Life&style

30 tužnih filmova koji su uvijek savršen izbor kad nam dođe da se dobro isplačemo

  • Film ne može biti savršen ako u njemu nema barem jedna scena zbog koje ćemo pustiti suzu
  • Što više suza to bolji film, a sigurno se odmah možeš sjetiti bar njih nekoliko zbog kojih si isplakala sve što si mogla
  • Za ostatak liste ćemo se pobrinuti mi. Pripremili smo popis od 30 filmova koji će ti biti savršena prilika da se dobro isplačeš

Znanstveno je dokazano da puštanje suza oslobađa oksitocin i endorfine, zbog čega se često osjećaš bolje, odnosno smirenije nakon što se dobro isplačeš. To je sigurno dobar razlog da ponekad pogledaš film koji bi te mogao rasplakati.I zato smo pripremili popis od čak 30 filmova uz koje ćeš sigurno koji put pustiti suzu.

Sve u isto vrijeme (2022.)

U središtu genijalnog multiverzalnog ludila u 'Sve u isto vrijeme', ovogodišnjem probojnom indie hitu, priča je o ljubavi. Iznijansirani način na koji prikazuje odnose majke i kćeri, koje su izvrsno odglumile Michelle Yeoh i Stephanie Hsu, mogao bi te itekako rasplakati.

Gdje gledati: film još igra u nekim kinima.

Osmi razred (2018.)

Hvatajući nespretnost adolescencije na način koji je tako bolno stvaran da ga je i teško gledati, smiješni i dirljivi debitantski igrani film Boa Burnhama prati sramežljivu tinejdžerku sa socijalnom anksioznošću - koju glumi briljantna Elsie Fisher - koja odrasta u dobi društvenih medija.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Duša (2020.)

Zaslužan dobitnik tri Oscara, ovaj animirani film koji oduzima dah istražuje značenje života i smrti kao nijedan dječji film prije njega. Kad učitelj jazza, kojemu je glas posudio Jamie Foxx, umre upravo u trenutku kad se sprema postići veliki uspjeh kao glazbenik, nekako pronalazi način da se vrati u život, vodeći ciničnog soula 22, kojeg glumi Tina Fey, sa sobom na neobično putovanje...

Gdje gledati: stream na Disneyju+.

Ulica Beale (2018.)

Nakon nevjerojatne, Oscarom nagrađene Mjesečine, Barry Jenkins adaptirao je uzbudljivu ljubavnu priču Jamesa Baldwina. Radnja je smještena u New York 1970-ih, kad duboko zaljubljeni par biva rastavljen kada mladića pogrešno optuže za silovanje. Poniženja koja trpe, velika i mala, bolna su za gledanje, ali ipak gledljiva pod Jenkinsovom režijom.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Sve o mojoj majci (1999.)

Dirljiva melodrama koja je smiješna i tužna, mračna i lagana… Ovaj klasik Pedra Almodóvara prati medicinsku sestru koja gubi svog sina jedinca u tragičnoj nesreći i traži bijeg u Barceloni, gdje se želi ponovno povezati sa svojim sada otuđenim mužem.

Kako gledati: stream na Amazonu.

Prekrasan dan u susjedstvu (2019.)

Pisac s problematičnim odnosom s ocem poslan je da profilira zdravu dječju televizijsku zvijezdu Freda Rogersa, kojeg glumi Tom Hanks, u vrsti iznimno inspirativnog filma koji bi mogao promijeniti tvoju cjelokupnu perspektivu o životu, na isti način na koji je to učinio u stvarnom životu.

Kako gledati: stream na Amazonu.

Dečki ne plaču (1999.)

Temeljena na istinitoj priči, u ovoj srceparajućoj tragediji mladi transrodni muškarac (glumi ga Hilary Swank) seli se u Nebrasku, gdje se zaljubljuje u ambicioznu pjevačicu, koju glumi Chloë Sevigny. Brutalan i nimalo jednostavan za gledati, ovo je ipak bio jedan od prvih mainstream filmova koji je prikazao trans identitete na velikom platnu na humani način.

