Life&style

24-godišnji mladić koji umire priča što je doista važno u životu

Jedan korisnik Reddita javno je obznanio svoju tragičnu priču. Preostalo mu je još samo nekoliko mjeseci života i odlučio je ispričati svima ono što je tek sada shvatio - što je doista bitno u životu

Prerijetko razmišljamo o tome koliko je svaka sekunda pravo čudo i da moramo biti zahvalni za svoj život. Možda ćemo prekasno biti svjesni što je uistinu važno u životu. Najčešće takve stvari shvatimo kad nas pogodi teška bolest (i izvučemo se). Nakon takvog iskustva presložimo prioritete u životu, zanemarimo stvari koje su nas nekad pokretale poput novca i karijere i posvetimo se svim snagama onome što volimo i što je doista važno: svojoj obitelji, prijateljima, sebi samima.   

Jedan 24-godišnjak je svoju tužnu priču podijelio na internetskoj platformi Reddit. Tamo piše kako mu je zbog karcinoma ostalo još nekoliko mjeseci života i da je tek sada postao svjestan stvari koje su doista bitno u životu. 

„Imam tek 24 godine, ali već sam odabrao svoju posljednju kravatu. Nosit ću je na svojoj sahrani za nekoliko mjeseci. Vjerojatno ne odgovara mom odijelu, ali mislim kako je idealna za tu prigodu. 

Karcinom je prekasno dijagnosticiran da bih se barem nadao da mogu poživjeti duže, ali postalo mi je jasno kako je najvažnije da osiguramo da svijet napustimo bolji nego što je bio te da smo vlastitom egzistencijom počeli pridonositi tome puno ranije. Način na koji sam vodio život, svoje postojanje ili, točnije rečeno, gubitak istoga bit će beznačajan – jer živio sam tako da nisam napravio išta važno.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kravata koju ću nositi na sahrani. 

Prije je bilo toliko puno stvari koje si mu se vrzmale glavom. Ali kad sam otkrio koliko mi je malo vremena ostalo, postalo mi je jasno koje su uistinu važne. Pišem vam ovo iz sasvim osobnog razloga, želim svom životu dati na važnosti, zbog toga ći ispričati što mi je u međuvremenu postalo jasno: 

• Nemojte trošiti vrijeme na posao koji nerado radite. Jasno je da nećete uspjeti ni u čemu što ne volite. Strpljenje, strast i predanost nastaju sami o sebe – ako volite to što radite. 

• Glupo je bojati se mišljenja drugih. Strah oslabljuje i paralizira. Ako mu se prepustite, svaki će dan biti sve lošiji i lošiji, sve dok ne ostane ništa dobroga. Poslušajte svoj unutarnji glas i slijedite ga. Možda će neki ljudi pomisliti da ste ludi, a drugi će vas smatrati legendom. 

• Preuzmite kontrolu nad životom. Preuzmite odgovornost za stvari koje vas uništavaju. Ograničite loše navike i pokušajte voditi zdrav život. Pronađite aktivnost koja vas usrećuje. Najvažnije, nemojte odgađati stvari. Neka vaš život oblikuju stvari i odluke koje ste donijeli, a ne one koje niste. 

• Cijenite ljude oko sebe. Vaši prijatelji i obitelj uvijek će biti izvor snage i ljubavi. Zbog toga ih nemojte uzimati zdravo za gotovo. 

Teško mi je u izraziti svoje osjećaje o važnosti ovih jednostavnih spoznaja, ali nadam se kako će me netko čuti i otkriti koliko je vrijeme vrijedno. 

Nisam neugodno dirnut spoznajom koliko su bitni postali posljednji dani mog života. Samo žalim što meću moći doživjeti još puno cool stvari koje se trebaju dogoditi, poput stvaranja umjetne inteligencije ili nekog novog projekta Elona Muska. Nadam se i kako će rat u Siriji i Ukrajini konačno prestati. 

Toliko se brinemo za zdravlje i razne druge gluposti oko našeg tijela da do smrti uopće ne primijetimo da je naše tijelo ništa drugo nego kutija – koja ima zadaću prenijeti našu osobnost, misli, uvjerenja i namjere na ovaj svijet. Ako ta kutija ne sadrži ništa što bi promijenilo svijet, onda je nevažna i takva će i nestati. Vjerujem kako svi imamo određeni potencijal, ali potrebno je i dovoljno hrabrosti kako bismo ga ostvarili. 

Možda vas zanima Ovo još želim napraviti sa svojim psom prije no što umre Rubrika Life&style Life&style

Možemo prolaziti kroz život vođeni vanjskim utjecajima, nizati dan za danom bez ikakve koristi. Ili se možemo boriti za ono u što vjerujemo te pisati sjajne i velike životne priče. Nadam se kako ćete dobro odlučiti. 

Ostavite trag na ovom svijetu. Vodite značajan život, što god pod tim razumijevali. Zgrabite priliku! Mjesto na kojem živimo lijepo je igralište na kojem je sve moguće. Nismo zauvijek ovdje. Naš život je iskrica na ovoj lijepoj maloj planeti koja nevjerojatnom brzinom leti beskrajnom tamom nepoznatog univerzuma. Zbog toga strastveno uživajte u svom vremenu na ovom mjestu. Neka vam bude zanimljivo. Pobrinite se da ne bude uzaludno! 

Hvala!“ 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0