Life&style

5 načina kako se motivirati - i postizati uspjehe

Imaš cilj, ali nikako se pomaknuti s mjesta? Pročitaj onda ove savjete Ive Belé, trenerice i mentorice Načela uspjeha

Samomotivacija je vještina koja nam omogućuje da učinimo što je potrebno bez pomoći i utjecaja drugih. Osobe koje se same motiviraju uspješno dovršavaju ono što su naumile, bez obzira na teške okolnosti i imaju li ohrabrenje sa strane. Sami sebi smo jedini trener koji je dostupan 24 sata dnevno i o kojem ovisi hoćemo li biti uspješni ili ne, a potencijal koji se pojavljuje kada tog trenera usmjerimo da radi za nas je neprocjenjiv. Pogledaj 5 savjeta kako se uspješno samomotivirati.  

1. DEFINIRAJ JASNO ŠTO ŽELIŠ POSTIĆI I ZAŠTO

Često nemamo volje za obaviti planirane aktivnosti jer ne znamo njihovu stvarnu svrhu, odnosno nemamo jasno postavljen cilj što želimo postići i u kojem roku. Zato se potrebno prvo upitati zašto nešto radimo jer ako je cilj dovoljno jak, držat će nas motiviranima do kraja. Ukoliko on to nije, potrebno je definirati neku višu svrhu od koje će, osim nas samih, koristi imati i drugi. Kako bi napredovala na poslu trebaš promijeniti grad u kojem radiš, a za to nemaš volje? Razmisli o tome kakav ćeš utjecaj na društvo imati kada budeš na višoj poziciji, kao i što će to značiti tvojim roditeljima, partneru ili djeci. S druge strane, ako na primjer za cilj imaš bolje zdravstveno stanje koje je uvjetovano gubitkom kilograma, zasigurno ćeš biti motiviranija ako osvijestiš da ćeš zdrava biti puno korisnija svojim bližnjima. Neka svrha bude iskrena i vrijedna tvoje ustrajnosti i nastoj je držati u svojim mislima. 

2. TRČI U SVOM TEMPU 

Ukoliko se stalno osvrćemo kako bismo vidjeli gdje su drugi i jesu li brži od nas, gubimo puno energije i fokusa. Zato se ne trebamo uspoređivati s drugima, već je bitno gledati naprijed i pratiti vlastiti napredak. Svatko od nas ima drugačije okolnosti, predispozicije i iskustva te svatko treba trčati vlastitu utrku u kojoj će dati sve od sebe, ma što se uokolo događalo. Pleši bolje od same sebe!

 | Autor: Instagram Instagram

3. MORAM PRETVORI U ŽELIM
 
Riječ moram u našem mozgu stvara automatski otpor i dojam da nas netko drugi prisiljava na to što trebamo napraviti. Prisjeti se da ništa ne moraš, već ti to želiš. Kad mozgu dajemo informaciju da nešto želi, onda preuzimamo odgovornost u svoje ruke i postajemo angažirani oko dosezanja cilja. Ako nešto želimo, mi to možemo i ostvariti. U želju su ugrađeni pozitivna emocija i entuzijazam, koji su gorivo motivacije.

4. PRATI OSTVARENJE

Kako bi redovito pratila napredak razlomi krajnji cilj na manje aktivnosti koje trebaš provesti svaki dan te u svakom trenutku znaj što si odradila i kako možeš biti uspješnija nego jučer. Na kraju tjedna se osvrni unatrag i pogledaj što si napravila te zahvali sama sebi za učinjeno. Budi zadovoljna trudom koji ulažeš i onda…

5. (PRO)SLAVI MALE USPJEHE SVAKI DAN 

Često propustimo proslaviti vlastite male uspjehe jer se oni „podrazumijevaju“. Međutim, kako bismo ostali motivirani iznimno je važno redovito se nagraditi za svaku uspješno prijeđenu etapu na putu ka cilju. Nagrade su individualne i ovise o trenutku, a meni najčešća je pauza koju uzmem kako bih u miru popila Nescafé Cappuccino od vanilije. Tih pola sata za mene, u kojima sama sebi zahvalim za ostvareno, je neprocjenjivo. #ProslaviUspjehe.
Potrebno je zapamtiti da je samomotivacija u biti svakodnevni trening i tako je treba shvatiti. Dobra vijest je da kada jednom svladamo vještinu samomotivacije i postanemo zadovoljni svojim rezultatima, lako ju primjenjujemo na sva područja i sve projekte. To je univerzalna vještina u kojoj nas nikakve okolnosti neće omesti da ostvarimo ono što želimo.

 | Autor: Instagram Instagram

Photo: None

Komentari 0