ulogu igra i rasvjeta. Društvene su mreže posljednjih godina preplavile fotografije balkona i tersa ukrašenih romantičnim lampicama. Moramo priznati kako im ni mi nismo mogli odoljeti! Osim lampica, pri uređenju balkona možeš koristiti baterijske lampe te solarne svjetiljke, a sve popularniji su i fenjeri. Naš favorit u ovom slučaju su oni koji metalne okvire spajaju s prirodnim materijalima poput bambusa ili jute.

Uređenje balkona | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija uređenja balkona

3. Tekstil

Uz dekorativne jastuke, od velike pomoći pri kreiranju udobnog ambijenta mogu biti i preostali komadi tekstila, poput deka, prekrivača ili tepiha. Mekane deke i pokrivači postat će prijeko potrebni kada naglo zahladi u večernjim satima, dok tepih na otvorenom stvara osjećaj sigurnosti i dobro dođe kad si bosa na balkonu. Stoga, spremno se poigraj materijalima i uzorcima, vidjet ćeš kakav sjajan učinak mogu postići tekstilije.

Uređenje balkona | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija uređenja balkona

4. Ukrasne tegle

Ako si ikada pretraživala članke na temu uređenja balkona zasigurno si naišla na podatak prema kojem se sugerira kako su ugodni balkoni nezamislivi bez biljaka. I to je istina! Onim što pridonose kreiranju zen ambijenta, one mogu služiti i kao zaštita od nepoželjnih pogleda. Odabir balkonskog bilja uvelike ovisi o položaju na koje će biti postavljeno, njihovoj namjeni te vrtlarskim (ne)sposobnostima vlasnika objekta.

Dok na navedene stavke nerijetko ne možeš utjecati, ono na što možeš jest da odabereš atraktivne ukrasne tegle u koje ćeš zasaditi bilje. Neke od njih su i prava mala umjetnička djela koja će ti već pri samom pogledu izmamiti osmijeh na lice.

Franck Beestro | Autor: Franck Franck Franck Beestro

5. Franck Beestro

A na tvom balkonu obavezno bi se trebala naći i jedna vrlo korisna limena posuda. Naime, u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, Franck je predstavio Franck Beestro - limenu posudu za sadnju medonosnog cvijeća koje pčelama osigurava prijeko potrebnu hranu. U njoj se nalaze dvije kutije Franck čaja te sjeme medonosnog cvijeća i začina kao što su kadulja, lavanda, majčina dušica, suncokret te facelija.

Njih možeš posaditi u tu posudu, a time se tijekom sezone cvjetanja može osigurati dovoljno hrane za desetke pčela. Naravno, za sadnju medonosnog cvijeća nije ti prijeko potreban balkon, dovoljno je postaviti posudu na prozorsku dasku, a sretnici koji posjeduju vlastiti vrt isto mogu učiniti u njemu. Pčele će biti iznimno zahvalne. Osim limene posude, na Franck webshopu dostupno je i limitirano, keramičko izdanje Franck Beestro posude s pažljivo izrađenim i ručno obojenim detaljima.

Franck Beestro | Autor: Franck Franck Franck Beestro

A zašto pčelama uopće treba naša pomoć? Njihova važnost očituje se u tome što su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75% prehrambenih proizvoda pa poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima. Nažalost, njihov broj rapidno se smanjuje pa im je prijeko potrebna naša asistencija. Proizvodi poput Franck Beestroa donose mali, ali toliko važan pomak!

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0