Life&style

5 osvježavajućih proteinskih ljetnih salata u kojima ćeš uživati

  • Tijekom ovih vrućih ljetnih dana laganija jela su i više nego potreba pa mnogi posežu za salatama
  • Uz biljne sastojke poput slanutka, orašastih plodova, tempeha i edamamea dodat ćeš i proteine svakoj porciji ovih svježih i ukusnih obroka
  • missZDRAVA pripremila je pet recepata za proteinske ljetne salate koje će ti pomoći da se dulje osjećaš sitom

Ovo nisu tipične razočaravajuće salate napravljene od salate iceberg, nekoliko režnjeva crvenog luka, rajčica i bez umaka. Ljetna salata može biti puno više od običnog lisnatog povrća. To može biti Tex-Mex salata s tjesteninom, slatko-slana salata s kvinojom i grilanim breskvama, jednostavna salata s tunjevinom, svježa tajlandska salata s tempehom ili salata s kvinojom i umakom od pečenog češnjaka. 

 | Autor: Instagram Instagram

Tex-Mex salata s tjesteninom

Lagani i kremasti preljev od salse i grčkog jogurta ističe ovu jednostavnu salatu od tjestenine s okusima inspiriranim meksičkom kuhinjom. 

Sastojci:

  • žlica salse
  • žlica nemasnog običnog grčkog jogurta
  • šalica cherry rajčica
  • 3/4 šalice nasjeckane crvene paprike
  • 3/4 šalice smrznutog edamamea bez ljuske, kuhanog prema uputama na pakiranju, ocijeđenog i ohlađenog
  • 1/2 šalice orzo tjestenine
  • 1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
  • 2 žlice naribanog sira
  • 1/8 žličice soli
  • 1/8 žličice mljevenog papra
  • ljuti umak, po ukusu
  • 1 žlica prženih sjemenki bundeve
  • kriška limete za posluživanje

Priprema:

  1. U maloj posudi umuti salsu i jogurt za umak
  2. Pomiješaj rajčice, papriku, edamame, kuhanu i ohlađenu orzo tjesteninu, luk i sir u zdjeli. Dodaj sol, papar i umak i miješaj dok se sve ne sjedini. Začini ljutim umakom po ukusu, posipaj malo prženih sjemenki bundeve i po želji posluži s kriškom limete.
Možda vas zanima Imamo recept za famoznu salatu koju je Jennifer Aniston navodno jela svaki dan Rubrika Life&style Life&style

Salata s kvinojom i grilanim breskvama

Svježi sastojci u ovom receptu i savršena kombinacija slatkoće grilanih breskvi i kremastog avokada, spajaju se u harmoniju i čine odličnu ljetnu salatu.

Sastojci:

  • 3 šalice kuhane kvinoje
  • 2 šalice krastavca
  • 1 šalica kukuruza, smrznutog ili iz konzerve
  • 1/2 šalice crvenog luka
  • 1,5 šalica pečenih breskvi
  • 1 avokado
  • 1/4 šalice svježe mente
  • 1/4 šalice bosiljka

Za umak:

  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 3 žlice soka od limuna
  • žličica sušene metvice
  • žličica Dijon senfa
  • 1/2 žličice češnjaka
  • žličica soli
  • žlica javorovog sirupa
  • prstohvat crnog papra

Priprema:

  1. Stavi kuhati kvinoju prema uputama na pakiranju.
  2. Dok se kvinoja kuha, nasjeckaj povrće, grilaj ili pirjaj breskve. Možeš čak grilati i kriške avokada.
  3. Sve sastojke stavi u jedu zdjelu i miješaj dok se sve ne sjedini. Zatim napravi umak tako da pomiješaš sve sastojke za njega u posebnu zdjelu i dodaj u salatu. 

