Life&style

15 najboljih i najočekivanijih filmova 2022. godine

  • Dvije godine nakon pandemije, privlačnost kina jača je nego ikad, najavljujući stabilan povratak gledanja kakvog smo nekada poznavali
  • Ipak, ako su nas nedavni događaji nečemu naučili o načinu na koji konzumiramo medije, to je da će ponekad biti dovoljan zaslon bilo koje veličine, čak i mobitela
  • A osobito ako su stvari tako dobre kao što su filmovi s ovog popisa 

Predstavljamo ti najbolje i najočekivanije filmove 2022. godine, od akcijskih filmova, horora pa do ugodnih drama. Odaberi naslove koji ti se čine privlačnima i uživaj u dobroj staromodnoj filmskoj čaroliji... bez obzira na to gdje ćeš gledati…

Nope, 22. srpnja

Sa svojom linijom radnje koja je još uvijek obavijena misterijom, nastavak Jordana Peelea na njegove žanrovski definirane horor senzacije Bježi i Mi je ovaj chiller s Danielom Kaluuyom, Kekeom Palmerom, Stevenom Yeunom i Barbie Ferreirom. Sam poster, koji prikazuje tamni sivkasto-plavi oblak koji lebdi nad neimenovanom metropolom i koji je objavljen točno 365 dana prije početka prikazivanja filma, bio je dovoljan da Internet baci u iščekivanje. 

The Woman King, 16. rujna

U režiji Gine Prince-Bythewood (Ljubav i košarka) s glumačkom postavom koja uključuje Violu Davis, Lashanu Lynch, Johna Boyjegu i Sucha Mbedua, ova povijesna saga vrijedna je čekanja. Smješteno u zapadnoafričkom kraljevstvu Dahomej (dio današnjeg Benina), središte je generala vojne postrojbe sastavljene isključivo od žena…

Moonage Daydream, 16. rujna

Moonage Daydream Bretta Morgena nije biografski film o Davidu Bowieju; to je, umjesto toga, veličanstveno imerzivno, kaleidoskopsko ispitivanje ne toliko Bowiejeva života ovdje na zemlji, nego života koji je živio u svojoj glavi i srcu, što ga je dovelo do stvaranja njegove umjetnosti. Umjesto da ti govori o Bowieju, stavlja te u središte njegovog svijeta; umjesto da te uči stvarima, tjera te da osjetiš svijet u kojem je živio. Činjenica da je velik, glasan, fragmentiran i povremeno kaotičan (i pomalo dugačak, dva sata i 20 minuta), još je više razloga za slavlje. 

Ne brini, draga, 23. rujna

Jeziv i moderan, prvi trailer za psihološku dramu Olivie Wilde tjera nas da brojimo dane do njegovog objavljivanja. U jednom intervjuu Wilde je opisala film kao „Ženska mistika na drogi“. Prati par (Florence Pugh i Harry Styles) u utopističkoj zajednici iz 1950-ih u Kaliforniji čiji se životi polako raspliću.

Blonde, 23. rujna

Puno internetskog čavrljanja pratilo je Netflixovo izdanje adaptacije romana Joyce Carol Oates „Blonde“ o Marilyn Monroe Andrewa Dominika. Dominik ne snima konvencionalne ili vesele filmove (Killing Them Softly, Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda), a pripremio je verziju Blonde, u kojoj glumi Ana de Armas uz Bobbyja Cannavalea, Adriena Brodyja i druge. 

Moj policajac, 21. listopada

My Policeman adaptacija je istoimenog romana Bethan Roberts iz 2012., u čijem središtu su Marion (koju ovdje glumi Emma Corrin iz serije The Crown) i Tom (Harry Styles), školski učitelj i policajac, koji se upoznaju i zaljube u Brightonu u 50-ima. Potom se pojavljuje Patrick (David Dawson), kustos koji se preselio u Brighton kako bi se oporavio od smrti prethodnog ljubavnika i ubrzo razvija osjećaje prema Tomu. Muškarci se upuštaju u strastvenu aferu, usprkos činjenici da je homoseksualnost protuzakonita. Neko vrijeme trojka prihvaća svoje živote kao ménage a trois, sve dok ljubomora ne uništi njihov dogovor. 

