Life&style
Osjećaj u trbuhu koji ne treba ignorirati

5 'osjećaja u trbuhu' koje bi uvijek trebala poslušati - za svoje dobro

  • Osjećaji nas mogu prevariti, istina, ali ponekad nam također pokažu pravi put
  • U tim slučajevima ih nikako ne bismo trebali potiskivati
  • Osobito kad je riječ o ovih 5 osjećaja koji dolaze duboko iznutra, u našem su trbuhu…

Ponekad je dobro poslušati svoj instinkt. U prirodi može čak spasiti život raznim bićima. A danas, u većini slučajeva, naša svakodnevica gotovo da nema veze s prirodom i naš osjećaj više nije ono što je bio. U posljednjih nekoliko godina su nas tjerali da napustimo svoju zonu udobnosti. Na tom neistraženom teritoriju ne čeka te samo uspjeh, nego i ljubav, sreća, novac i zdravlje. Ali, s uvjerenjem da moramo napustiti zonu udobnosti, naučili smo se i često boriti protiv vlastitih instinkata.

Trbuh nije lak suputnik. Ne daje nam sam po sebi pravi savjet. Umjesto toga, često može biti pod utjecajem straha i tako nas sprječiti u novim iskustvima koja bi nam zapravo mogla dodatno pomoći. Novi posao, unatoč osjećaju da se trebamo držati starog, može se pokazati kao posao iz snova - ako se osjećaj temelji isključivo na strahu od promjene. Ali, ako se to temelji, na primjer, na doživljaju novog šefa, tonu na razgovoru i raspoloženju u novom uredu, onda je osjećaj u trbuhu da to nije mjesto za tebe možda u redu.

via GIPHY

Kako sada izaći iz ovog labirinta? Prije nego što jednostavno potisnemo osjećaj u trbuhu, svakako ga vrijedi poslušati. I analizirati radi li se o neutemeljenom strahu od nečeg novog ili o potrebi da izbjegnemo nešto pogrešno. Ovo je 5 osjećaja koje ne bismo trebali potiskivati ni zanemariti ono što nam govore. Poslušajmo...

1. 'Ovo je previše za mene'

Burnout nije nagrada za to što si dobra radnica, prijateljica ili partnerica. Svatko ima individualne granice. U poslovnom, ali i privatnom kontekstu, skloni smo ih premašivati za druge, premda se naš trbuh već dugo buni. Stop! Tko želi svima udovoljiti, sam sebe zaboravlja.

Sretni ljudi Možda vas zanima Veliko istraživanje: 'Intervjuirala sam 500 sretnih ljudi. Njihove će navike promijeniti tvoj dan' Rubrika Life&style Life&style

2. 'Ne mogu zamisliti budućnost s njim'

Tvoj partner marljivo kuje planove o zajedničkoj budućnosti i želi se useliti, a tebe zaboli trbuh već od pomisli na dijeljenje stana s njim? Što se tiče partnerskih odnosa, prečesto smo zaboravljali kako slušati svoje instinkte – i oslanjati se na idealnu društvenu sliku ljubavi na svoju štetu. Ako navodni princ iz snova ne odgovara tvom životnom snu, bit ćeš nesretna. Iz obzira prema osjećajima drugih, svoje vlastite nikada ne treba potiskivati. Kada je ljubav u pitanju, doista je vrijedno slijediti svoj instinkt.

via GIPHY

3. 'To me, zapravo, ljuti'

„To me je povrijedilo, ali...“, „Ne razumijem zašto je to napravio, ali...“, “Definitivno je imao razlog“ – zvuče li ti ove rečenice poznato? Ljutnja je osjećaj koji si ovih dana ni ne dopuštamo. Najviše možeš parafrazirati riječima kada nas nešto uznemiri – ali samo onim poznatim „ali“, koje signalizira da nije sve tako loše. Svaka ljutnja ima razlog. A ako je progutamo, samo nas zaboli trbuh.

4. 'Želim više'

Još jedan osjećaj koji munjevito potiskujemo. Ipak zvuči nekako sebično. A „htjeti“, tko još uopće tako nešto govori? Kad nam instinkti kažu da želimo više, bilo od života ili od ljudi, nešto očito nije u ravnoteži. I dok smo naučili uvijek zadovoljiti potrebe drugih, naš instinkt dolazi da nas spriječi da damo više nego što trenutno dobivamo.

via GIPHY

Veliko istraživanje: 'Intervjuirala sam 500 sretnih ljudi. Njihove će navike promijeniti tvoj dan'

5. 'Ovdje sam na pravom mjestu'

Da ne zaboravimo: postoje i dobri osjećaji. I obično dođu kada smo s pravim ljudima ili na pravom mjestu. Tajna: treba u tome uživati u potpunosti i, iznad svega, primijetiti ih. Ako se, primjerice, osjećaš „dobro“ samo kada si na odmoru, u svakodnevnom životu očito nešto nije u redu. Ovdje nas instinkti mogu dovesti do svestranijeg i zadovoljnijeg života - i pokazati nam da ne postoji jedan, društveno ispravan put za svakoga, nego za svakoga vrijedi njegov vlastiti.

Photo: Unsplash/ Brooke Cagle

Komentari 0