Life&style

4 moćne namirnice koje će odmah pokrenuti tvoju usporenu probavu

  • Osjećaš se naduto, crijeva su ti "puna" no unatoč tome ne možeš na WC? 
  • Očito imaš problema s probavom: zatvor je jedna od najčešćih boljki modernog čovjeka
  • Uzroci najčešće leže u krivom odabiru namirnica i sjedilačkom načinu života: otkrivamo koja hrana će ponovno potaknuti probavu

Bol u trbuhu, plinovi i zatvor ne samo da su neugodni, nego također utječu i na naše raspoloženje. Te tegobe mogu biti potaknute lošom prehranom, stresom ili netolerancijom na određene namirnice. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje ti mogu pomoći da ponovno potakneš svoju probavu. Što se događa s tvojim tijelom ako ne ideš svaki dan na WC

1. Chia sjemenke

Općenito, hrana s puno vlakana, poput chia sjemenki, potiče probavu te na taj način ubrzava uklanjanje toksina iz našeg tijela. Najbolji način za uzimanje chia sjemenki je u obliku "pudinga". Za to ostavi sjemenke da nabubre u vodi dok se ne stvori masa poput gela. Gel chia sjemenki ne samo da potiče probavu, već također pokriva nadraženu crijevnu sluznicu kako bi je zaštitio. Vlakna također imaju sjajnu nuspojavu - dugo nas drže sitima.

2. Avokado

Avokado također pozitivno utječe na našu probavu zahvaljujući vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama. Uz to, beta-karoten iz avokada pretvara se u tijelu u vitamin A, koji je našem tijelu potreban za izgradnju zdrave sluznice u probavnom traktu.

Kako se riješiti nadutosti i izravnati trbuh u samo 24 sata

3. Topla voda s limunom

Ne znamo znači li ti podatak išta, ali Meghan Markle, započinje s time dan, a zvijezde poput Jennifer Aniston i Mirande Kerr kunu se u toplu vodu s limunom. Uz vitamin C, sadrži takozvane pektine, koji podržavaju našu probavu. Voda s limunom osobito je korisna ujutro natašte.

4. Kefir

Probaj kefir umjesto jogurta. Kefir je kiselkastog okusa, sličan mlaćenici, ali sadrži ugljičnu kiselinu. Gusti mliječni proizvod porieklom s Kavkaza bogat je mliječno-kiselinskim bakterijama, koje su zdrave za našu crijevnu floru te uklanjaju patogene. Uz to, kefir je lakše probavljiv, jer sadrži manje laktoze od uobičajenog jogurta.

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    svi avokado hvale