Life&style

5 razloga zašto bi trebala jesti više lanenih sjemenki

Željela bi napraviti nešto dobro za svoje zdravlje? Onda ubaci lanene sjemenke na jelovnik – nude puno toga za zdravlje

Zaboravi na chia sjemenke i slične egzotične stvarčice! I domaće lanene sjemenke su prava superhrana – a k tome su i jeftine i možeš ih kupiti u gotovo svakoj malo većoj trgovini. Svejedno stavljaš li ih u pahuljice, kruh ili kao dodatak salati, lanene sjemenke imaju puno zdravstvenih benefita. Evo 5 razloga zašto bi ih trebala češće jesti…

1. Štite srce i mozak 

Lanene sjemenke imaju velik postotak omega-3 masnih kiselina. Zato su osobito dobre za vegane i sve one koji ne jedu morske plodove. Naime, naše tijelo ne može samo proizvesti omega-3 masne kiseline pa ih moramo unijeti putem hrane. Lanene sjemenke smanjuju krvni tlak, štite srce i mozak te djeluju protuupalno. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Dugo će te držati sitom 

Lanene sjemenke su bogate vlaknima i bjelančevinama. Osim što su zato dobre za probavu, zasitit će te, držati razinu šećera u krvi stabilnom te nećeš imati napadaje gladi. Zbog toga lanene sjemenke pomažu i pri mršavljenju. 

3. Čiste crijeva

Kad lanene sjemenke dođu u probavni trakt, tamo nabubre te tvore sluzavi sloj. Pri tome usišu otrovne tvari i uzročnike bolesti te ih povuku sa sobom iz tijela – jednako kao i suvišne masnoće. 

4. Smanjuju razine kolesterola 

Jedno američko istraživanje otkrilo je da su ispitanici (osobito muškarci) koji su jeli tri žlice lanenih sjemenki dnevno tijekom tri mjeseca, smanjili razinu kolesterola za 10 posto. Razlog za to su lignani koje lan sadrži. To su sekundarne biljne tvari koje u tijelu djeluju slično kao hormon estrogen. Pošto žene po prirodi sadrže puno estrogena, manje profitiraju od efekta smanjenja kolesterola. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Dobre su za kožu 

Sekundarne biljne tvari iz lanenih sjemenki imaju antioksidativno djelovanje te štite tjelesne stanice od slobodnih radikala koji uzrokuju prerano starenje kože. Zato su lanene sjemenke dobre za kožu. Ali, to nije sve: konzumacijom lanenih sjemenki potiče se proizvodnja kolagena, pa je koža zato fino napeta. Lanene sjemenke također sprječavaju nakupljanje tekućine u tijelu. 

Općenito: lanene sjemenke je najbolje konzumirati samljevene, a ne cijele. Ako su u ljusci i tako dođu u probavni trakt, tijelo ne može preuzeti sve hranjive tvari. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0