Life&style

5 ideja za izlete na kojima ćeš uživati, a ne koštaju mnogo

  • Za vrućih ljetnih dana nema ništa bolje nego pobjeći u hlad i odmarati se u prirodi s obitelji, frendicama ili dečkom
  • Jednodnevni izleti na more pravi su osvježavajući predah od svakodnevice, no mi ti predlažemo da ovog ljeta posjetiš i neka genijalna mjesta na kopnu 
  • Donosimo savjete kako se pravilno pripremiti za izlet, koje namirnice trebaš ponijeti i što nikako ne smiješ zaboraviti

Gradska vreva i nesnosne vrućine odličan su motiv za planiranje vikend izleta u prirodi. Svjež zrak, planinarenje ili jednostavno šetanje samo su neki od razloga zbog kojih volimo maknuti se iz grada i provesti dan ispunjen zabavnim aktivnostima na otvorenom. Ako si među onima koji još nisu ništa isplanirali za nadolazeći vikend ili nemaš ideju kamo otići, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga za izlete na kopnu koji će te oduševiti. 3, 2, 1, jesi li spremna za bijeg od užarenoga gradskog asfalta?

1. Fužine

Fužine su živopisno mjesto u Gorskom kotaru udaljeno 130 kilometara od Zagreba, zbog čega su idealna destinacija za vikend izlet. Samo mjesto i okolicu krase mnoge kulturne i prirodne znamenitosti, od kojih su najpoznatije špilja Vrelo (čija se starost procjenjuje na od 3,5 do 4 milijuna godina), jezero Bajer, park dr. Franje Račkog, Svetište Majke Božje Snježne i crkva sv. Antuna Padovanskog. Ovaj biser Gorskoga kotara, smješten 730 metara nad morem, okružen je slikovitim planinama, stoljetnim šumama crnogorice i jezerima. Kao popularno turističko odredište, posjetiteljima nudi niz sportskih i rekreacijskih sadržaja, pa je zabava ondje zagarantirana. Trebaš li još razloga da Fužine staviš na svoju vikend listu?

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Dvorac Trakošćan

Bajkoviti dvorac Trakošćan neizbježna je destinacija za sve ljubitelje povijesti i prirodnih ljepota. Nalazi se u Hrvatskom zagorju, 23 kilometra sjeveroistočno od Krapine, a s oko 40.000 posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca. Smješten na brežuljku iznad jezera i okružen prostranim romantičnim perivojem krije bogatu i zanimljivu povijest koja seže daleko u 13. stoljeće. Pejzažni park u kojem se nalazi ovaj atraktivni dvorac sastoji se od velikog umjetnog jezera, livade, autohtone šume te bogate flore i faune, pa je idealna oaza za opuštanje u vrućim ljetnim danima.  

3. Park prirode Žumberak

Park prirode Žumberak u Samoborskom gorju savršeno je mjesto za bijeg od gradske vreve. Prostire se na oko 350 četvornih kilometara, a nalazi se 30-ak kilometara jugozapadno od Zagreba. Žumberak je idealna destinacija za sve ljubitelje prirode koji vole aktivno provoditi slobodno vrijeme. Bilo da si ljubiteljica pješačenja (mnoge pješačke staze), biciklizma (karte staza i putokazi) ili sportskog penjanja (osigurana penjališta), ondje ćeš zasigurno uživati u svježini šume tijekom vrućih ljetnih dana.   

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Samobor

Smješten u podnožju zelenih brežuljaka, Samobor je idealno odredište za sve izletnike koji vole uživati u atmosferi gradskoga trga, gdje svaka zgrada odiše duhom starih vremena, bogatih detalja i važne povijesti. Maleni srednjovjekovni grad sa starom jezgrom u baroknom stilu nalazi se nepunih 30 kilometara zapadno od Zagreba te, osim ukusnih kremšnita i bermeta, po kojima je poznat, nudi pregršt mogućnosti za uživanje u prirodi. Samo nekoliko koraka od živog centra grada dijeli te od idilične hladovine šumovitog brda Tepec, gdje se možeš opustiti uz šetnju Anindolom, najljepšim samoborskim šetalištem.

5. Vuglec Breg

U samom srcu Hrvatskog zagorja, samo 40 kilometara od Zagreba, smjestilo se idilično turističko selo i izletište Vuglec Breg. Nalazi se na oko 300 metara nadmorske visine s koje se pruža očaravajući pogled na zagorske brežuljke, vinograde, kuće i kleti. Ovo carstvo ruralne ljepote nadomak glavnoga grada prostire se na preko 12 hektara, a svojom zagorskom ponudom seoskog domaćinstva nudi vrhunski predah od užurbane svakodnevice. Osim za uživanje u prirodi, Vuglec Breg idealno je mjesto za najslasniji gastronomski doživljaj. Zagorski specijaliteti ondje se pripremaju prema originalnim recepturama i poslužuju uz najkvalitetnija vina te pjenušce proizvedene u vlastitoj vinariji. 

 | Autor: Instagram @vuglecbreg Instagram @vuglecbreg

Savjeti za savršen izlet u prirodu

Nakon odabira savršene lokacije potrebno je pravilno se spakirati kako bi boravak u prirodi bio savršen. Evo na što sve trebaš obratiti pozornost pri pakiranju:

Hrana i piće

Kod odabira hrane i pića za ljetni izlet bitno je na umu imati jednu stvar - sve mora biti osvježavajuće! Ako si odlučila provesti dan u prirodi, u svom ruksaku obavezno ponesi dovoljno vode, termos bocu s nekim ukusnim osvježavajućim napitkom poput  NESCAFÉ® Frappéa 3u1, sendviče bogate svježim povrćem i dodacima po želji te neizostavno voće. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Prostirka ili deka

Svakako se pobrini da na izlet poneseš prostirku ili deku koja se može zaprljati, a za još udobnije uživanje predlažemo ti da sa sobom uzmeš i maleni jastučić. Pronađi svoje idealno mjesto u hladu i uživaj u promatranju prirode, čitanju knjige ili pijenju NESCAFÉ® Frappé 3u1. Garantiramo ti da ćeš napuniti baterije za ostatak tjedna koji je pred tobom.

Odjeća i obuća

Kod pakiranja za izlet bitno je pravilno odabrati odjeću i obuću. Za aktivnosti na otvorenom biraj jednostavne i udobne komade u kojima ćeš se dobro osjećati i koji ti neće stvarati probleme na izletu. Upravo zato prednost daj tenisicama, trenirkama ili tajicama, a ponesi i nešto s dugim rukavima jer su temperature u svježim šumama mnogo niže od onih u užarenom gradu. 

Ostani hladna kao špricer i ne daj visokim temperaturama da ti stvaraju nervozu. Pronašli smo odlične ideje koje će te spasiti od vrućina i unijeti dašak svježine u tvoju svakodnevicu. Klikni ovdje i #dajseohladi!

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0