Life&style

4 zlatna pravila uz koja je puno bolje kupovati na sniženjima

  • Šoping je uzbudljiv jer nas akcije i popusti mame na svakom koraku
  • Na sniženjima je važno znati kako mudro potrošiti novac, a da kasnije ne zažalimo
  • Visa beskontaktno plaćanje brže je i jednostavnije od gotovine, a i sigurnije

Bliže se velika ljetna sniženja koja mnoge od nas željno iščekuju. Prilika je to da konačno kupimo sve ono što već dugo držimo na svom popisu želja ili što si ranije nismo mogle priuštiti. Koliko god bio uzbudljiv, šoping može biti i škakljiv jer gotovo svaki izlog mami nas akcijama i popustima. Lako je pretjerati u kupovini i na kraju potrošiti više novaca nego što smo planirale i to na hrpu nepotrebne odjeće koju nikada nećemo nositi. Važno je znati kako mudro potrošiti novac, a da kasnije ne zažalimo, a u tome nam mogu pomoći četiri najvažnija pravila za uspješan šoping.

1. Napravi popis stvari koje želiš kupiti

Bilo da spadaš u grupu žena koje imaju naviku kupovati sezonski pa točno znaš što ti novo treba svake sezone, bilo da si u grupi onih koje kupuju kad im se nešto sviđa ili kad sjedne plaća, praktično je napisati popis stvari koje želiš kupiti. Popis je od velike pomoći i kad ideš u trgovinu namirnicama, kozmetike, ali i odjeće i obuće jer ćeš se koncentrirati na ono što ćeš doista koristiti i ništa nećeš zaboraviti kupiti. 

2. Ne kupuj nešto samo zato jer je ultra sniženo

Akcije i popusti gotovo "vrište" s polica, izloga, letaka, oglasa i web stranica pa je lako potpasti pod utjecaj "ultra mega sniženja" i kupiti stvari kojima će rok trajanja proći prije nego ih stignemo iskoristiti ili hrpu nepotrebnih istih majica kratkih rukava ili cipela koje su super snižene, ali potpuno neudobne jer smo uspjele uloviti zadnji broj. Razmisli treba li ti gomilanje sjenila za oči koje na kraju nećeš ni nositi ili majica za koje više nemaš ni mjesta u ormaru, a obući ćeš ih možda jednom.

3. Uloži u bezvremenske komade

Neki odjevni komadi obavezni su u ormaru svake žene (ili muškarca) jer su vječno moderni ili praktični i udobni i možemo ih kombinirati s većinom drugih stvari koje imamo. Možda već mjesecima gledaš kožnu jaknu ili neki sako koji možeš nositi s pola svog ormara, ali su bili preskupi. Sniženja su idealno vrijeme da uložiš svoj novac upravo u takve komade, čak i ako su temperature naglo porasle i postalo je prevruće za jaknu, znaš da ćeš je nositi čim zahladi i neće ti biti žao što si je kupila po sniženoj cijeni.

4. Kupuj brzo i efikasno, a u tome će ti najviše pomoći plaćanje karticom

Svatko od nas sigurno se često nađe u situaciji kad nema dovoljno gotovine uz sebe, a želi ili treba nešto kupiti. Beskontaktno plaćanje danas je praktičnije i pristupačnije nego ikad prije, a u to smo se uvjerili najviše tijekom pandemije u kojoj još uvijek živimo. Plaćanje karticom pomaže nam u svakodnevnom životu, ne samo u nabavki namirnica, u raznim fizičkim trgovinama nego i online kupnji te plaćanju na rate. Prošla su vremena kad moramo tražiti najbliži bankomat, a nenošenje gotovine olakšava nam život jer ne moramo brinuti koliko novca imamo u novčaniku i u kakvim novčanicama, a i ne moramo dodirivati novac nakon stalnog pranja i dezinfekcije ruku.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Visa beskontaktno plaćanje brže je i jednostavnije od gotovine, ali i sigurnije jer za beskontaktno plaćanje nije potrebno umetati karticu i nije ti potreban PIN. Budući da beskontaktnu karticu ili uređaj cijelo vrijeme držiš u ruci, rizik od prevare je manji nego s tradicionalnim tehnologijama plaćanja.

Osim funkcionalnosti beskontaktnog plaćanja, Visa kartica također sadrži čip i magnetnu traku za tradicionalna plaćanja.

Visa beskontaktne transakcije jednako su sigurne kao transakcije magnetnom trakom ili čipom i obrađuju se preko iste platne mreže. Budući da je, pri plaćanju, beskontaktni proizvod u tvojim rukama, rizik od prevare se smanjuje.

 | Autor: PR/VISA PR/VISA

Ako ne možeš nigdje bez svog pametnog telefona razveselit će te činjenica da svojom Visa karticom možeš platiti i na pametnom telefonu, a za korištenje funkcije beskontaktnog plaćanja na pametnom telefonu ne treba ti kartica. Pametni telefoni koji podržavaju beskontaktno plaćanje omogućuju plaćanje prislanjanjem telefona, bez upotrebe PIN-a.

Kako funkcionira?

Potraži simbol za beskontaktno plaćanje.

Prisloni karticu ili uređaj uz POS uređaj i pričekajte potvrdu.

Preuzmi svoju kupovinu. Možeš zatražiti račun ako ga želiš. U suprotnom - imaš sve što ti treba.

Photo: Shutterstock

Komentari 0