Life&style 04. lipnja 2019.

5 savjeta za dizano tijesto koje uvijek uspijeva: Lakše je nego što misliš!

Guliver/Shutterstock.
5 savjeta za dizano tijesto koje uvijek uspijeva.
Powered by:
  • Domaće kiflice, krafne i orahnjača su ti najdraži prijatelji kada upadneš u šećernu krizu?
  • Poslušala si sve savjete o izradi dizanog tijesta, ali ti nijedan nije upalio?
  • Ne brini, u nastavku ti donosimo savjete koji će ti olakšati pripremu dizanog tijesta

Napokon je došao vikend i pozvala si društvo kod sebe u stan. Ovo ti se učinila kao idealna prilika za pokazati ekipi svoje kulinarsko umijeće i odlučila si im pripremiti domaće kiflice. Iako si pažljivo slušala upute svoje majke i provjerila sve recepte kako izraditi dizano tijesto, ono nije uspjelo. No nemoj brinuti. Dizano tijesto i vrsnim domaćicama zadaje probleme. U nastavku donosimo nekoliko trikova koji će ti pomoći da ti tijesto uspije u svakoj prilici!

1. Svježi kvasac

Prilikom pripreme dizanog tijesta najbolje je upotrijebiti svježi kvasac. Iako suhi kvasac ima jednostavniju uporabu, mnoge domaćice tvrde da svježi kvasac daje bolje rezultate te da tijesto napravljeno s njime ima bolji okus.

 | Autor: Instagram@happyandhealthy_nz Instagram@happyandhealthy_nz

2. Miješanje tijesta

Tijesto se ne smije mijesiti na brzinu. Potrebno je 15 do 20 minuta laganim kružnim pokretima sjediniti sve sastojke. Nakon toga preko tijesta stavi vlažnu krpu i ostavi ga da odstoji. 

 | Autor: Pexels Pexels

3. Temperatura okoline

Dizano tijesto ne smiješ pripremati u hladnoj prostoriji. Namirnice, kao i posude u kojima ćeš pripremati tijesto moraju biti sobne temperature. Ako dizano tijesto radiš za vrijeme zimskih mjeseci, slobodno možeš uključiti grijanje do maksimuma. 

4. Jogurt

Ako želiš da tvoje tijesto bude sočnije, količinu mlijeka koju ćeš staviti u njega svakako zamijeni jogurtom. Tijesto će dobiti puniju strukturu, a konačni proizvod biti će ukusniji.

5. Sastojak po imenu #ljubav

Prije izrade dizanog tijesta se svakako sjeti za koga pripremaš obrok. Niti jedan savjet neće pomoći ako u pripremu ne uneseš dozu ljubavi koja će dati posebnu notu tvom specijalitetu. Isto tako, nemoj zaboraviti da kvalitetni sastojci riješavaju pola posla. U slast! 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Uz ovih 5 savjeta i malo dobre volje, tvoje će slastice svi obožavati!  

P.S. Ako trebaš pomoć oko pripreme dizanog tijesta, u nastavku ti donosimo jednostavan recept za pripremu istog. Sretno! 

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 2 jušne žlice ulja
  • 1 jušna žlica soli
  • 1 kocka svježeg kvasca 
  • 1 čaša jogurta
  • 2 jaja
  • 2 jušne žlice šećera
  • 4,5 dl mlijeka
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

U posudi izmiješaj mlako mlijeko, šećer i kvasac. Izmiješani sadržaj posude stavi u brašno te ga nakon toga dobro promiješaj i pokrij kuhinjskom krpom kako bi se tijesto moglo dignuti.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Komentari 0