Life&style 01. listopada 2014.

5 hit proizvoda s hrvatskim potpisom

Take Me Home.

Ovog su ljeta brojni turisti posjetili Zagreb i ponijeli sa sobom suvenire, poklone i predmete koji će ih podsjećati na boravak u ovom, kako sami kažu šarmantnom, čistom i poviješću bogatom gradu.

Predstavljamo vam pet najpopularnijih predmeta hrvatske proizvodnje i dizajna koji uopće nisu suveniri već uporabni predmeti, ali su zahvaljujući svojoj kvaliteti i originalnosti otputovali na gotovo sve svjetske kontinente.

Marina Marinski Handmades

 | Autor: Take Me Home Take Me Home

Ovo je kolekcija mlade i vrlo talentirane riječke keramičarke koja uključuje ručno izrađene i oslikane keramičke zdjelice, žličice, vaze/posudice, ogrlice, naušnice i broševe s crtežima životinja, cvijeća i ljudskih lica. Svaki Marinin komad keramike reflektira njezin umjetnički senzibilitet i pozitivnu emociju, a na prvi je pogled jasno da je ručno izrađen, visoke kvalitete izrade i materijala. Zdjelice prekrasnih boja koje se mogu prati u perilici i koristiti u mikrovalnoj pećnici apsolutni su bestseller ove turističke sezone, potkrepljujući našu teoriju da suvremeni turist sve više želi i cijeni domaće, ručno izrađene predmete, te da je za njih spreman izdvojiti i nešto više novca.

Boya

 | Autor:

Hit pastele dizajnerice Maje Mesić nisu novost na našem tržištu, ali se već nekoliko godina nalaze pri samom vrhu najprodavanijih proizvoda domaćeg dizajna. Ovaj nevjerojatno jednostavan, inovativan i pametan izum, dobitnik ugledne Red Dot nagrade za dizajn, oduševljava podjednako odrasle, djecu kao i one koji se profesionalno bave crtanjem. Turisti ga kupuju zbog svih gore navedenih karakteristika, ali i zato jer je odlično upakiran, lagan za ponijeti kući, te se cjenovno kreće u prihvatljivim granicama. Nedavno je Boya izašla na tržište s novim nijansama i pakiranjima (pojedinačne bojice i pakiranje s razglednicama za bojanje) koje će zasigurno doprinijeti njihovoj popularnosti.

Walligami

 | Autor: Take Me Home Take Me Home

Ovo je inovativna posuda za biljke od vodonepropusne tkanine koju možete objesiti na zid sobe, terase ili balkona i time uštedjeti na prostoru. Ima i maleni indikator koji pokazuje kada je potrebno zaliti biljku. Zahvaljujući unutrašnjosti od filca i vanjskoj tkanini koja propušta zrak ali ne i vodu, korijen biljke diše i razvija se mnogo bolje nego u klasičnim posudama. Dolazi u praktičnom pakiranju s detaljnim uputama za slaganje i uporabu, lagan je i ne zauzima puno mjesta u putnoj torbi. Inozemni posjetitelji oduševljeni su jednostavnošću, estetikom i praktičnošću Walligamia koji već krasi zidove europskih, američkih, australskih i azijskih domova.  Autor proizvoda je zagrebački inženjer Domagoj Šarić koji je uložio mnogo vremena u istraživanje i usavršavanje Walligamia, a trenutno radi na njegovom plasiranju na inozemno tržište.

Jobotichi by Djuvedj

 | Autor: Take Me Home Take Me Home

Simpatični likovi su već dobro poznati domaćoj publici kao maleni roboti napravljeni od čipova, dioda i ostalih dijelova elektroničkih uređaja zaliveni u epoksidnu smolu u formi privjesaka, ogrlica, broševa, prstena i naušnica. Slično kao i Boya, već su nekoliko godina pravi hit među turistima – plijene svojim veselim izrazima, šarenim bojama, preciznošću i kvalitetom izrade. Svaki je Jobotich maleno umjetničko djelo i unikatan primjerak suvremenog i vrlo originalnog nakita, kojeg nose i žene i muškarci. Dizajner Tomislav Zidar godinama je usavršavao tehniku izrade nakita od epoksija, spajajući želju za recikliranjem i umjetničkim izrazom u vrlo privlačne i upotrebljive proizvode.

Brokula&Ž

 | Autor: Take Me Home Take Me Home

Njihova kolekcija za djecu bila je posebno popularna ovoga ljeta – turisti su bili oduševljeni kvalitetom organskog pamuka uobličenog u odličan domaći dizajn dječjih majci, bodija i kapica i upakiranih u simpatične papirnate čaše koje se mogu u potpunosti reciklirati. Iako niti na jednoj Brokulinoj majci ne piše Zagreb ili Hrvatska, kao i svi proizvodi s naše liste, prodavale su se odlično jer su proizvedene u Hrvatskoj i jer su kvalitetne i dobro dizajnirane. Zato vjerujemo da će se ovakvi, kao i brojni slični proizvodi koje ovaj put nismo spomenuli i dalje razvijati i uspješno prodavati šireći glas o dobrom Hrvatskom dizajnu.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0