Kako gledati: stream na Disneyju+.

Oproštaj (2019.)

Koliko poticajan, toliko i razarajući, drugi film redateljice Lulu Wang temelji se na stvarnoj laži. Mlada kinesko-američka žena pokušava se pomiriti s odlukom svoje obitelji da ne kaže njezinoj baki da joj je dijagnosticiran rak u terminalnoj fazi, odlučivši organizirati vjenčanje kao izgovor da je svi posjete u Kini posljednji put.

Gdje gledati: stream na Netflixu.

Krhotine žene (2020.)

Ovaj film, koji prati mladu udanu ženu (Vanessa Kirby) dok se bori s razornom smrću svoje bebe tijekom poroda, nije za one sa slabim srcem, ali Kirbyjeva suzdržana, ali srceparajuća izvedba, dodaje novi sloj teksture kulturnom razgovoru o pobačaju i gubitku trudnoće.

Gdje gledati: stream na Netflixu.

Male žene (2019.)

Ima dosta razloga za osmijeh u ovoj adaptaciji klasika Louise May Alcott koju je režirala Greta Gerwig (osobito kostimi). Ali, bez previše spojlera, postoji i tona slomljenog srca i boli s kojima se treba boriti. 

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Rent (2005.)

Da, to je dobro istrošeno područje za štrebere glazbenog kazališta, ali scenarij za ovu filmsku adaptaciju brodvejske predstave iz 1996. apsolutno je srceparajući, s melodijama poput 'One Song Glory', 'Without You' i 'I'll Cover You', koje apsolutno čiste suzne kanale. 

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Manchester by the Sea (2016.)

Ovaj film Kennetha Lonergana, koji se vrti oko depresivnog čovjeka koji se brine za svog nećaka nakon što mu brat umre, praktički je spomenik depresiji. Sumorni krajolik istočne obale samo pojačava auru očaja u 'Manchesteru pored mora', ostavljajući ti portret obitelji koji će te zajamčeno natjerati da nazoveš mamu i zaplačeš.

Gdje gledati:stream na Amazonu.

Kit ubojica (2013)

Ovaj dokumentarac u režiji Gabriele Cowperthwaite nije najtradicionalnije tugaljiv, ali priču o Tilikumu, orki koja je oduzela živote troje ljudi tijekom vremena koje je provela u zatočeništvu u raznim vodenim zabavnim parkovima, definitivno je teško gledati (i natjerat će te da dvaput razmisliš o tom putovanju u 'SeaWorld').

Gdje gledati:stream na Amazonu.

Izvrnuto obrnuto (2015.)

Ovo je rijedak film u kojem mogu uživati i djeca i odrasli. Pixar je ništa drugo nego izuzetan u stvaranju crtića koji zadiru direktno u srce ljudskog iskustva, a ovaj crtić nije iznimka.

Gdje gledati: stream na Amazonu ili Disneyju+.

Ingrid Goes West (2017.)

U redu, ovaj film je više naglašen kao izazivač nereda na društvenim mrežama nego kao srceparajući i lako je promatrati njegovo brzo kretanje kroz losanđelesku kulturu utjecaja i razmišljati o njemu kao o komediji. Ipak, u svojoj srži, film Matta Spicera govori o razornoj usamljenosti koja tjera jednu mladu ženu da stvori lažni identitet oko zaljubljene prijateljice, a da ništa ne pokvari... recimo samo da je kraj prilično bolan za gledanje.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Bilježnica (2004.)

Mislim, možemo li uopće govoriti o tužnim filmovima, a da ne govorimo o Bilježnici? Ova romantična drama predvođena Ryanom Goslingom i Rachel McAdams, koja prati par od mladenačke opijenosti do starosti, dovoljno je emocionalno snažna da se rasplačeš kad god čuješ izraz „još uvijek nije gotovo“.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Bambi (1942.)