Jednostavna salata s tunjevinom

Ako tražiš jednostavnu i brzu salatu od tunjevine, onda moraš isprobati ovaj recept. Ova salata uključuje i sir, avokado, ukiseljenu ciklu te orahe kako bi bila bogatija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Helen (@scrummylane)

Sastojci:

  • 6 šaka zelene ili neke druge salate
  • konzerva tune
  • 2 rajčice nasjeckane
  • 1/4 narezanog krastavca
  • 10 kriški ukiseljene cikle
  • 2 šake naribanog sira po želji
  • 1/2 avokada
  • 1/2 naribane ili sitno narezane mrkve
  • 4 kriške luka
  • 2 šake mljevenih oraha

Za umak: 

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamične glazure

Priprema:

  1. Zelenu salatu stavi na dno velike široke zdjele.
  2. U hrpama dodaj sve sastojke osim luka i oraha. 
  3. Posipaj luka i oraha preko ostalih sastojaka i prelij umakom.
  4. Sve dobro pomiješaj i ako želiš posluži s tostiranim kruhom.

 

Svježa tajlandska salata s tempehom

Ova salata inspirirana Tajlandom kombinira hrskavo, svježe povrće i prženi tempeh za zdravu, izdašnu salatu koja je savršen prilog ili lagani ručak. Osim toga, ovaj recept prepun okusa je potpuno jednostavan i gotov u samo 20 minuta!

Sastojci:

  • 2-3 žlice zagrijanog ulja
  • 1 paket tempeha, izrezan na trake
  • sol, po želji
  • 2 žlice svježeg soka od limete
  • 2 žlice tamari ili soja umaka
  • žlica javorovog sirupa ili agavinog sirupa
  • češanj češnjaka
  • 1/2 glavice iceberg salate, nasjeckane
  • zelena jabuka
  • 3 mrkve
  • 1/4 crvenog luka
  • 1/4 vezice korijandera 
  • 1/2 šalice kikirikija

Priprema:

  1. Zagrij ulje u velikom loncu ili tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj tempeh i pirjaj 2-3 minute sa svake strane, dok ne porumeni. Prebaci ga na tanjur obložen papirnatim ručnikom i pusti da se ohladi.
  2. Za umak pomiješaj sok od limete, tamari, javorov sirup i češnjak u veliku zdjelu i miješaj dok se dobro ne sjedini.
  3. Dodaj zelenu salatu, jabuku, mrkvu i crveni luk u zdjelu i dobro promiješaj s umakom. Rasporedi tempeh ravnomjerno po salati, a zatim dodaj korijander i kikiriki. 

Ostatke možeš držati u hladnjaku do tri dana, a umjesto tempeha možeš koristiti i tofu. 

Salata od kvinoje s umakom od pečenog češnjaka

Ova salata ideja je za lagani i svježi obrok koji je savršen za vruće ljetne mjesece. Može se jesti topla ili hladna kao prilog ili glavno jelo, a glavna zvijezda je umak od pečenog češnjaka. 

Sastojci:

Za pečeni češnjak:

  • glavica češnjaka
  • žličica maslinovog ulja

Za salatu: 

  • 2 šalice kuhane kvinoje
  • šalica kuhanog slanutka
  • crvena paprika, nasjeckana
  • žuta paprika, nasjeckana
  • rajčica, nasjeckana
  • stabljika mladog luka
  • 1/3 krastavca
  • 1/4 šalice suhih brusnica
  • 1/4 šalice maslina
  • 1/2 šalice prženih badema

Za umak:

  • sok od 2 limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žlica tahinija (umak od prženog sezama)
  • žličica soja umaka
  • žličica balzamičnog octa
  • žličica luka u prahu
  • prstohvat soli
  • prstohvat mljevenog crnog papra

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Odreži vrh glavice češnjaka da vidiš režnjeve i stavi je na lim za pečenje. Pokapaj uljem i peci 20 minuta ili dok ne porumeni i ne zamiriše.
  2. U međuvremenu pripremi povrće. U veliku zdjelu dodaj kuhanu kvinoju, slanutak, nasjeckano povrće, brusnice i masline. Promiješaj da se sve sjedini.
  3. Pečene režnjeve češnjaka očisti od ljuske i stavi u zdjelu, izgnječi vilicom pa dodaj sastojke za umak. Promiješati. Prelij umak preko salate i promiješaj. Na kraju dodaj i pržene, nasjeckane bademe.

Čuvaj salatu i preljev odvojeno u hermetički zatvorenim posudama u hladnjaku do četiri dana.

Možda vas zanima Ovo je omiljeni recept Julije Roberts za ljetnu fitness salatu, ne samo da je zdrava već je i jako fina Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Ljetne salate odlicne