Life&style

15 trikova uz koje će tvoj dom - i svaki njegov kutak - divno mirisati

  • Nema ništa ljepše od urednog, mirisnog doma
  • No, uz svo to kuhanje, pušenje, odvode nije baš lako stan uvijek održavati mirisnim
  • Zato ti donosimo 15 trikova uz koje će tvoj stan zanosno mirisati

Naravno da bi havajski ljiljani pomogli, ali ako ih nemamo, moramo se snaći na drugi način jer ništa nije privlačnije od doma koji miriši ugodno, toplo, blagdanski, svježe...

1. Miris kao kad pečemo kolače

Divno je ući u nečiji dom i osjetiti miris kolača koji se peku u pećnici, voćnih pita, miris badema ili lješnjaka. Ne moraš se baciti na pečenje ako očekuješ muškarca svojeg života da se za nekoliko minuta pojavi pred vratima. Uzmi pleh za pečenje, na njega stavi papir, nekoliko žličica cimeta ili klinčića i stavi u pećnicu da se polako peče na oko 90 stupnjeva. Vrata pećnice ostavi pritvorena. Dom će ti mirisati zanosno, ženstveno.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

2. U ladice i ormare stavi nekoliko mirisnih listova za sušilicu rublja

Tanke listove za sušilicu prilijepi na straži dio ladice u kojoj držiš svoje rublje. Možeš ih staviti i ispod jastuka od kauča, iza zastora, zalijepljene za donji dio stolice.

3. Napravi svoj miris za hladnjak

Svi znamo da soda bikarbona neutralizira mirise u hladnjaku, no mi ti nudimo i novi trik: kuglicu od vate natopi ekstraktom vanilije i stavi duboko na policu hladnjaka. Možeš je natopiti i limunovim sokom ako voliš svježiji miris hladnjaka.

4. Mirisna svijeća pomoću štednjaka

Ne moraš kupovati skupe mirisne svijeće ili štapiće. Stavi nekoliko kora od limuna ili naranče i mandarine u čašu ili dvije vode i pusti da polako ključa na štednjaku satima. Vodu možeš i nadodavati. divan miris prožimat će tvoj stan i osjećat ćeš ga kasnije danima. Možeš kuhati i klinčiće, ali samo pola sata na jako laganoj vatri.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

5. Čak i tvoje lampe mirišu

Posluži se trikom američkih trgovaca nekretninama. Pogasi sve stolne lampe u prostoriji i pusti da se žarulje ohlade. Onda na njih kapni nekoliko kapi ekstrakta od vanilije. Kad lampe upališ, miris će se indirektno širiti tvojom dnevnom sobom i stan će ti mirisati kao kolači. 

6. U hladnjaku spriječi kapanje

Najgore je kad se hladnjak napuni kapljicama različitih tekućina koje su iscurile iz loše zatvorenih teglica ili boca. Ispod 'sumnjivih' teglica i boca stavi tanjuriće ili poklopce koji će pokupiti svaku kap. Redovito ih peri.

7. Kako se riješiti mirisa iz plastičnih posuda

Sok od rajčice je čudesno rješenje tog problema kad obični deterdžent i voda ne pomažu. 
 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

8. Svježina pravog limuna

Prereži nekoliko limunova, stavi ih s odrezanom stranom prema gore pokraj mjesta na kojem odlažeš smeće ili čak u kupaonicu, pogotovo kad je južina pa se osjeća miris kanalizacije kojeg se teško riješiti.

9. Riješi se mirisa smeća

Na dno svoje kante za smeće, ispod vrećice, stavi malo sode bikarbone ili boraksa. To će neutralizirati mirise otpadaka. Mijenjaj redovito, svaki put kad nosiš van vrećicu sa smećem.

10. Svijeće mirišu i kad nisu upaljene

Nakon što si mirisnu svijeću gotovo već upotrijebila do kraja, gurni je u najdalji kut ormara, u mračni kut hodnika sa starim tepihom, tamo gdje ima tkanine koja bi mogla upiti miris. 

11. Usisivač koji će namirisati zrak u stanu.

U vrećicu od usisivača stavi malo vate natopljene tvojim omiljenim mirisom za kuću ili čak svojim parfemom. Svaki put kad budeš usisavala, razveselit će te prijatni miris koji će se osjećati u prostoriji.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

12. Zamaskiraj miris mikrovalne pećnice

Ne možeš se riješiti mirisa riblje juhe koju si podrgrijavala u mikrovalnoj, čak i nakon što si je temeljito oprala? Stavi malo ekstrakta vanilije u zdjelicu i mikrovlanu uključi na najjače. Pusti da se vrti jednu minutu.

13. Napa koja miriše

Sljedeći put kad budeš mijenjala filter u napi iznad štednjaka, pokapaj ga s nekoliko kapi esencijanog ulja koje ti se sviđa. Kuhinja će bolje mirisati kad se u filter uvuku vruće pare.

14. Riješi se mirisa cigareta

Ako još uvijek pušiš, a ne želiš da se miris dima osjeća u tvojoj sobi, kad je vani hladno pa ne želiš pušiti na balkonu, stavi malo bijelog ili jabučnog octa u zdjelicu. Ocat će neutralizirati miris i riješit ćeš ga se za jedan dan. Ako je upravo netko pušio u tvojoj sobi i želiš se odmah riješiti mirisa, zamahni oko tog mjesta s krpom malo natopljenom octom.

15. Riješi se mirisa svježe boje

Ništa neće bolje osvježiti prostor u kojem živiš od novog sloja svježe boje, ali miris se zna dugo zadržati u prostoriji. Ako želiš smanjiti efekt mirisa svježe boje, kad otvoriš limenku s bojom, u nju kani nekoliko kapljica ekstrakta od vanilije.
 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0