Nitko ne tjera suze na oči kao Walt Disney, glavni um iza ovog animiranog klasika o srni koja se tragično odvoji od svoje majke. Da, stječe šumske prijatelje, ali ta scena s lovcem traumatizirala je generacije djece.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Krive su zvijezde (2014.)

Ovaj film o tinejdžerici oboljeloj od raka koja se zaljubi u dečka iz svoje grupe za podršku zasigurno će te rasplakati svaki put. Proklet bio, Johne Greenu!

Kako gledati: stream na Amazonu.

Titanic (1997.)

Naša će srca kucati dalje, kao i naša ljubav prema ovom klasiku koji Kate Winslet i Leonarda DiCaprija prikazuje u ulogama koje određuju karijeru kao par zaljubljenih ljubavnika koji doživljavaju epski tragičan kraj.

Kako gledati: stream na Amazonu.

Harry Potter i Princ miješane krvi (2009.)

U redu, svi filmovi o Harryju Potteru sadrže neki element dostojan plača, ali ovaj se izdvaja, jer je to onaj u kojem, pa, određeni voljeni lik umire. Trebamo li jednostavno proći kroz tu scenu bez plača?

Kako gledati: stream na Amazonu.

Mostovi okruga Madison (1995.)

Nitko ne tjera suze kao Meryl Streep, koja glumi kućanicu upletenu u kratku i burnu aferu s putujućim fotografom Clintom Eastwoodom u ovoj srceparajućoj fešti romantične drame.

Kako gledati: stream na Amazonu.

Vječni sjaj nepobjedivog uma (2004.)

Previše realno slomljeno srce zaborava istražuje se metaforički u ovom filmu koji je režirao Michel Gondry, a napisao Charlie Kaufman, a riječ je o otuđenom paru koji je odlučio jedno drugo izbrisati iz svojih sjećanja (ali po koju cijenu?).

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Boja purpura (1985.)

Ovu dramu o razdoblju odrastanja nosi Whoopi Goldberg, koja daje emocionalnu izvedbu života utjelovljujući Celie, koja je preživjela zlostavljanje.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Vrijeme nježnosti (1983.)

Što je to s filmovima iz 80-ih i plačljivim zapletima? Ovu dramu/komediju Jamesa L Brooksa o mladoj ženi kojoj je dijagnosticiran rak gotovo je nemoguće pogledati bez suza.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Bračna priča (2019.)

Djeci razvedenih roditelja možda će biti posebno teško gledati ovaj kandidat za Oscara o rastavljenom paru koji se bori oko skrbništva nad svojim malim sinom.

Gdje gledati: stream na Netflixu.

Sofijin izbor (1982.)

Meryl Streep ponovno donosi rezultate kao mlada Poljakinja prisiljena donijeti moralno nemoguću odluku u Auschwitzu i živjeti s posljedicama do kraja života.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Okajanje (2007.)

Možda je poznat po onoj sceni seksa u zelenoj haljini, ali ovaj film, koji se fokusira na ljubavnu vezu osuđenu na propast, između bogate mlade žene i sina njezine domaćice, razdvojenih okolnostima izvan njihove kontrole - također je srceparajući.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Što Maisie zna (2012.)

Temeljena na romanu Henryja Jamesa iz 1897. godine, ova moderna adaptacija stručno bilježi slomljeno srce zanemarene mlade djevojke čiji su roditelji prezauzeti borbom da njezine potrebe stave na prvo mjesto.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Forrest Gump (1994.)

Svima omiljeni glumac, Tom Hanks, izaziva suze u ulozi simpatičnog junaka ovog filma koji se probija kroz sve eskalirajući niz divljih situacija samo da bi na kraju izgubio ljubav svog života.

Gdje gledati: stream na Amazonu.

Lilja zauvijek (2002.)

Mlada žena iz bivšeg Sovjetskog Saveza stalno je zanemarena i naposljetku prisiljena na seks za preživljavanje u ovom filmu koji je bolan za gledanje i koji dvosmisleno završava s nekoliko paralelnih završetaka.

Gdje gledati: kupi ga na DVD-u putem Amazona.

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0