Life&style

5 situacija u kojima nam je najčešće neugodno, a zapravo ne postoji razlog za to

  • Ponekad nije lako izraziti nezadovoljstvo ili općenito svoje mišljenje jer nam je neugodno ili se bojimo kako će druga strana reagirati
  • Ipak, postoje situacije u kojima se bez srama trebamo "izboriti" za sebe
  • U nastavku saznaj o kojim je situacijama riječ i što trebaš učiniti

Sigurno si se mnogo puta u životu našla u situaciji da ti je neugodno iako zapravo nije bilo razloga niti logike za to. Ponekad nam je jednostavno nelagodno reći što mislimo ili kako se osjećamo. A ponekad nas je sram tražiti posuđeno natrag. U svakom slučaju, takvih je situacija mnoštvo, a mi ti donosimo neke od njih u kojima ćeš se sigurno pronaći - evo kako tada prebaciti na bolje.

Kad nisi zadovoljna frizurom

Nema žene koja barem jedanput u životu nije izašla iz frizerskog salona nezadovoljna. Možda nisi sretna time kako si ošišana ili pramenovi nisu ispali onako kako si tražila. Bilo kako bilo, rješenje nije samo reći "Hvala", platiti i otići nezadovoljna pa tražiti novog frizera koji će popraviti "štetu". Frizuru plaćaš, nisi je dobila besplatno. Zato, ako nisi zadovoljna njome, nema potrebe to skrivati. Tvoje je pravo bez osjećaja neugode reći zašto nisi zadovoljna i tražiti od frizera da to popravi ako je moguće.

U slučaju da to nije moguće iz bilo kojeg razloga, i ovisno o tome o kakvoj je "pogrešci" riječ, imaš pravo tražiti smanjenje cijene ili odbiti platiti u potpunosti. To je situacija u kojoj ti uopće ne bi trebalo biti neugodno jer za svoj novac imaš pravo tražiti ono što želiš - ako frizer ne zna napraviti to što tražiš, onda je njegova obaveza da ti to kaže, a ne da pokuša to napraviti pa što bude. 

via GIPHY

Kad nisi zadovoljna uslugom u kafiću ili restoranu

Možda si nekad naručila čaj, a konobar je donio mlaku vodu. Ili si naručila meso u restoranu, a ono nije bilo dovoljno pečeno. A možda si naručila jedno, a dobila sasvim drugo jelo - i bilo te je sram "prigovoriti" konobaru. No zašto bi te zapravo bilo sram? Ako nisi dobila ono što si naručila, imaš svako pravo požaliti se. To ne znači da se moraš svađati ili biti neugodna, dapače, na pristojan i uljudan način možeš konobaru skrenuti pažnju na ono što ne valja i zamoliti da ti donese ono što si naručila.

Zato sljedeći put kad ti konobar umjesto cappuccina od vanilije donese classic, nemoj se samo požaliti frendici i popiti ga jer ti se ne da komplicirati, nego lijepo ustani i odnesi šalicu za šank te lijepo i uz osmijeh zamoli konobara da ti napravi ono što si naručila - ponekad im je stvarno velika gužva i jednostavno se dogodi da u žurbi pogriješe, ali sigurno to ne učine namjerno. 

via GIPHY

Kad trebaš natrag ono što si posudila

Bez obzira na to posudimo li nekome knjigu, kosilicu ili novac, uvijek nam je neugodno tražiti to natrag, iako je već prošlo previše vremena i nema naznake da će nam uskoro biti vraćeno. Kad malo razmisliš, zar nije stvarno glupo osjećati sram jer tražimo natrag nešto što je naše? Logika nalaže da to nema smisla i zato bi nam trebalo biti sasvim normalno otvoreno pitati da nam se vrati ono što smo posudili. Naravno, to je uvijek lakše učiniti porukom u kojoj možeš ubaciti i smajlić kako bi komunikacija bila opuštenija.

Osim toga, kad je riječ o novcu, uz aplikaciju Settle to možeš učiniti sa stilom. Jednostavno zatraži povrat novca putem broja mobitela osobe kojoj si ga posudila, a možeš dodati slike ili video, što će cijelu situaciju učiniti manje neugodnom ili čudnom. U svakom slučaju, nikad ne bi trebala osjećati sram tražiti natrag nešto što je tvoje, osobito kad je riječ o novcu, a zahvaljujući aplikacijama danas je to zaista lako učiniti. 

via GIPHY

Kad netko sjedi na tvome mjestu

Nije rijetkost da u kinu ili kazalištu netko pogreškom (a ponekad i namjerno) sjedne na tvoje mjesto. Štoviše, to se može dogoditi i u autobusu ili avionu - u takvom slučaju nemaš druge nego reći da je to mjesto tvoje i zamoliti osobu da se preseli, ali ne treba ti pritom biti neugodno. Najčešće je uvijek riječ o nenamjernoj greški jer ljudi ne shvate raspored sjedenja ili pogrešno pročitaju broj na karti. Zaista ćeš se rijetko naći u situaciji da ta osoba napravi scenu i odbije maknuti se s tvog mjesta pa nema potrebe da ti bude neugodno. 

via GIPHY

Razgovor o povišici koju zaslužuješ 

Ovo je, nažalost, mnogima neugodna situacija jer se naprosto boje ishoda. Međutim, ako dobro radiš svoj posao i znaš da daješ više od onoga što dobivaš te znaš da zaslužuješ veću plaću, zašto bi ti bilo neugodno to reći pred nadređenim? Najgore što se može dogoditi jest da kaže kako to nije moguće (s obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom, to je donekle i razumljivo), ali sigurno ti neće dati otkaz ako samo pitaš za povišicu ili za unapređenje. Sve ovisi o tvome pristupu toj temi. Čak i ako povišica nije moguća, tko zna, možda dobiješ kakav jednokratni bonus na plaću koji inače ne bi dobila da nisi pitala.  

via GIPHY

Uz Settle i 24sata otkrij kako uz malo volje prebaciti na bolje. A usput te čekaju i vrijedne nagrade! O čemu je riječ, pogledaj ovdje. #PrebaciNaBolje

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    nekim ljudim idlaka smeta