She Said, 18. studenoga

U uzbudljivoj drami Marije Schrader, Carey Mulligan i Zoe Kazan glume Megan Twohey i Jodi Kantor, novinarke The New York Timesa, koje su objavile priču o povijesti Harveyja Weinsteina o seksualnom zlostavljanju. Ovaj film mogao bi biti favorit sezone dodjele nagrada za 2023. godinu. 

Bones & All, 23. studenog

Otprilike pet (!) godina nakon senzacije Skrivena ljubav (Call Me By Your Name), redatelj Luca Guadagnino i Timothée Chalamet ponovno su zajedno s Bones & All, vrlo drugačijom vrstom queer ljubavne priče. Adaptiran prema istoimenom romanu Camille DeAngelis, prati Maren (zvijezda Wavesa Taylor Russell), svojeglavu mladu ženu (i... kanibalku) koja upoznaje lutalicu po imenu Lee (Chalamet)…

Fabelmans, 23. studenog

Nakon pedeset godina svoje slavne karijere, Steven Spielberg konačno okreće objektiv na sebe u ovoj polu-autobiografskoj drami o odrastanju, koju je napisao zajedno s čestim suradnikom Tonyjem Kushnerom. Glumačku postavu čine Paul Dano i Michelle Williams (kao gospodin i gospođa Fabelman), Seth Rogan (kao ujak), te Judd Hirsch, Jeannie Berlin i David Lynch. 

Empire of Light, 9. prosinca

Pojedinosti radnje za najnoviji film Sama Mendesa još uvijek se skeniraju. Romantična drama je smještena u i oko prekrasnog starog kina na južnoj obali Engleske 1980-ih. Glumačku postavu vode Olivia Colman, Colin Firth i Michael Ward i nade za uspjeh su velike. 

I Wanna Dance With Somebody, 21. prosinca

Streloviti uspon i tragični pad Whitney Houston bit će tema emocionalno nabijene bajke Kasi Lemmons, u kojoj Naomi Ackie utjelovljuje legendarnu pjevačicu, s Ashtonom Sandersom kao njezinim bivšim suprugom Bobbyjem Brownom i Stanleyem Tuccijem kao producentom albuma Cliveom Davisom.

Babilon, 25. prosinca

Novi film Damiena Chazellea istražit će prijelaz s nijemog filma na govorni film. Jedan od najsavršenijih filmova svih vremena zaokružio je istu temu, ali nema veze - ako itko može prihvatiti stari Hollywood s ljubavlju i radošću, to je Chazelle, čija je ljubav prema hollywoodskom glamuru zasjala u živahnom La La Landu. U glavnim ulogama su Margot Robbie, Brad Pitt, Tobey Maguire i mnogi drugi (je li to Flea na popisu glumaca?), a film je također prepun megawatt zvijezda današnjice. 

Nekoliko filmova na radaru tek treba odrediti datume prikazivanja. To su: 

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese okuplja dvojicu svojih najbližih suradnika, Roberta De Nira i Leonarda DiCaprija, za Killers of the Flower Moon, neobičan vestern koji prati FBI-evu istragu niza ubojstava američkih domorodačkih naroda. Temeljen na bestseleru i s Jessejem Plemonsom i Brendanom Fraserom u glavnim ulogama, čini se da će biti hit u sezoni dodjele nagrada. 

Nanny 

Napisan i režiran od strane popularnog američkog filmaša Nikyatua Jusua, Dadilja je maestralan horor film koji se jednako ne boji baviti težim temama koje se rijetko mogu vidjeti na filmu - od imigrantskog iskustva do iskorištavanja žena iz afričke dijaspore u današnjoj Americi. S preokretom koji stvara zvijezde od Anne Diop kao senegalske dadilje koja prolazi kroz iskušenja rada za disfunkcionalnu, bogatu obitelj na Manhattanu, a istovremeno se suočava sa svojim demonima (izraženim kroz sve zastrašujuću seriju noćnih mora, ukorijenjenih u zapadnoafričkom folkloru i istraženih dublje u još jednom briljantnom preokretu Leslie Uggams kao bake njezina dečka), Dadilja je vizualno upečatljiva jednako koliko je pametna i subverzivna. 

Woman Talking

Adaptiran prema proslavljenom romanu Miriam Toews iz 2018. godine, Woman Talking u središtu je izolirane vjerske zajednice u kojoj se žene redovito drogiraju i siluju preko noći. (Priča je inspirirana užasnim istinitim događajima u Boliviji.) Sarah Polley režira, a Frances McDormand, Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey i Ben Whishaw glume.

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0